30 Mart 2020 09:29

TTB: Koronavirüs salgınında karantina fırsatı kaçırıldı, katı izolasyon şart

TTB Merkez Konseyi, katı bir izolasyon uygulanarak günde 30 binin üzerinde test yapılması gerektiğini kaydetti. TTB, toplum hareketliliğinin kısıtlanması için ücretli izin uygulanmasını istedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Türkiye’de salgına yönelik pek çok hatalı ve eksik uygulama yapıldığını belirterek, karantina uygulama fırsatının kaçırıldığını bildirdi. Bundan sonra günde 30 binin üzerinde test yapılarak kamusal sağlıkla birlikte ücretli izin, işsizlik ödeneğinin genişletilmesi vb. önlemlerle katı bir izolasyonun hayata geçirilmesi istenilen açıklamada, salgında başarının tedavi etmenin yanı sıra bulaşıcıyıcı önlemek olduğu ifade edildi.

"GÜNDE 30 BİNİN ÜZERİNDE TEST YAPILMALI"

Koronavirüs salgının İran’da görüldüğü an sınırların kapatılmaması, mültecilerin sınır kapılarına yönlendirilmesi ve Umre’den dönenlerin karantinaya alınmaması sebebiyle Türkiye’nin göz göre göre enfekte edildiği belirtilen açıklamada, “Gelinen noktada risk grupları dışında ülke çapında tecrit uygulamasının bir anlamı kalmadı. Bugün ve sonrasında yapılması gereken Dünya Sağlık Örgütünün de önerdiği gibi çok sayıda test yaparak, katı bir izolasyon uygulamaktır. Günde 30 binin üzerinde test yapılarak, test sonuçları pozitif olan olgular ile temaslıları ivedi olarak sağlıklı kişilerden ayrılmalıdır” denildi.

YOKSULLARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMADAN HAREKETLİLİK KISITLANAMAZ

TTB, gelinen noktada yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

  • Bir süre için toplum hareketliğinin kısıtlanması yaygınlaştırılarak sürdürülmeli, aktif sürveyans ve filyasyonun yanı sıra, endikasyonu olan herkese test uygulanabilmesi sağlanmalı, hastane tedavisi gerekmeyen hastaların izolasyonuna ağırlık verilmelidir. Ayrıca olgu sayıları ve sağlık hizmeti kapasitesi iller bazında değerlendirilerek, gerektiğinde, çalışma koşulları ve fizik mesafeyi korumayı sağlayacak önlemler il bazında alınmalıdır.
  • Düzenli geliri olmayanlar, günlük kazananlar ve yoksulların gereksinimleri karşılanmadan toplum hareketliliğinin kısıtlanması tek başına yeterli değildir.
  • Kamusal bir sağlık sistemi hayata geçirilerek ücretli izin, işsizlik ödeneğinin kapsamının genişletilmesi ve tutarının artırılması, önümüzdeki üç ay boyunca ücretsiz su-ısınma-elektrik verilmesi vb. ivedi olarak sağlanmalıdır.

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüsle mücadelede hükümetler karşılıksız para mı basacak? | Para nerede?

SONRAKİ HABER

CHP'li Beko: Koronavirüs salgını sürecinde işçilerin hakları gasbediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa