30 Mart 2020 13:29

TEMSA’da sipariş koronavirüsten önce geliyor

Kısa çalışma ödeneğine başvuran TEMSA’da bazı işçiler “sipariş” öne sürülerek çalıştırılmaya devam ediyor. İşçiler fabrikada yeterli önlem alınmaması nedeniyle işe gitmek istemediklerini söylüyor.

TEMSA’da sipariş koronavirüsten önce geliyor

Fotoğraf: Evrensel

Aydın YİĞİT
Adana

Kısa çalışma ödeneğine başvuran ve 16 Mart’tan itibaren işçilerin ücretli izne çıktığı TEMSA’da işçilerin bir bölümü siparişlerin tamamlanması gerekçesiyle fabrikada çalıştırılmaya devam ediyor.

Araçlar fabrikaya iskelet olarak giriyor, otobüs olarak çıkıyor. Gövde ve kaynak gibi bölümlerde iş bitince boyahaneye ve ardından mekaniğe giriyor ve son 2 hafta içerisinde işi biten üretimin yapıldığı bölümler izne ayrılırken yedek parça, kazan, ambar, son kontrol, temizlik istasyonları, fosfat tesisi, gibi bölümler halen işyerine gelmeye devam ediyor. Fabrikada önlem olarak yemekhane bölümü kapatılırken yemekler işçilere bölümlerde dağıtılıyor. 300’e yakın işçi pazartesi-salı, çarşamba-perşembe ikişer gün vardiyalı, toplam 4 gün çalışıyor. İdari ofis çalışanları evlerinden çalışmaya devam ederken, fabrikada nöbetçi olarak 2 ofis çalışanı kalıyor.

‘ESNEK ÇALIŞMA NE DİNE NE İMANA SIĞAR’

Hükümetin salgını önlemek adına aldığı kararlara tepki gösteren işçiler “Sabır ve dua edin diyorlar. Böyle tedbir mi olur? Açıklanan pakette otellerde konaklama vergilerinde indirime gidildi. Uçuş vergilerinde KDV’yi düşürdüler. Bunlar nasıl tedbir, evde kal diyorlar niye buralarda vergi indirimine gidiyorlar? İşyerlerini kapatıp işçileri ücretli izne çıkarmaktan başka türlü önlem olmaz” dedi. Son açıklamalarda esnek çalışmanın yaygınlaştırılacağının söylenmesini de eleştiren işçiler, “Hafta sonu işe çağıracaklar ama iki kat mesai alamayacak işçiler. O zaman hafta içi 4 gün izin versinler. Esnek çalışma ne dine ne imana sığar” diye konuştu.

İŞE GİTMEK İSTEMİYORUZ

Fabrikada dışarıdan sevkiyatların devam ettiğini ve akşama kadar birçok kargocunun girip çıktığını dile getiren işçiler, fabrikada el dezenfektanı ve kolonya bulunduğunu ve içerisinin sık sık temizlendiğini ancak bu önlemlerin yetersiz olduğunu söyledi. Fabrikaya girişte ateş ölçümü yapılmadığını dile getiren işçiler, servislerde işçilerin yan yana oturmamasının da yeterli olmadığını dile getirdi. İşçiler, “Biz bu süreçte işe gitmek istemiyoruz. Hepimiz risk altındayız. 10-15 metrekare alanda aynı havayı soluyoruz. Aynı şeylere dokunuyoruz” dedi. İşçi evlerinin çoğunda yaşlıların da yaşadığını dile getiren bir işçi ise şunu söyledi: “Bizden birine bulaşsa dolaylı olarak hem fabrikada hem de birçok işçinin ailesinde bulaştırma riski taşıyoruz.”

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Palavra çöktü

Palavra çöktü

Merkez Bankası, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini, daha yılın ilk sunumunda yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Enflasyonu düşürme bahanesiyle 20 aydır ücret ve maaşlara saldıran ekonomi yönetiminin hiçbir öngörüsü gerçekleşmedi. Enflasyonun temel sebebinin iç talep ve ‘ücret artışları’ olduğu palavrası tamamen çöktü.

2025’te asgari ücrete yüzde 30 zam

Memur ve emeklilere yüzde 11.54 zam

İşçi emeklilerine yüzde 15.75 zam

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et