26 Mart 2020 10:31

EMEP: Zorunlu olmayan üretim dursun, çalışanlara ücretli izin verilsin

Emek Partisi Ankara İl Başkanı Fikret Aslan, "Temel ihtiyaçlar bakımından çalışması zorunlu olmayan iş yerleri geçici olarak kapatılsın. İşçiler ücretli izine çıkarılsın" çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel

Paylaş

Koronavirüs salgınına karşı verilen mücadeleye dair açıklamada yapan Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Başkanı Fikret Aslan, sermayeye 100 milyar akıtıp işçilerin taleplerine kulak tıkanmasını emekçilerin unutmayacağını söyledi. Salgınla birlikte işsizliğin de emekçileri vurduğunu belirten Aslan, alınması gereken önlemleri sıraladı. Aslan “Temel ihtiyaçlar bakımından çalışması zorunlu olmayan iş yerleri geçici olarak kapatılsın. İşçiler ücretli izine çıkarılsın. Fonlar işçi ve emekçilerin ihtiyacı için kullanılsın” çağrısında bulundu.

Koronavirüs salgınına dair vaka sayısı ve ölümler artarken; emekçilerin sorunlarının da giderek büyüdüğüne dikkat çeken Aslan, Ankara’da da bazı emekçilerin hâlâ risk altında çalıştırıldığını, çalışmayanların ise hak gaspları ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Ankara’da da yoğun tempoda, fedakârca çalışan doktor, hemşire ve işçilerin sağlık riski en yüksek olan kesimi oluşturduğunu belirten Aslan, “Ancak buna rağmen bu personele salgın halinde ne yapılacağına dair eğitim verilmediği, vakaların çalışanlardan saklandığına dair bilgiler geliyor. Koruyucu donanıma erişim sorununun sürdüğü sağlık emekçileri tarafından ifade ediliyor. Hastane işçileri de zor koşullar da çalışıyorlar, iş yükleri daha da artmış durumda. Temizlik işçileri, işleri dışında çalışmaya zorlandıklarını, sağlık işçisi olarak çalıştırıldıklarını belirtiyorlar. Ankara’da hastaneler herkes için ulaşımın kolay olduğu merkezi yerlerdeydi. Bunlar kapatılıp ulaşımın uzak olduğu ve yetersiz altyapının bulunduğu şehir hastanesine taşındı. Salgın ortamı kişisel aracı olmayan binlerce işçi ve emekçinin, yaşlının ulaşım zorluğunu daha da artırıyor” dedi.

SANAYİDEKİ KÜÇÜK İŞLETMELER ÇALIŞIYOR

Belediye, kargo, PTT ve market işçilerinin çalışma koşullarının salgın günlerinde daha da ağırlaştığını ifade eden Aslan, fabrika ve organize sanayi bölgelerindeki işyerlerinin büyük oranda üretimi durdurmadığını aktardı. OSTİM, İvedik, Sincan, Başkent OSB gibi yerlerdeki irili ufaklı işletmelerde çalışan binlerce emekçinin hâlâ risk altında işe gidip gelmeyi sürdürdüğünü dile getiren Aslan, işyerlerindeki önlemlerin son derece sınırlı olduğunu, patronların kendileri için her türlü tedbiri alırken işçilerin göstermelik tedbirlerle, işsizlik tehdidi altında çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Aslan, işsizlik tehdidi ve salgının eş zamanlı olarak işçileri vurduğunu dile getirdi.

TÜRK METAL HAK GASBINA ORTAK OLDU

Ankara’da kimi büyük fabrikaların yurt dışından gelen malları tedarik edemediği için üretime ara verdiğini belirten Aslan, “Bu fabrikaların çoğunda izinler yıllık izinden kullandırılacak. Ayrıca üretime ara veren sendikalı işçilerin olduğu fabrikalarda sendikalar da sessiz kaldı. Türk Metal sendikası sessizliğini 'izin günlerinin bir bölümünün yıllık izinlerden sayılacağı ve telafi çalışması uygulamasının hayata geçirilebileceği' açıklamasıyla bozdu! İşçilerin hakkının gasbedilmesine sendika da ortak olmuş oldu” dedi.

MASKE ÜRETİMİNDE ÇOCUK İŞÇİLER KULLANILIYOR

Üniversite gençliğinin yoğun yaşadığı Ankara’da gençlerin barınma ve geçinme sorunuyla yüz yüze olduğunu ifade eden Aslan, kullanımda olan KYK yurtlarındaki önlemlerin yetersiz olduğunu aktardı. Bazı kurumlarda yurt ücretlerinin istenmesinin öğrencileri daha da zor durumda bıraktığını dile getirdi.

Tüm yurtta liseler tatilken Endüstri Meslek Lisesi gençlerine maske ürettirilmesine tepki gösteren Aslan, “Televizyonlarda gösterilerek teşviki ve Milli Eğitim Bakanlığının engellememesi çocuk işçiliğine bakışı gösteriyor ve bu kabul edilemez” dedi.

Kapatılan AVM’lerde ve başka küçük işyerlerinde, işletmelerde çalışan emekçilere patronlar tarafından ücretsiz izin kağıdı imzalatıldığını açıklayan Aslan, kapatılan kafe ve barlarda, küçük işletmelerde çoğunlukla kayıt dışı çalışan işçi ve emekçilerin ise işsiz ve ücretsiz kaldığını söyledi.

ACİL ÖNLEMLER SIRALANDI

Sermayeye 100 milyar lira akıtan iktidarın, emekleri ile tüm değerleri yaratan işçi ve emekçilerin “Evde kalayım ama nasıl” sorusuna kulaklarını tıkamasını işçi ve emekçiler unutmayacağını vurgulayan Aslan, alınması gereken acil önlemleri şöyle sıraladı:

  • Temel ihtiyaçlar bakımından çalışması zorunlu olmayan iş yerleri geçici olarak kapatılsın. İşçiler ücretli izine çıkarılsın. Fonlar işçi ve emekçilerin ihtiyacı için kullanılsın.
  • Çalışması zorunlu olan fabrika ve iş yerlerinde çalışma süreleri kısaltılsın, azami önlemler işçilerin denetimi ile alınsın.
  • Koruyucu sağlık hizmetleri temel alınsın. Daha fazla test yapılsın.
  • İşçi ve emekçilerin evde kalmasının koşulları sağlansın.
  • Başta yaşlılar ve engelliler olmak üzere sosyal hizmete ihtiyacı olanlara destekler süratli ve düzenli yapılsın.

(Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu, siyasi parti liderlerine koronavirüs mektubu gönderdi

SONRAKİ HABER

Kargo işçileri: Salgın ve işsizlik arasındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa