TTB Başkanı Sinan Adıyaman: Ücretli izin, katı izolasyon ve yaygın test şart
Koronavirüs ile ilgili tedbirleri değerlendiren TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, başından beri yaptıkları uyarıların geç hayata geçirildiğini söyledi.
Fotoğraf: Soner Şen/AA
Meltem AKYOL
Eylem NAZLIER
İstanbul
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklama, son iki günde vaka sayısında ciddi bir yükselişi gösteriyor. Vaka sayısı artıp, rakamlar büyüdükçe toplumdaki endişe de artıyor. Peki bu aşamadan sonra atılması gereken adımlar neler? Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman atılacak bazı adımlarla salgının hala kontrol altına alınabileceğinin altını çiziyor. Adıyaman, çok geç olmadan, kayıplar daha da artmadan atılması gereken adımları ise şöyle anlatıyor: “Çok katı izolasyon ve karantina şartlarının oluşturulması lazım. Bunun için evde kal demek yetmez, ücretli izin ve diğer adımlarla evde kalmanın koşulları sağlanmalı. Yaygın test yapılmalı ve hastalar tespit edilmeli. Test sonuçlarının açıklanmasında şeffaf olunmalı. Hekimler bile test yaptığı hastasının test sonucunu bilmezken nasıl mücadele edecek.”
VAKA SAYISI YÜKSELİYOR AMA…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün koronavirüs salgınına ilişkin alınan yeni tedbirleri açıkladı. Tüm vatandaşları ‘gönüllü karantina kurallarına’ uymaya çağıran Erdoğan yeni tedbirleri şöyle sıraladı:
- Şehirlerarası seyahatler valilik iznine bağlandı.
- Özel sektörde de esnek çalışma sistemine geçildi.
- Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacak.
- Piknik alanları, ören yerleri hafta içi kapalı olacak.
- Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirildi.
- Başta 30 büyükşehir olmak üzere tüm illerde pandemi kurulları oluşturulacak.
"ADIMLAR HEP GEÇ ATILDI"
Son rakamları ve açıklanan tedbirleri Evrensel'e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, başından beri yaptıkları uyarıların geç hayata geçirildiğinin altını çizdi.
“Başından beri ilk ölüm olmadan önce dediklerimizi uygulamadılar” hatırlatmasını yapan Adıyaman, “Hep bizden sonra geldiler. Maçları iptal edin dedik, seyircisiz oynanmasına karar verdiler önce. Ne oldu, futbolcular, teknik direktörler hastalandı. Ne zamandan beri şehirlerarası otobüsleri iptal edin, eğer iptal etmezseniz o otobüste hasta biri varsa bunu hem otobüstekilere hem de gittiği ildekilere bulaştıracak diyoruz. Daha onun kararı yeni alınıyor, biz dedikten üç hafta sonra. Bakın pazarlar, başından beri söylüyoruz hala bir adım yok, hala pazarlar açık Türkiye’de. Türkiye’nin nasıl bir stratejisi olduğunu biz anlamadık. Çok sıkı kontrol altına almak lazım, bununla ancak böyle başa çıkabiliriz” dedi.
"PANDEMİ EN AZ KAYIPLA BİTMELİ"
Adıyaman, bir pandemi ile karşı karşıya olduğumuzun altını çizerek şunları söyledi: “Bu bir mücadele, mücadelenin sonunda pandemiler de salgınlar da biter. Bizim buradaki amacımız Türkiye’nin bu salgını mümkün olduğunca az kayıpla atlatması. Bütün mücadelenin de stratejinin de bunun üzerine kurulması lazım.”
HEKİM BİLE YAPTIĞI TESTİN SONUCUNU BİLMİYOR
Yaygın test çağrısını başından beri yaptıklarının altını çizen Adıyaman, “Biz TTB olarak 82 milyona test yapılsın demiyoruz. Ama test sayısının arttırılması şart, hala test yapılmayan merkezler var. Ayrıca bütün hekimler ve sağlık çalışanlarına, başta COVID-19 şüphesi olan hastalarla temas edenler olmak üzere, test yapılmalı” uyarısını yineledi.
Başından beri şeffaflık istediklerini ifade eden Adıyaman “Bakın hasta hastaneye geliyor, test yapılıyor ama sonucu hekime bildirilmiyor. Hekimin hastasının testinin sonucunu bilmeye hakkı var, bunu hekimden saklamak hekimi de tehlikeye atmak demektir. Hekim hastasının pozitif olduğunu biliyorsa ona göre davranır. Vatandaş ilinde, bölgesinde ne kadar hasta olduğunu bilirsen ona göre davranır. Panik panik diyorlar, asıl açıklamama panik yapıyor, televizyonlara her gün bir sürü insan çıkıp yalan yanlış şeyler anlatıyor, insanlara doğru bilgileri vermezseniz bunlara inanırlar” değerlendirmesinde bulundu.
EVDE KALMANIN KOŞULLARI SAĞLANMALI
Sürekli olarak yetkililerce ‘evde kalın’ çağrısı yapıldığının altını çizen Adıyaman, “Sanki her şey tam yapıldı da insanlar evde kalmadı. Siz evde kalınacak ortamı yaratmazsanız insanlar nasıl evde kalacak. Vatandaşa da söyleyeceğiz ‘lütfen kurallara uyalım’ ama siz organize edemezseniz, düzeni kuramazsanız bu hastalık yayılır. Eğer yayılırsa da suçu toplumda bulmamak lazım. ‘Siz dışarı çıktınız, ondan yayıldı’ dememek lazım. Koşulları sağlamak lazım” diye konuştu.
Salgının hala kontrol altına alınabileceğinin altını çizen Adıyaman, “Siz insanları ‘evden çıkmayın’ diyorsunuz ama orada inşaat işçileri çalışmaya devam ediyor, fabrikalarda işçiler aralarında 30 santim mesafe ile çalışıyor, yemekhanelerde dip dibe yemek yiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Ciddi bir karantina uygulamanız, hastaları bulmanız lazım” dedi.
"BAKANLIK TEDBİR ALMAKTA GECİKİYOR"
Önümüzdeki 2-3 haftanın çok önemli olduğunun altını çizen Adıyaman, çok geç olmadan yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı:
“Bilim insanlarının söylediği bunun 10-11 hafta süreceği yönünde. Vakaların artışı ise 2-3 hafta içinde olacak. Sağlık Bakanı da önümüzdeki 2-3 hafta çok önemli diyor ama gerekli tedbirlerin alınmasında gecikiyor” dedi.
Adıyaman acilen alınması gereken tedbirleri ise şu şekilde sıraladı:
- Çok katı izolasyon ve karantina şartlarının oluşturulması lazım.
- Zorunlu olan alanlar dışındaki her yerde ücretli izin verilerek işçilerin evde kalması sağlanmalı.
- Zorunlu alanlar için ise gerekli tüm düzenlemeler yapılmalı, koşullar, beslenme, hijyen ve saat düzenlemesi olmalı
- Türkiye’nin heryerinde bu testlerin yapılması lazım. Hala her yerde yapılmıyor. Tarama testlerinin yaygınlaştırılması lazım ki hastaları bulup, izole edelim.
- Sağlık çalışanlarının tüm eksiklerini tamamlamamız lazım. Bakın Çin’den de yapılan en temel öneri bu. Sağlık çalışanlarını korumak zorundasınız.
- Şeffaflığın sağlanması lazım, hayatını kaybedenlerin şehirleri, cinsiyet ve yaş bilgileri açıklanmalı, hekimlerle de gerekli tüm bilgiler paylaşılmalı.