26 Mart 2020 08:34

Varank: Kovid-19'un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere destek verilecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kovid-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere destek verileceğini açıkladı.

Fotoğraf: Raşid Necati Aslım/AA

Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüs salgını karşısında alınan önlemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Varank, "Kovid-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara, hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünleri geliştiren Ar-Ge projelerine, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz" dedi.

Yaşanan sürecin ticarette, tüketimde ve diğer tüm sosyal alanlarda köklü değişiklikleri beraberinde getireceğinin farkında olduklarını söyleyen Varank, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ilk günlerden itibaren üretimin bütün cephelerinde faaliyet gösteren sektör meclisleri, organize sanayi bölgeleri ve sanayi odaları ile istişare halindeyiz. İşin AR-GE ve teknoloji ayağındaki araştırmacılarımız da bu sürecin içerisinde" ifadelerini kullandı.

Dün KOSGEB’in "3’lü koruma paketini" açıkladıladıklarını anımsatan Varank, "Bu kapsamda, teknoyatırım destek programına yeni ürünler ilave ettik, 30 Haziran'a kadar olan KOSGEB alacaklarını 3 ay erteledik, KOSGEB projelerine de 4 ay ek süre verdik" dedi.

Varank, şöyle devam etti:

SAĞLIK ÜRÜNLERİ ÜRETEN İŞLETMELERE 6 MİLYON LİRAYA KADAR DESTEK VERİLECEK

"Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi sağlık ürünlerinin yerli üretimine işletme başına 6 milyon liraya kadar destek verebileceğiz.

Kovid-19’un global bir tehdide dönüşmesiyle medikal ekipmanlarda yüksek bir talep artışı oldu. Talebi karşılamak için üreticilerle temas halindeyiz. İhtiyaca göre vereceğimiz bu desteklerle, atıl kapasite oluşmasına da izin vermeyeceğiz."

KOSGEB ALACAKLARI 3 AY ERTELENDİ

"KOBİ’lerimizin 30 Haziran’a kadar KOSGEB’e yapmaları gereken  ödemeleri 3 ay öteledik. İşletmelerin ödeyecekleri taksitlerin tamamı bu düzenleme  kapsamına alındı. Vade sayısı değişmeyecek, herhangi bir yasal faiz de uygulanmayacak."

KOSGEB PROJELERİNE 4 AY EK SÜRE VERİLDİ

"KOSGEB paketinin son ayağında ise proje yükümlülüklerine getirdiğimiz 4 ay ek süre var. Proje süresi ya da girişimcilik programı kapsamında 11 Mart’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi gereken işletmelere 4 aya kadar ek süre veriyoruz."

KREDİLERİNİ GERİ ÖDEMEYEN FİRMALAR FAİZ DESTEĞİNDEN YARARLANMAYA DEVAM EDECEK

"Yatırım teşviklerinde verdiğimiz kredi faiz desteği uygulamasına esneklik getiriyoruz. Yatırım teşviklerinden faydalanan firmaların, kullandıkları kredi faizinin veya kâr payının bir kısmını Bakanlığımız karşılıyor. Mevcut uygulamada firmalar, bankalara yaptıkları kredi geri ödemelerinde aksama olması durumunda, faiz desteğinden yararlanamıyorlardı. Aldığımız yeni kararla, bu dönemde bankalara karşı yükümlülüğünü yerine getiremeyen firmalar için bu kuralı askıya alıyoruz. Firmalar, bu döneme ilişkin banka ödemelerini daha sonra gerçekleştirdiğinde de faiz veya kâr payı desteğinden aynen faydalanabilecek."

KORONAVİRÜSÜN TEŞHİS VE TEDAVASİNDE KULLANILACAK ÜRÜNLER İÇİN DESTEK VERİLECEK

"Kovid-19’la mücadele kapsamında girişimcilerin ve bilim insanlarımızın getirecekleri projelerin bir an önce hayata geçmesini sağlayacak bir destek programı hazırladık. 2 Nisan’a kadar açık olacak bu çağrılar, maksimum bir hafta içinde değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak.

Bu çerçevede; Kovid-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara, hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünleri geliştiren Ar-Ge projelerine, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz. Bu alanlarda çalışanlar, TÜBİTAK’ın bu yeni programına başvurabilirler."

TÜBİTAK COVID-19 PORTALI DEVREYE ALINDI

"TÜBİTAK COVID-19 portalını da bugün itibariyle devreye aldık. Bu interaktif portalda, Kovid-19 ile ilgili ülkemizin yetkinliklerine, güncel bilgilere, akademik araştırma ve makalelere yer veriyoruz. covid19.tubitak.gov.tr adresinden ulaşılabilecek portalda, araştırmacılara özel bir de bölüm oluşturduk. Ülkemizde bu konuda çalışan tüm araştırmacılar bilgi, tecrübe ve veri paylaşımını bu portal üzerinden yapabilecek."

TÜBİTAK PROJELERİNE 3 AY EK SÜRE VERİLDİ

"TÜBİTAK’a teslim edilmesi gereken tüm proje raporlarının teslim tarihlerini 3 aya kadar erteledik. Ayrıca çağrı ve etkinliklere ilişkin başvuru sürelerini de uzattık."

AŞI ÇALIŞMALARI

"Aşı ve ilaç geliştirme projelerindeki temel araştırmalara TÜBİTAK liderlik ediyor. 31 Ocak tarihinde, TÜBİTAK ve üniversitelerden bilim insanlarımızla aşı geliştirme koordinasyon toplantılarına başladık. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine bağlı Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün koordinasyonunda, aşı ve ilaç geliştirme projelerini desteklemek için COVID-19 alt platformunu oluşturduk. Türkiye’de devam eden projelerden spesifik olarak bu virüse karşı dönüştürülebilecek olanları ya da yenilikçi bir anlayışla çok hızlı bir şekilde netice alabileceğimiz projeleri belirledik. Destek süreçlerini başlattık. Öneri getiren tüm araştırmacılarımızı sürece kolaylıkla dâhil edebileceğiz. Tübitak MAM, Ege, Acıbadem, Ankara, Selçuk, Bilkent, Boğaziçi, Medipol ve İstanbul Üniversitleri ile İzmir Biyoteknoloji ve Gen Enstitüsü’den bilim insanlarımız, COVID-19 platformu koordinasyonunda aşı ve ilaç geliştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Tüm bu projelerin klinik çalışmalarını da Sağlık Bakanlığımıza  bağlı TÜSEB destekleyecek."

FIRSATÇILIK YAPAN FİRMALAR BAKANLIK DESTEKLERİNDEN YARARLANMAYACAK

"Fırsatçılık yaptığı tespit edilen firmalar, bundan sonra hiçbir şekilde Bakanlığımızın desteklerinden yararlanamayacaklar."

FABRİKALARA TEDBİR TAVSİYELERİ İLETİLDİ

"Üretim cephesinde büyük bir özveriyle çalışan emekçilerimiz ve sanayicilerimiz için fabrikalarda uyulması gereken temel kuralları da  belirledik. Ateş ölçümünden, vardiyaların ve servislerin ayarlanmasına, hijyen alanında yapılması gerekenlerden, iş sürekliliğinin sağlanmasına varıncaya dek alınması gereken tedbirleri üretim tesisleriyle paylaştık."

BAKANLIĞA BİN SOLUNUM CİHAZİ HEDİYE EDİLECEK

"Türkiye'de solunum cihazı üreten firmalarımız ile katkı sağlamak isteyenleri buluşturduk, 1000 cihaz Sağlık Bakanlığımıza hediye edilecek. Solunum cihazları üretmek üzere yola koyulduk, kısa zamanda bunları seri olarak üretip Sağlık Bakanlığımıza teslim edeceğiz." (EKONOMİ SERİVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

MMK Metalurji fabrikasında işçilerin yıllık izinleri gasbediliyor

SONRAKİ HABER

CIPOML: Hem pandemiye karşı hem daha iyi bir gelecek için savaşıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa