28 Mart 2020 10:41

Af Örgütü: İfade özgürlükleri ihlal edilen tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın

Uluslararası Af Örgütü, ifade özgürlükleri ihlal edilen tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Logo: Uluslararası Af Örgütü

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, cezaevlerindeki tutuklu gazetecilerin tahliye edilmesi için yazılı bir açıklama yayınladı. Af Örgütü Türkiye Basın Sorumlusu Fatma Yörür’ün imzasıyla yayınlanan açıklamada, gazetecilerin son dönemde yeniden gözaltına alınıp tutuklanmalarının kaygı verici olduğu belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’den Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile diğer yasaların keyfi bir biçimde kullanılarak, bağımsız gazetecileri hedef almaya son vermesi istendi.

Son dönemlerde gözaltına alınıp tutuklanan gazetecilerin bilgilerine tek tek yer veren Af Örgütü, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu olduğu öne sürülen iki kişinin ölümü ve cenaze töreniyle ilgili haber yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Aydın Keser ve Mehmet Ferhat Çelik’in “ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiğini”, devlet yetkililerine yönelik eleştirileri nedeniyle adil olmayan bir biçimde soruşturmaya uğradıklarını kaydetti.

‘DERİN KAYGI DUYUYORUZ’

Uluslararası Af Örgütü, gazetecilerin tutuklanmasına ilişkin duydukları kaygıyı şu sözlerle ifade etti: “2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun ifade özgürlüğü hakkı üzerinde caydırıcı etki yaratması muhtemel bir biçimde, siyasi gerekçelerle gazetecileri hedef almak için kullanılmasından derin kaygı duymaktadır. Söz konusu durumda, Libya’da öldürülen istihbarat mensubu oldukları öne sürülen iki kişinin cenaze törenlerini haberleştiren tüm gazeteciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isim vermeden söz ettiği ‘şehitlerin ölümü’yle ilgili kamuoyuna yaptığı açıklama ve milletvekili Ümit Özdağ’ın hayatını kaybeden kişilerin isimlerini açıklamasının ardından araştırma yapıyorlardı. Gazeteciler, milletvekili Ümit Özdağ’ın bildirdiği isimler ile herkes için erişilebilir hale gelen açık kaynaklı içerikleri yayınladı ve gazetecilerin birçoğu hayatını kaybedenlerin tam isimlerini yayınlamamayı tercih etti.”

‘YARGILAMALAR GEREKSİZ VE ORANTISIZ’

Devletlerin ifade özgürlüğü hakkını sınırlandırabileceği az sayıda durumların olduğu kaydedilen açıklamada, “Gazetecilerin kamusal alanda dolaşıma girmiş olan bilgileri haber yaptığı ve ölümlerin halihazırda kamuoyunun büyük ölçüde dikkatini çektiği göz önünde bulundurulduğunda, Uluslararası Af Örgütü, bu yargılamaların gereksiz ve orantısız olduğundan büyük bir endişe duymaktadır” denildi.

‘TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI'

Af Örgütü, Türkiye yetkililerine bu konuyu araştırmanın barındırdığı yüksek kamu yararını ve gazetecilerin kamusal alanda dolaşıma girmemiş herhangi bir içeriği yayınlamama kararını göz önünde bulundurarak, söz konusu yargılamaların gerekli ve orantılı olup olmadığını yeniden değerlendirmeleri ve bu süreçte gazetecileri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması çağrısında bulundu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri: Daha yüksek sesle insan hakları talep etme zamanıdır

SONRAKİ HABER

Demirören Medya: 2 çalışanımızın koronavirüs testi pozitif çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa