25 Mart 2020 14:14

DİSK: Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili yapılan düzenleme yetersiz

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili düzenlemenin yetersiz olduğunu belirterek ödenekten yararlanma koşullarının kolaylaştırılmasını ve hızlandırılmasını istedi.

Arzu Çerkezoğlu | Fotoğraf: MA

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetin kısa çalışma ödeneğiyle ilgili yaptığı düzenlemenin yetersiz olduğunu belirterek “Bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalıdır” talebini yineledi. 

TBMM'de kabul edilen ve İşsizlik Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapan düzenlemeyle işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün çalışanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması şartı aranıyor. 

YÜZBİNLERCE İŞÇİ YARARLANAMAYACAK

Düzenlemeye ilişkin yazılı açıklama yapan Çerkezoğlu, salgın nedeniyle yaşanan büyük işsizlik ve ücretsiz izin dalgasını önlemede düzenlemenin yetersiz kaldığı ifade etti. Açıklamada “Son üç yılda 600 gün çalışma koşulunun 450 güne indirilmesi kısa çalışma ödeneğinden yararlanmada ciddi bir genişleme yaratmayacaktır. Bu durum aynı işyerinde farklı çalışma süresine sahip olanların bir bölümünün kısa çalışma ödeneğinden yararlanmasını engelleyecektir. Son üç yılda 450 günden daha kısa çalışması olan yüzbinlerce işçi bu değişiklikten yararlanmayacaktır" denildi. 

Başvuruların 60 gün içinde sonuçlandırılacak olmasının da ciddi bir sorun olduğu kaydedilen açıklamada “Bu süre oldukça uzundur. Daha hızlı çözümler gerekir. Başvuruların hızla sonuçlandırılması gerekir. Denetimler sonra yapılabilir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara ilişkin yaptırımlar artırılabilir ama sürecin bir an önce başlaması gerekir” ifadeleri yer aldı.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ KOŞULLARI DEĞİŞTİRİLMELİ

İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının değiştirilmemiş olmasının büyük eksiklik olduğu kaydedilen açıklama şöyle devam etti: “Krizi fırsat bilerek işçilerin haklarını yok eden telafi çalışması gibi esnek çalışma biçimlerinin artırılmasını doğru bulmuyoruz. Ayrıca, asgari ücret desteği adı altında açıklanan değişikliğin yeni bir gelişme olmadığının da altını çizmek gerekiyor. Bu destek işverenlere verilen bir destektir ve yıllardır yapılmaktadır. Asıl olarak işçiyi destekleyecek önlemler gerekmektedir. Örneğin Covid-19 ile mücadele sürecinde asgari ücret üzerindeki vergiler tümüyle kaldırılmalıdır. Covid-19 ile mücadelede işçilerin hak kayıplarına yol açacak esnek çalışma biçimleri yerine istihdamı ve geliri koruyacak düzenlemelerin yapılması gerekir.”

Açıklamada şu taleplere yer verildi: 

  • İşten çıkarmalar Covid-19 süresince yasaklanmalı, işten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yerine kısa çalışma ödeneği kullanılmalıdır.
  • Covid-19 süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalıdır.
  • Acil ve zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında bütün işler 15 gün süreyle durdurulmalıdır.
  • Zorunlu olarak çalışanların sağlık koşullarının sağlanması bakımından Covid-19 testinin yapılması dahil tüm sağlık önlemleri artırılarak azami düzeye yükseltilmelidir. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

SES İzmir: Sağlık çalışanları karantinaya alınıyor, hastaneler "idare edin" diyor

SONRAKİ HABER

Dr. Barış Alp Özden: Bilim insanlarının uyarıları kâr getirmediği için dinlenmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa