30 Mart 2020 13:10

Büro Emekçileri Sendikası: Dönüşümlü çalışma tedbiri geçerliliğini kaybetti

“Bugün itibarıyla salgının geldiği boyut nedeniyle dönüşümlü çalışma tedbiri artık geçerliliğini kaybetmiştir” diyen Büro Emekçileri Sendikası zorunlu olmayan kamu hizmetlerinin durması çağrısı yaptı.

Logo: Büro Emekçileri Sendikası

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES), hizmeti sürdüren birçok kamu kurumunda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının arttığına dikkat çekerek, zorunlu olmayan kamu hizmetlerinin durması ve işyerlerindeki koruyucu önlemlerin artırılmasını istedi. Tüm ısrarlarına rağmen kamu kurumlarında önlemlerde geç kalındığı belirtilen açıklamada, “Bugün itibarıyla salgının geldiği boyut nedeniyle dönüşümlü çalışma tedbiri artık geçerliliğini kaybetmiştir”denildi.

"ÇOĞU ÖNLEM İÇİN ÇOK GEÇ KALINMIŞTIR"

BES'in açıklamasında, ilk koronavirüs vakası açıklandığından beri hükümetin halk sağlığını koruyacak geniş tedbirler almak yerine anlık gelişmelere, artan vaka sayısına göre parça parça günübirlik, çoğu göstermelik kararlarla durumu idare ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Büro emekçileri olarak biz de bu yaklaşımın sonuçlarını işyerlerimizde yakıcı olarak yaşıyoruz. Hükümetin kamu kurumlarına yönelik açıkladığı tedbirler söylemde çok parlak görünse de uygulamada sorunlar yaşanmaya devam ediyor. İlk günden beri gerek kurum yetkilileri ile görüşerek gerek yazışmalarla ısrarla uyarmamıza rağmen, salgının yayılma hızı karşısında işyerlerinde alınan tedbirler hem yetersiz olmuş hem de çoğu önlem için çok geç kalınmıştır. İdari izin ve dönüşümlü çalışma genelgesinin uygulanması dahi günler almıştır. Bugün itibarıyla salgının geldiği boyut nedeniyle dönüşümlü çalışma tedbiri artık geçerliliğini kaybetmiştir” denildi.

"HİZMET ÜRETİMİ DURMADIĞI SÜRECE YAYILMANIN DURDURULMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Büro işkolunun olduğu kamu kurumlarına gelen yurttaşlar azalsa da başta adliye, SGK, nüfus müdürlükleri, İŞKUR ve vergi daireleri olmak üzere birçok yerde müracaatların devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, çalışma koşulları şöyle aktarıldı:

“Her gün posta yoluyla gelen çuvallar dolusu evrak, taramaları yapılarak sisteme girilmekte, ilgili birimlere dağıtılmakta ve işlem görmektedir. Veznelerde para tahsilatı devam etmektedir. İşyerlerinde düzenli temizlik dahi yapılmamaktadır. Özellikle büyükşehirlerde hizmet binalarının büyüklüğü, vergi dairelerinin kompleks biçiminde bir arada bulunması gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda, hizmet üretimi durmadığı sürece alınan kısmi tedbirlerle virüsün yayılmasının durdurulması artık mümkün değildir.”

"BAZI İLLERDE HAFTA SONU MESAİ YAPILDI"

Ayrıca kısa çalışma ödeneği uygulamasına yapılan başvuruların İŞKUR’da bir haftadır iş yoğunluğunu çok artırdığı ifade edilen açıklamada, tüm uyarılara rağmen hizmet binalarına giderek form doldurma işlemlerinin halen yoğun olarak yapıldığı belirtildi. Bu durumun hem İŞKUR emekçilerini hem de başvuran binlerce yurttaşı virüsle karşı karşıya bıraktığı kaydedilen açıklamada, iş yükünün artması nedeniyle bazı il müdürlüklerinde hafta sonu dahi mesai yaptırıldığı açıklandı.

Bugün işsiz kalan binlerce işçi ve işyerlerini kapatmak zorunda kalan işletme sahiplerinin İŞKUR’a başvurarak çare aradığı belirtilen açıklamada, “İşten atmalar yasaklanmadığı, kriz süresince işçilere ücretli izin uygulanmadığı, işsiz kalan emekçiler doğrudan desteklenmediği, işçileri koruyan ekonomik tedbirler alınmadığı için emekçiler gidip kurum önlerinde beklemeye, bu salgın ortamında bürokratik işlemlerle uğraşmaya mecbur bırakılmaktadır” denildi.

Açıklamada vaka ve ölüm sayısı daha fazla artmadan işyerlerindeki tüm çalışanlara test yapılması, koruyucu önlemlerin artırılması ve zorunlu olmayan hizmetlerin durdurulması talep edildi.

BES tarafından büro iş koluna giren bazı kamu kurumlarındaki vakalar da paylaşıldı:

  • "İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde virüs tespit edilmesi nedeniyle 6. Sulh Hukuk Mahkemesi kapatılmış, personel karantinaya alınmıştır.
  • İstanbul Anadolu Adliyesi’nde 6. Aile Mahkemesi kapatılmıştır.
  • İstanbul Anadolu Adliyesi’nde 6. Ağır Ceza Mahkemesinde virüs tespit edilmesi nedeniyle aynı koridorda yer alan 4 Mahkeme kapatılmıştır.
  • Bakırköy Adliyesi’nde yazı işleri müdürü olan bir emekçiye COVİD 19 teşhisi konulmuş aynı koridorda yer alan 5 Mahkeme kapatılmıştır.
  • Ankara Sosyal Güvenlik Kurumu Kayıtdışı İstihdam Daire Başkanlığında görev yapan bir emekçi virüs şüphesi ile sağlık kurumuna yönlendirilmiştir.
  • İstanbul Vergi Dairesi Bşk. Mecidiyeköy Uygulama Grup Müdürlüğü Veznesinde bir emekçiye 27.03.2020 günü COVİD 19 teşhisi konularak hastanede karantinaya alınmıştır.
  • İstanbul Vergi Denetim Kurulu Levent Hizmet Biriminde çalışan bir emekçiye 23. 03. 2020 tarihinde COVİD 19 teşhisi konulmuş, 29.03.2020 tarihinde evde gözetim şartıyla taburcu edilmiştir. Çalışanların tamamı hastaneye gönderilerek, hafta boyu hizmet binası kapatılmıştır.
  • İstanbul Vergi Dairesi Bşk. Bostancı Uygulama Grup Müdürlüğü Anadolu Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğünde 27.03.2020 tarihinde COVİD 19 teşhisi konulan iki emekçinin, yoğun bakımda tedavileri sürmektedir.
  • İstanbul Gaziosmanpaşa Vergi Dairesinde bir emekçinin COVİD 19 testi pozitif çıkmasına rağmen henüz, hizmet binasında herhangi bir tedbir alınmamıştır.
  • İstanbul Şişli İŞKUR Hizmet Merkezinde bir emekçinin test sonucu COVİD 19 testi pozitif çıkmıştır, bir başka emekçiye de yaşadığı semptomlar nedeniyle test yapılmış sonucu beklenmektedir.  Hizmet binası ilaçlanmıştır.
  • Kocaeli- Derince Vergi Dairesinde 2 emekçi de COVİD 19 testi pozitif çıkması üzerine vergi dairesi kapatılmıştır.
  • İzmir-Yamanlar Vergi Dairesinde 1 vergi dairesi çalışanında COVİD 19 testi pozitif çıkmış ve hastaneye kaldırılmıştır.
  • İstanbul –Topkapı Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezinde bir çalışana test uygulanmış ve sonuç pozitif çıkmıştır."

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Gülizar Biçer Karaca PAÜBİYOM hakkında CİMER’e başvurdu

SONRAKİ HABER

Mata Otomotiv’de işçiler ücretsiz izne çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa