İşçiler can, patron krizi fırsata çevirme derdinde
“Bu süreci kurallara uyarak sabır ve dayanışma ile aşacağız” diyen Tosyalı Holdingin fabrikasında kronik hastalığı ve sağlık sorunu olan işçiler, senelik izinlerinden düşülerek eve gönderildi.
Fotoğraf: Pixabay
Halil İMREK
Mehmet ÖZASLAN
İskenderun/Osmaniye
Tosyalı Holdingin Osmaniye ve İskenderun’da bulunan fabrikaları eskisi gibi tam kapasite, üç vardiya olarak çalışıyor. İşçiler can güvenliklerinden endişe ettiklerini söylerken, medyaya açıklamalar yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise virüsle birlikte açılan yeni ekonomik alanlara ve avantajlara dikkat çekti.
Holdinge bağlı Tos Çelik’in Osmaniye ve İskenderun organize sanayi bölgelerinde kurulu fabrikalarında üretim eskisi gibi üç vardiya şeklinde devam ediyor. Kronik hastalığı ve sağlık sorunu olan işçiler senelik izinlerinden kesilmek üzere eve gönderildi. Yemekhanede kaşık, çatal, ekmek vb. şeyler kapalı olarak veriliyor. Yine yemekhanede 1 metre mesafe kuralı uygulanıyor. İşçiler, servis koltuklarında da birer kişi oturuyor. Tosyalı Holding salgına karşı işçilere 31 Mart günü 1000 lira ödeme yapma kararı da aldı. Fabrikadaki üretim sistemi fiziki mesafeye uygun olsa da toplu üretimin devam etmesi işçileri endişelendiriyor. 1000 lira ödeme yerine ücretli izin verilmesini isteyen işçiler, taleplerini görmezden gelen holdingin “Bu süreci hep birlikte kurallara uyarak sabır ve dayanışma ile aşacağız” açıklamasına da tepkili.
Evrensel'e konuşan bir işçi şunları söyledi:
“Doğru olan salgına karşı çalışması zorunlu olan iş kollarındaki işçilerin dışındaki herkesin ücretli izne gönderilmesidir. Patronlar yıllardır işçilerin artı değerine el koyuyor. Salgın denetim altına alınıncaya kadar işçiye ücretli izin verseler batacaklar mı? Biliyoruz ki servetlerini hiç etkilemeyecek.”
HOLDİNGİN 4 MİLYAR DOLAR CİROSU VAR
Hürriyet’e konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Koronavirüs dünyaya farklı bir ekonomik düzen getirecek. Bu virüsle yaşarken de birçok yeni alan oluşacak. Virüsle mücadele eden ekipmanlar, kontrol sistemleri gibi insanların davranış şekilleri de yeni ekonomik alanlar oluşturacak” demişti.
Tosyalı, Bloomberg HT’ye ise şu açıklamayı yapmıştı:
“Avrupa çelik sektöründe aksama olursa ilk tercih Türkiye olacaktır. Türkiye hem aldığı tedbirlerle hem de çevre coğrafyasına baktığımız zaman ekonomik aktörler olarak işin başında. Doğal olarak bu süreci Türkiye global tedarik zinciri içinde avantaj olarak kullanacaktır… Bu durum bize birtakım fırsatlar sunuyor.”
Yılda 6 milyon tonu aşan çelik üretimi olan Tosyalı Holdingin 3 kıtada 25 farklı tesisi var. 2019 yılını yurt dışı yatırımları dahil 4 milyar dolar ciro ile kapatan Tosyalı, global demir çelik şirketleri arasında dünyada ilk 10’da yer alıyor.