30 Mart 2020 12:48

Almanya: Koronavirüsün yükünü çekenler sosyal yardıma muhtaç

Koronavirüs salgınında kritik önemde oldukları ortaya çıkan süpermarket çalışanları, hasta bakım işlerinde ya da ambulans servisinde çalışanların önemli bir bölümü sosyal yardıma muhtaç.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in karantinada bulunduğu Berlin'deki evi. | Fotoğraf: AA

Paylaş

Almanya’da koronavirüs salgını nedeniyle toplumsal hayattaki önemleri gözler önüne serilen mesleklerde çalışanların büyük bir kısmı, çalışmalarına rağmen yoksullar ve sosyal yardım başvurusunda bulunuyor.

Bu durumun “utanç verici” olduğunu söyleyen Sol Parti (Die Linke) Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch, alkış ve teşekkürlerin yetmeyeceğini, sadece bir kerelik ikramiyelere ek olarak esas sorun olan ücretlerin arttırılmasını istedi.

Sol Parti meclis grubunun soru önergesine verilen cevaba göre, 2018 yılında sosyal sigortalı 50 binin üzerinde süpermarket çalışanı sosyal yardım başvurusunda bulundu. Bunların 5 bini tam gün çalışmaktaydı. Onda biri tam gün çalışmakta olan yaşlı bakıcılarından da 17 bini ek sosyal yardıma muhtaç oldu. Hasta bakımı veya ambulans servisinde çalışan 1600 kişi de tam gün çalışmalarına rağmen kira veya ayın sonunu getirmek için sosyal yardım aldılar.

Cevapta Almanya çapında, üçte birini çırakların oluşturduğu tam gün çalışan 200 bin emekçinin ek yardımla yaşamak zorunda olduğu da belirtildi.

Dietmar Bartsch, korona salgının toplumsal açıdan hangi mesleklerin hayati öneme sahip olduğunu gösterdiğini belirterek, “Bu insanların yardım almak için sosyal daireye gönderilmesi utanç vericidir” dedi

Çalışma Bakanlığı’nın cevabında yaşlı bakımında çalışanların ortalama brüt maaşlarının 2 bin 645, süpermarket çalışanlarının ise 2 bin 344 avro olduğu belirtildi.

Geçen hafta Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün yaptırdığı bir araştırmada sistemin devamı için hayati önemi olan bu işlerin toplum tarafından takdir edilmediği gibi çalışanların ortalamanın altında ücret aldığı açıklandı.

Araştırmaya bağlı olarak sıcak sözler ve balkonlardan alkışlarla takdir gösterilmesinin iyi olduğu ancak en azından bu alanlarda çalışanlara bir ikramiye verilmesi fikri ortaya atıldı. Rewe, Lidl, Kaufland, Aldi ve Real gibi işletmeler vergiden muaf olması düşünülen bir ikramiyeyle çalışanlarına teşekkür ettiler.

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, 1500 avroya kadar ikramiyenin vergiden muaf tutulması yönünde kararname çıkarılacağı bildirdi.

Sol Parti, Scholz’un adımını doğru bulmakla birlikte esas soruna çözüm olmadığı düşüncesinde. Bartsch, problemin bu işlerde ücretlerin düşüklüğü olduğuna dikkat çekerek hükümetin genel olarak yasal asgari ücreti ve özel olarak bu sistem için önemli branşlardaki asgari ücreti yükseltmesini talep etti. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İran'la taşımacılığa son hız devam: ‘TCDD, ‘Evde kal’ değil ‘İşe gel’ diyor

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Hükümet koronavirüs karantinasını siyasi karantinaya çeviriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa