29 Mart 2020 12:32
Son Güncellenme Tarihi: 29 Mart 2020 12:32

TZOB Başkanı Bayraktar ve CHP'li Gürer’den koronavirüs sürecinde tarım uyarıları

TZOB Başkanı Bayraktar ve CHP’li Gürer, koronavirüs sürecinde çiftçi ve tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, sorunların çözülmesi için kurul oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Fotoğraf: Nevra Uçkaç/DHA

Paylaş

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer koronavirüs sürecinde tarım uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaptıkları açıklamalarda koronavirüs sürecinde hem üreticinin hem de tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra, tarım ve üretimle ilgili çiftçi kuruluşları, meslek odaları ve çiftçi temsilciliklerinin yer aldığı bir kurul oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında salgın sürecinde tarımsal üretimin aksamaması adına yapılması gerekenlere yönelik değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, ''Kovid-19 ile mücadele sürecinde tarım sektörü ve üreticilerin zarar görmemesi, gıda tedarikinin aksamaması için önlemler alınması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Kovid-19 Danışma Kurulu oluşturulmalı. Bu kurulda Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi kamu kurumları ile üretici örgütleri ve üniversitelerin bir araya gelmesi gerekir'' dedi.

Bu süreçte tarımsal üretimin kesintiye uğramaması için üretici sorunlarına özenle yaklaşılması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, "Sahada yaşanan sorunları 765 ziraat odamız vasıtasıyla tespit ediyoruz. TZOB olarak danışma kuruluna sahadaki çiftçilerimizden güncel bilgi akışı sağlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİLER VE TARIM İŞÇİLERİNİN KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”

Bayraktar, "Kurul, girdi fiyat değişimlerini ve arz talep dengesini takip etmeli, üretim, ithalat ve ihracat taleplerini dikkate alarak planlama yapabilmeli, kendine yeterlilik ve üretimin devamlılığı konusunda tedbirler alabilmelidir. Üretimde yaşanabilecek iş gücü kaybı, sermaye yetersizliği, girdi temininde yaşanacak sıkıntı, ani fiyat yükselişleri gibi sorunlar anlık olarak takip edilebilmeli hızlı bir şekilde kurula ulaştırılmalı ve çözüm üretilmelidir. Hastalığın bulaşma riskini azaltacak önlemler almalı, çiftçiler ve tarım işçilerinin barınma koşulları ve çalışma saatlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirmelidir" diyerek Kovid-19 Danışma Kurulunun öncelik gündeminin bu konular olması gerektiğine vurgu yaptı.

“TARIM İŞÇİLERİNDE SOSYAL MESAFE NASIL KORUNARAK FİDE EKİLECEK”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs salgınına karşı, halk sağlığının korunması açısından alınan tedbirlerin yanı sıra, virüsün etkilerinin azalmasından sonra ortaya çıkabilecek ekonomik tablonun da göz önüne alınarak, özellikle tarım sektörüyle ilgili daha etkin tedbirlerin alınmasını istedi. Bazı köylerde başlayan karantinalar ve tarım işçileri arasında yaşanacak vakalar ile sorunun ağırlaşma kaygısının dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Tarım işçilerinde sosyal mesafe nasıl korunarak fide ekilecek diye sordu.

“ÇİFTÇİYE TARIMSAL GEREKSİNİMLERİ ULAŞTIRILMALI” 

Bazı sebze ve meyvelerde başlayan ekim döneminin Haziran ayı sonuna kadar devam edeceğine işaret eden Gürer, “Köyünde kasabasında bağ ve bahçesini, tarlasını ekmek isteyen tüm çiftçiler için önlemler alınmalıdır. Borçlu ve ekim yapamayan çiftçi ile 65 yaş üzerindeki çiftçiler, ekim ve dikim için gerekli olan fide, tohum, gübre ve ilaç gibi gereksinimlerini almak için şehre gidemiyor. Domates, biber, patlıcan gibi ürün fideleri ekime başladı. Üretici fideleri nasıl temin edecek? Nasıl ekim yapacak? Hepsi sorundur. Böyle bir ortamda fide, tohum, ilaç ve gübre gibi gereksinimlerin, ilgili kuruluşlar tarafından köy ve kasabadaki çiftçilere ulaştırılması gerekiyor. Ekim yapamayan çiftçilere bu gereksinimler derhal tarım müdürlükleri aracılığıyla bedelsiz olarak ulaştırılmalı, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi borçları, hasat dönemine kadar askıya alınmalıdır” diye konuştu. 

“BORÇLAR ERTELENMELİ, ÇİFTÇİLER DESTEKLENMELİ” 

Borçları ve icralık durumları nedeniyle mağdur olan ve ekim yapamayan çiftçilerin belirlenip tarım kredi kooperatifleri ve bankalara olan borçlarının ötelenmesi için girişim başlatılması gerektiğini söyleyen Gürer, “Çiftçilerin BAĞKUR ve SSK borçları ödeyemeyecekleri için bu bağlamda da destek gerektiğini belirtti. Tarım işçileri bu dönemde de çok zor koşullarda çalışıyor. Tarım işçileri için koronavirüs bulaşma riskine göre önlemler artırılmalıdır. İlden ile ekim ve hasat süresince devam edecek göçler için gereken takip, kontrol, tedavi hazırlığı sağlanmalıdır” dedi. Gürer son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra, tarım ve üretimle ilgili çiftçi kuruluşları, meslek odaları ve çiftçi temsilciliklerinin yer aldığı bir kurul oluşturulmasının önemine vurgu yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs: 131 ölüm, 9 bin 217 vaka | Türkiye'den gelişmeler (29 Mart)

SONRAKİ HABER

Tarlabaşı Dayanışması: Mültecilerle ilgili sürecin takipçisi olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa