30 Mart 2020 07:32

Koronavirüse karşı "İsveç modeli" Rus ruletine benzetiliyor

100'ün üstünde kişinin yaşamını yitirdiği ancak okulların dahi kapatılmadığı İsveç’te hükümetin yöntemi sorgulanıyor.

Stockholm'de bazı taksiciler koronavirüs tedbiri olarak kolonya ikram etti | Fotoğraf: AA

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Avrupa ve İskandinavya ülkeleri kronavirüsün yayılmasını engellemek için daha sıkı önlemlere başvururken İsveç’in uyguladığı modeli bazı uzmanlar tarafından Rus ruletine benzetiliyor.

İsveç’te sağlığı ilgilendiren konularda karar alma yetkisi Halk Sağlığı Kurumu’nun. Hükümet, kurumun koronavirüsün yaygınlaşması ve durdurulmasına karşı aldığı önlemleri onaylıyor ve uygulamaya koyuyor.

İsveç’in koronavirüse karşı mücadele stratejisi İngiltere’nin başlangıçta uyguladığı ve daha sonra vazgeçtiği müdahalesizlik ve sürü bağışıklığı çözümünün bir benzeri.

Dünyanın pek çok ülkesinde insanların bir araya geldiği okul, tiyatro, alışveriş merkezleri, restoranlar kapalı tutulurken İsveç, herhangi bir yasaklama getirmedi. Yüksek okul ve üniversiteler tatil edilirken çocuk yuvaları, anaokulları, ilk ve ortaokullar açık tutuluyor.

VOLVO, PARÇA SIKINTISINDAN ÇALIŞANLARINI İZNE AYIRDI

Kamu ve özel sektöre ait tüm işyerleri normal koşullarda yaşanıyormuş gibi çalışmalarını sürdürüyor. Volvo’un 10 bini aşkın çalışanını izne ayırması ve bazı fabrikalarını kapatmasının nedeni üretimde kullanılacak parça sıkıntısı. Çin’de fabrikaları bulunan bu tekeller, oradaki salgından dolayı İsveç’te kullanılacak parçaları temin edemedi. İşçilerin sağlıklarını düşündüklerinden değil parça bulamadıkları için fabrikalarında üretimi durdurmak zorunda kaldılar.

Başbakan Stefan Löfven, 27 Mart günü beklenilmedik bir basın toplantısı yaparak salgının yaygınlaşmasını önlemek için kararlaştırılan yeni önlemleri kamuoyuna açıkladı.

Daha önceleri 500 kişinin bir araya geldiği toplantı ve etkinliklere izin veren hükümet, salgının giderek yaygınlaşmasından sonra bu sayıyı 50’ye düşürdü. Buna karşın ülkenin kuzeyinde yer alan binlerce kişinin bulunduğu kayak merkezleri için herhangi bir sınırlamaya gitmedi. Sınırlama okullar, yüzme havuzları, gıda satış mağazaları, alışveriş merkezleri, toplu ulaşım araçlarını da kapsamıyor.

İSKANDİNAVYA ÜLKELERİ TEPKİLİ

İsveç’in bu stratejisi her şeyden önce sınırları bulunduğu diğer İskandinavya ülkelerinin tepkisiyle karşılaşıyor.

Sınırlarını kapatan Danimarka, İsveç’i durumun ciddiyetini kavramamakla ve geç önlem almakla eleştiriyor. Başbakan Mette Frederiksen, Danimarkalılara İsveç’te rezervasyon yaptıkları kayak merkezlerindeki tatillerini iptal etmeleri çağrısı yaptı.

Finlandiya, kuzeydeki Laponya bölgesinde İsveç kaynaklı epideminin yaygınlaştığını belirterek sınırlarda önlem almaya hazırlanıyor. Norveç’in en yüksek tirajlı gazetelerinden Aftonposten’e açıklamalar yapan Norveçli uzmanlar, İsveç’in koronavirüsü engelleme stratejisine sert eleştiriler yöneltti.

"10 MİLYON İNSANA UYGULANAN ÇILGINCA BİR DENEY"

Guardian gazetesine açıklamalar yapan İsveç’in Lund Üniversitesi Öğretim Üyesi Marcus Carlsson da, İsveç’in epidemi stratejisini “10 milyon insana uygulanan çılgınca bir deney” olarak niteledi. Halk Sağlığı Kurumu yöneticisi Anders Tegnell ve Başbakan Stefan Löfven’i “İsveç halkıyla Rus ruleti oynamakla” suçladı.

Değişik üniversitelerde görev yapan 6 profesör ve doçent yaptıkları ortak açıklamada İsveç’in koronavirüsüne karşı stratejisini tıpkı İngiltere gibi derhal değiştirmesini istediler ve bunun yapılmaması durumunda halk sağlığı üzerinde yıkıcı etkileri olacağı uyarısında bulundular.

DİĞER ÜLKELERİ KATI YASAKLAR UYGULAMAKLA SUÇLADI

İsveç Devlet Televizyonu Ajanda programının konuğu olan Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson, diğer ülkeleri katı yasaklar uygulamakla suçladı. Salgının yayılmasını engellemek için en sakıncasız ve en etkin yolu seçtiklerinden emin olduklarını söyledi. Avrupa ülkelerindeki halk sağlığı kurumunda çalışan pek çok meslektaşının alınan katı önlemleri kuşkuyla karşılandığını iddia etti.

Halk Sağlığı Kurumu’nun pazar günü yayınladığı istatistikler 3 bin 700 kişinin koronavirüse yakalandığını ve yaşamını yitirenlerin sayısının 110’a çıktığını gösterdi.

Salgının baş göstermesinden Diyarbakır eski Belediye Başkanı Mehdi Zana’nın eniştesi 67 yaşındaki Yaşar Öner ve ünlü Kürt Şair Cigerxwin’in 84 yaşındaki oğlu Kayo Cigerxwin da yaşamlarını yitirdi.

ÖNCEKİ HABER

Hindistan’ın görmezden gelinen bölgesi Kerala'da koronavirüs mücadelesi yol gösterici

SONRAKİ HABER

KAOS GL Derneği: 2019’da LGBTİ+’ları hedef gösterme yaygınlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa