26 Mart 2020 13:35

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak: Bilimsel bilgileri dikkate alın

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, sağlık ve ilaç söz konusu olduğunda sağlık örgütlerinin bilgilerinin dikkate alınması çağrısında bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, koronavirüs salgını boyunca ilaç kullanımında spekülatif bilgilerin dolaştığını belirterek, sağlık ve ilaç söz konusu olduğunda sağlık örgütlerinin bilgilerinin dikkate alınması çağrısında bulundu. Çolak, Kovid-19'dan kurtulmak için kullanılmayan ilaçlara yönelmenin ya da kullanılan ilaçların bırakılmasının sakıncalı olduğuna vurgu yaptı.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, koronavirüs salgınında ilaç kullanımına ilişkin pek çok spekülatif bilginin dolaştığını ifade ederek sağlık otoriteleri ve sağlık meslek örgütlerinin verdiği bilgilerin dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti. Panik ve endişe üzerinden çıkar elde etmeye çalışanlara olanak verilememesi gerektiğini hatırlatan Çolak, üzerinde çok konuşulan İbuprofen, Hidroksiklorokin ve tansiyon ilaçları hakkında bilimsel bilgileri paylaştı.

"DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN İLAÇ DEĞİŞİKLİĞİ YAPMAYIN İLAÇ ALMAYIN"

  • İbuprofen ilaç etken maddesini içeren ilaçların kullanımı ile COVID-19’un  kötüleşmesi arasında bağlantı kuran herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Tüm Avrupa’da ilaç üretimi, güvenliği ve denetiminden sorumlu olan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), konuyu yakından takip etmekte ve henüz böyle bir ilişkinin bulunmadığını ifade etmektedir. Bu sebeple hastalarımız, tedavi rehberlerine uygun olarak, onaylanmış ürün bilgilerine göre NSAİ ilaçları (ibuprofen gibi) kullanmaya devam edebilir. Sorusu olan hastalarımız hekimleri veya eczacılarına danışmalı, kaynaksız bilgilere itibar etmemelidir.
  • COVID-19 enfeksiyonundan korunmak için hidroksiklorokin kullanılması gerektiğine ilişkin dolaşan bilgiler, hastaların eczanelerimizden bu etken maddeyi içeren ilacı talep etmesine yol açmıştır. Bu ilaç COVID-19 enfeksiyonu tanısı konmuş kişilerin tedavisinde yer alan ilaçlardan birisidir. Hidroksiklorokin çeşitli yan etkileri olan ve çeşitli ilaçlarla etkileşimi bulunan bir etken madde olup bilinçsiz kullanımı pek çok sağlık sorununa yol açabilmektedir ve bilinçsiz kullanımının önlenmesi amacı ile bu ilacın sunumu denetime tabi hale getirilmiştir. Bilgi kirliliği neticesinde mevcut ilaçların ve kaynakların bilinçsiz kullanımı ve suistimali, doktorlar tarafından bu tedaviye gereksinimi duyulan hastaların mağduriyetine yol açabilecektir. COVID-19’dan korunayım derken ilacınızı kullanmayı bırakmayın ve kullanmayarak yaratacağınız olası sorunlarla boğuşmayın. Her ilacın her hastalıkta kullanılmadığını, her ilacın kendisine özgü olarak hastalıklarda yararları ve kullanımlarına bağlı riskleri barındırdığını unutmayın. Sağlığınızla ve ilacınızla ilgili konularda sadece ve sadece hekiminizi ve eczacınızı dinleyin.
  • COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle ADE inhibitörleri ve ARB grubu tansiyon ilaçları ile tedavinin sonlandırılmasına ilişkin klinik veya bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Bu ilaçları kullanan hastalarımız, doktorları tarafından ilaçları değiştirilmedikçe mevcut tedavilerine aynı şekilde devam etmelidir.

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir zamanlar karantina günleri: Tahaffuzhaneler

SONRAKİ HABER

Bölge hastanelerinde sağlıkçıların koruyucu ekipmanı eksik, testler kısıtlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa