27 Mart 2020 12:32

ODTÜ yurtları kararı geri çekti, herkes farklı açıklama yaptı

Üniversitelerde bahar yarıyılının uzaktan eğitim ile gerçekleştirilmesi kararı üzerine ODTÜ Yurtlar Müdürlüğü, yurdu boşaltacağını açıkladı.

Fotoğraf: Ayrıntılı Bilgi/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

ODTÜ Yurtlar Müdürlüğü yurtlarda kalan Türkiye vatandaşlarının ‘yüz yüze eğitimin bahar dönemi devam etmeyeceği’ gerekçesiyle artık yurtlarda kalamayacağını, barınma imkanının yalnızca uçuş yasağı olan ülke öğrencileri için olacağını duyurdu. Pazartesi öğlene kadar öğrencilerin yurtta kalan tüm eşyalarını almasını, alınmayan eşyaların poşetlenerek depolara kaldırılacağı söylendi.  Yurt öğrencilerine Pazartesi gününe kadar yurttan çıkmalarını içeren bir tebligat imzalatıldı. Şehir dışında yaşayan ve eşyalarını almak için Ankara’ya dönmek zorunda olan öğrenciler; terminallerin ve havalimanlarının şu an büyük tehlike arz ettiğinden ve böyle bir durumun hem kendilerini hem de çevrelerini tehlikeye atmak olacağından dolayı alınan karara karşı tepki gösterdi. Kaldıkları yurtları arayan öğrencilere danışmalar farklı yanıtlar verdi. Oluşan bilgi karmaşasından ve öğrencilerin verdiği tepkilerden sonra Yurtlar Müdürlüğü yaptığı açıklamayı geri çekti.

ÖĞRENCİLER REKTÖRLÜK ÖNÜNDE TEPKİ GÖSTERDİ

Yurt öğrencileri Rektörlüğün önünde toplanarak tepki gösterdi ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) ile görüştü. Yapılan görüşme sonucunda SKS, yurtlarda kalan ve kalmak isteyen öğrencilerin kalmaya devam edeceğini, imzalatılan tebligatların hiçbir hükmü olmadığını söyledi.

Geriye kalan öğrenciler ile ilgili de sayıların tespit edileceğini, öğrencilerin ve personellerin sağlık koşullarının sağlanması için kalan öğrencilerin belli yurtlara odalarda ‘tek tek’ kalacak şekilde yerleştirileceğini söyledi. Yurtlarda bırakılan eşyalarla ilgili de:  “Bu yurtlarda kalan öğrencilerin eşyaları toparlanacak. Belirlenen yurtlar dışındaki tüm yurtlarda eşyalar kalacak ve dokunulmayacak.” şeklinde açıklama yaptı. Duyurunun ardından gazetemize konuşan öğrenciler karara tepki gösterdi.

Fizik bölümü hazırlık öğrencisi Çağdaş Kılıç: Cuma öğlen saatlerinde danışmadan çağrılıp pazar günü akşam saat 5'e kadar yurttan çıkmam, bütün eşyalarımı da yanımda götürmem gerektiği ve bu kararın YÖK'ten alındığı söylendi. Kendilerine nereden geldiği meçhul olan sözde kararı sadece kendi görevlerine uygun bir şekilde uygulamaya çalışan yurt görevlilerinden bir de benim imzamı almaları da istenmiş yurttan çıkacağımı ve eşyalarımı görüşeceğime dair. Aynı sözde karara göre yurttan ayrılan öğrencilerin de kim bilir hangi şehirden gelip eşyalarını alması gerekiyordu. Bütün bu sürecin ise 2-3 gün içerisinde olması karar dahilindeydi. Bu kararlar iki ayrı başlık halinde Yurtlar Müdürlüğü resmi sitesinde yayımlandığı için ciddiye almayacağımız bir söylentiden ibaretmiş gibi tepki veremezdik öğrenciler olarak, dolayısıyla kısa süre içinde farklı yurtlardan öğrenciler olarak Rektörlük önünde toplanıp yetkili merciiyle görüşmek istedik. Yetkili merci geldiğindeyse hiç beklenmedik ve son derece şaşırtıcı bir şekilde kararın yanlış olduğu, hatta tersine yurtta eşyalarımızla kalmaya devam edebileceğimiz, yurttan ayrılan arkadaşlarımızın da eşyalarını alması gibi zorunluluk olmadığı söylendi. Böylesine birbirine iki zıt kararın neredeyse bir saat fark ile açıklanmış olmasına ise herhangi bir öğrencinin anlam yükleyebildiğini sanmıyorum.”

ODTÜ yurdunda kalan Barışcan Ünal: Ülkemizin çok zor dönemlerden geçtiği şu günlerde ODTÜ yönetimi uzun bir süredir olduğu gibi skandal kararlar almaya devam etmektedir. Daha birkaç gün önce yurt ücretleriyle alakalı mücadelemiz yeni sonlanmışken, bu kez de yurtlardaki öğrenciler ve bırakılan eşyalarla alakalı absürt bir karar ortaya atılmıştır. Yurtlarda hali hazırda bütün öğrencilerin güven ortamından uzak bir şekilde toplu bir yurda yerleştirilmesi planlanırken, her şeyden bir haber evlerine giden öğrencilerin eşyalarını en yakın zamanda alması aksi halde topluca bir depoya kilitleneceği gündeme gelmiştir. Bütün dünyada “evde kal” çağrıları yapıldığı günlerde, ODTÜ yönetimi bu akıldan uzak ve hijyen karşıtı söylemlerini ODTÜ öğrencilerinden gelen yoğun tepkiler neticesinde değiştirmiştir.

Yunanistan vatandaşı Kioumpra Giounous Chalil: 19 Mart tarihinde rektörlükten gelen mailde yurtlarda kalan öğrenci sayısının yüzde 85 oranında düşmesine rağmen öğrencilerin sağlığı ve güvenliği düşünüldüğü(!) için tek bir yurda toplanma gibi bir durumun olmadığı güvencesi biz yurtlarda kalan yabancı öğrencilere verildi. Bu maile güvenerek kampüsün daha güvenli olduğunu düşünen biz yabancı öğrenciler ülkelerimize dönüş yolunda virüs kapma ihtimaline karşı kampüste kalmayı tercih ettik. Mailin üzerinden 8 gün geçtikten ve vaka sayıları arttıktan sonra öğrencilerin sağlığını düşünen(!) okul, uçuş yasağı olmayan ülkelerden gelen öğrencileri resmen yurttan atıyor, geri kalanları ise tek bir yurda topluyor. Yurtların boşaltılması için verilen kısacık süre ve bu kadar eşyanın nasıl taşınacağı da öğrencileri panik ve strese sokan diğer etkenler. Türkiye sınırları içerisinde kalacak yeri olanlar hızlıca oralara gidiyor. Olmayanlar bu kadar eşyayla güvenli bir şekilde ülkelerine dönmelerinin yollarını arıyor, bunun için konsolosluklara başvurma vs gibi kaos yaratan bir ortam söz konusu. Özellikle yabancı öğrencilerine verdiği değer ve önem için okul yönetimine teşekkür ederim.”

ODTÜ öğrencisi Diclesu Deniz: Son duyurularında sebebini belirtmeden birkaç gün içinde gidip eşyalarımızı almamızı istediler aksi halde poşetleyip kaldıracaklarmış. Yurdumuz karantina mı olacak bunu bile bilmiyoruz. ODTÜ’de okuyan çok fazla şehir dışından gelen öğrenci var. Ben de onlardan biriyim. Kişisel arabamız yok ve yurttaki eşyalarımı toplamak için gidiş geliş toplam 1000 kilometreyi tren, otobüs, uçak gibi toplu araçlarla aşmam gerekiyor. Covid19 virüsünün bu kadar tehlikeli olduğu bir zamanda bizden bunu istemeleri tamamen düşüncesizlik. Sosyal izolasyonla kendimizi ve ailemizi korumamız gereken bu zamanda kimse kimseden virüs yuvası toplu taşımaları/garları kullanması gibi büyük ve tehlikeli bir şey talep edemez.

ODTÜ öğrencisi Ali Berke Derinkaya: Yurtlarda kalan eşyaların alınması talebi kesinlikle mantık dışıdır. Sürekli evden çıkmamamız için telkinlerde bulunulurken, bizler mümkün olduğunca çıkmamaya çalışırken böyle bir talepte bulunulmamalı. Bu talep binlerce öğrenciyi ve yakınlarını ateşe atmaktır. Ayrıca almamamız durumunda görevliler tarafından poşetleneceği söyleniyor, dolaplar kişilere ait özel alanlardır, bireylerin müsaadeleri olmadan bu alanlara giriş yasal değildir. Ayrıca eşyaların kaybolmamasının veya zarar görmemesinin de bir garantisi yok. Yurtlar müdürlüğünün toplamanın nasıl yapılacağına dair de bir açıklaması yok. Yurtlar müdürlüğünün bu duyurusu biz öğrencilerde büyük endişe oluşturmuştur.

ODTÜ Mimarlık Öğrenci Temsil Kurulu: Bugün yapılan açıklama ile ODTÜ Yurtlar Müdürlüğü’nün açıklaması ise yurtta kalan öğrencilerin bıraktığı eşyaların gelip alınması isteniyor. Alınmadığı taktirde ise bu eşyaların toplanacağı ve depolarda tutulacağı belirtiliyor.

1- Şehir dışındaki binlerce öğrenciyi yurtlarındaki eşyaları almaya çağırmak tedbirsizliğin ve toplum sağlığının umursanmadığının bir göstergesidir. Hem #EvdeKal çağrısı yapıp hem de ülkenin dört bir yanından öğrencileri eşyalarını almaya çağırmak akıl tutulmasıdır. Öğrencileri yurtlara davet edip eşyalarını toplamaya zorlamak, salgının yayılmasına davetiye çıkartmaktır.

2- Aile evinde çalışma ortamı ve imkanı bulunmayan öğrenciler için uzaktan eğitim dönemini tamamlamak için yurda dönmek, yurtta olanlar için de yurtta kalmaya devam etmek dışında başka bir çözüm önerilmiş midir?.

3- Yurtların bu kadar aceleyle boşaltılmasına dair hiçbir açıklama yapılmamıştır. Bu süreçte 7000'ini aşkın öğrenciyi Ankara'ya ve yurtlardaki eşyalarını böylesi acele edilerek, başka bir çözüm aranmaksızın ve tedbir alınmadan çağrılmasının sebebi nedir?

4- Yurtlardan eşyalarını almaya gelemeyecek fakat eşyalarına ihtiyacı olan öğrenciler için yurtlara çağrılmak dışında nasıl bir çözüm önerisi bulunmaktadır?

İşletilmeye çalışılan bu süreç  hem toplum sağlığı hem de öğrencilerin ekonomik durumlarını sıkıntıya sokacak bir süreçtir.  Tüm bu süreçte mağdur olan öğrencilerin yanında, dolaşımın artmasıyla toplum sağlığı tehlikeye girecektir. Bu mağduriyete dur demek için yurtlar müdürlüğünden ve rektörlükten bu sorularımıza bir açıklama bekliyor ve bu uygulamayı kabul etmiyoruz.

ODTÜ EMEK GENÇLİĞİ: YÖNETİM ÖĞRENCİLERİN İHTİYAÇLARINA GÖRE HAREKET ETMELİ

Kampüs içerisinde fiziki olarak olamadığımız bir süreçten geçiyor olsak da ODTÜ yönetimi üniversiteyi, biz öğrencileri, akademisyenleri ve emekçileri ilgilendiren her durumda karar alma sürecinin bir bileşeni olacağımız gerçeğini hesaba katmalıdır. Öğrencilerin üniversite sınırları içerisinde olamamaları alınan kararların dışında kalacakları anlamına gelemez!

1)Yurtta kalmayı talep eden her arkadaşımız tek tek dezenfekte odalarda kalacak yeni bir düzenleme yapılmalıdır.

2)Yurtlardan eşyalarını alamadan ayrılmak zorunda kalan arkadaşlarımızın eşyalarına öğrencilerden bağımsız bir şekilde müdahale edilmemelidir.

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

LGS'ye ilişkin birinci dönem kazanımlarını içeren örnek soru kitapçığı yayımlandı

SONRAKİ HABER

Kremlin’de koronavirüs vakası tespit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa