Çocuk Hakları Merkezi: Koronavirüs salgını süresince çocuklar şiddete karşı korunmalı
Çocuk Hakları Merkezi, Kovid-19 salgını boyunca çocukların cinsel ve fiziksel şiddete daha fazla maruz kalma riski bulunduğuna dikkat çekti.
Fotoğraf: Pixabay
Çocuk Hakları Merkezi, salgın sürecinde çocukların cinsel ve fiziksel şiddete daha fazla maruz kalma riski bulunduğuna dikkat çekerek “Bütüncül bir çocuk koruma politikası gerekiyor” dedi.
Çocuk Hakları Merkezi, COVID-19 Pandemisinin yarattığı bu süreçte çocukların yaşayabilecekleri sorunlar üzerine açıklama yaptı. Bu endişe ve bilgi karmaşası içinde çocukların yetişkinlerden farklı olarak çocuklara özel kurgulanmış destek mekanizmalarına daha fazla ihtiyaç duyabileceği belirtilen açıklamada, okulların kapanmasıyla birlikte sosyal ortamlarından uzaklaşan çocuklar için bazı risklerin de oluşabileceği ifade edildi. UNICEF’in 20 Mart tarihli açıklamasında belirttiği üzere getirilen kısıtlamaların artmasıyla çocuklara yönelik istismar, ihmal ve şiddet riskinin yükseldiğine dikkat çekilen açıklamada, kapalı kurumlarda kalan, mülteci veya kronik hastalığa sahip, sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanma şansı olmayan çocukların salgın döneminden daha fazla etkilendiği vurgulandı.
HER SALGINDA ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI
UNICEF’in verilerine göre Çin’de salgın sürecinde kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ev içi şiddet vakalarındaki arttığı, 2014-2016 yılları arasında Batı Afrika’da yaşanan Ebola virüsünün yaygınlaştığı vakitlerde; okulların kapanmasının çocuk emeği, ihmal, cinsel şiddet ve çocuk gebeliklerinde artışa sebep olduğu, Sierra Leone’de çocuk yaşta hamilelik olaylarının salgın öncesine göre iki katına çıkarak 14 bine ulaştığına dikkat çekildi.
Çin’deki salgın sürecinin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ev içi şiddetin, 2014-2016 döneminde Ebola virüsünün yaygınlaşmasıyla okulların kapanmasının çocuk emeği, ihmal, cinsel şiddet ve çocuk gebeliklerin, Sierra Leone’de çocuk yaşta gebelik olaylarının arttığı aktarıldı. Bu durumun Türkiye için de söz konusu olabileceğini uyarısında bulunulan açıklamada, Türkiye’deki tüm kurumların, karar verici mercilerin ve yetişkinlerin yerine getirmesi gereken önlemler listesi yayınladı.
"PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇOCUK HAKLARINI KORUMA ÖNERİLERİ"
Çocuk Hakları Merkezi pandemi döneminde çocuk haklarını korumak için bazı önerilerini sıraladı. Sağlık, eğitim ve çocuk hizmetleri personelinin bu süreçte çocuğa yönelik şiddet biçimlerine karşı eğitilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Çocuğa yönelik ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin yaşanabileceği durumların, çocuk hakları temelli yönetimi konusunda ilk müdahale ekipleri güçlendirilmelidir. Şiddete maruz kalan çocukları desteklemek üzere bu dönemde, sağlık çalışanlarıyla
nasıl bir ortak çalışma yapılacağı planlanmalıdır. Salgın dönemiyle birlikte evlerde çocuklar için kapalı kurumlar haline gelmiştir. Dolayısıyla çocukların her türlü şiddetten korunabilmek için yararlanabilecekleri hak arama mekanizmaları ve diğer destek hizmetler konusundaki bilgi paylaşımı artırılmalıdır" denildi.
"ÇOCUKLAR ÇİN EBEVEYNLERE MADDİ MANEVİ DESTEK VERİLMELİ"
Çocuğa yönelik şiddetin yanı sıra gelir getirme olanakları etkilenen ebeveynlere maddi ve manevi destek mekanizmaları sağlanması gerektiği belirtilen açıklamada, alınması gereken diğer önlemler ise şöyle sıralandı: "Çocukların ebeveynlerinden ayrılmasını önlemek için somut önlemler alınmalı, ebeveynin yatarak tedavi görmesi ya da kaybı sırasında çocuklara destek mekanizmaları oluşturulmalıdır. Salgın önlemlerinde başta risk grubundakiler olmak üzere tüm çocukların korunmasına azami özen gösterilmelidir. Barınma olanağı olmayan mülteci çocukların ve gençlerin bir an önce güvenli ortamlarda yaşaması ve sağlık ve diğer destek hizmetlerine erişebilmesi sağlanmalıdır. Salgının hapishanelerde görülmesi ile birlikte yayılım hızının kontrol edilemeyeceği açık olduğundan, hapishanelerdeki hamile kadınlar ve kız çocukları, çocuklarıyla birlikte kalan kadınlar başta olmak üzere tüm çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan, 65 yaş üstü bireyler bir an evvel tahliye edilmelidir. Virüsle ilgili televizyon ve internet ortamlarında çocukların yaşlarına, gelişimlerine uygun, farklı dillerde doğru bilgilendirmeler yapılmalıdır. İnternete erişen çocukların istismara ve şiddete maruz kalmaması için önlemler alınmalı, internetin doğru kullanımına dair yayınlar oluşturularak yaygınlaştırılmalıdır. (Ankara/EVRENSEL)