30 Mart 2020 17:01

İzmir Tabip Odası: İzmir’de koronavirüs hasta sayısı 700, etkilenen sağlıkçı 75

İzmir Tabip Odası koronavirüs raporunu açıkladı. Rapora göre İzmir’deki hasta sayısı 700’ü bulurken, 75 sağlık çalışanı virüsten etkilendi, bir hemşire ise yoğun bakımda tedaviye alındı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu koronavirüs raporunu açıkladı. Rapora göre İzmir’deki hasta sayısı 700’ü bulurken, 75 sağlık çalışanı virüsten etkilendi, bir hemşire ise yoğun bakımda tedaviye alındı. Ayrıca 9 aile sağlı merkezinin de şüpheli vakalar nedeniyle bir süreliğine kapatıldığı belirtildi.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun, sürecin şeffaf, bilimsel kurallara uygun ve etkin izlemi için gerek ilimiz sağlık yöneticileri gerekse yerel yönetimlerle ve konunun bileşenleri diğer kurum ve örgütlerle işbirliği yapmaya hazır olduğu ifade edilen raporda, İzmir Tabip Odası Bilimsel Danışma Kurulu’nun çalışmaları aktarıldı.

9 AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ COVİD-19 ŞÜPHESİYLE KAPATILDI

Salgından etkilenen hekim ve sağlık çalışanları ile dayanışmak üzere gönüllü bir grup oluşturulduğu bilgisi de yer alan raporda, son iki haftada İzmir genelinde kamu hastanelerinde (üniversite, Sağlık Bakanlığı ikinci ve üçüncü basamak hastaneleri) PCR testi pozitif ve klinik olarak şüpheli pozitifler vakalar dâhil hasta sayısının 700 civarında olduğu, hekim ve sağlık çalışanı sayısının da yaklaşık 75 olarak ifade edildi.

İzmir genelinde 9 Aile Sağlığı Merkezinin (ASM) Covid-19 şüpheli vakalar nedeniyle bir süreliğine kapatıldığı, etkilenen hekim ve sağlık çalışanları sağlık kurumlarında tedaviye veya evlerinde izolasyona alındığı ve daha sonra ASM’ler yeni görevlendirilen hekimler ile tekrar çalışmaya başladığı bilgisi de yer aldı. Kentte bu süre içinde etkilenen. Bir ASM hemşiresinin yoğun bakımda tedavi edildiği de rapora eklendi.

“İL PANDEMİ KURUMUNU TEMSİL ETMİYORUZ”

İzmir Tabip Odası, bu salgında en önde mücadele eden hekimler ve sağlık çalışanlarının sorunlarını yetkililere iletmek, çözüm bulmak için çalışmalarını sürdüreceklerini raporda da duyurdu. Ayrıca hiçbir sağlık meslek örgütünün bulunmadığı İl Pandemi Kurulu’nda temsil etmediklerini ve bu kurulun il genelindeki sorunlara bütünlüklü bir çözüm üretemeyeceğini düşündüklerini de ifade edildi.

Pandemi sürecinde hekimler ve sağlık çalışanlarından İzmir Tabip Odası’na iletilen sorunlar ise raporda şu şekilde sıralandı:

  • Bu süreç büyük bir gizlilik içinde yürütülmekte, hekimler bile hastalarının test sonuçlarını öğrenmekte zorlanmaktadır.
  •  Kişisel koruyucu ekipman sayıları ve niteliklerinde eksiklik en çok bildirilen sorundur.
  • ASM’lere bu ekipmanın daha geç ulaştırılması, bazı malzemelerin eksik ve yetersiz nitelikte olması Covid-19’dan etkilenen sağlık çalışanlarının sayısını artırmıştır.
  • Yetkililerce açıklanan önlemler arasında hastaların ilk olarak ASM’ye gitmeleri söylenmiş bu da rutin olarak bebek ve gebe izlemi yapılan ASM’lerde sağlıklı kişilere hastalık bulaşma riskini artırmıştır.
  • Son önlemler ile iş yükleri aşırı derecede artan ve zaten vekaletsiz izin hakkı bulunmayan aile hekimleri, izolasyon veya karantina nedeniyle çalışmadıkları günlerin ücretlerinden kesileceği endişesi yaşamaktadır.
  • İşyeri hekimlerinin kronik hastalığı olan çalışanlara ancak iki gün rapor verebilmesi nedeniyle 14 gün rapor almak için aile hekimlerine başvuru çok artmıştır.
  • Önce umreden gelenlerin, daha sonra da evde kalması gereken 65 yaş üstü kişilerin telefonla takip işi de aile hekimlerinin zamanlarının önemli bir kısmını almaktadır.
  • İşyeri hekimleri kişisel koruyucu ekipmanların eksikliğinden yakınmaktadır. Aynı zamanda kronik hastalık öyküsü olan çalışanların çalıştırılmaya devam etmesi, ilk başlarda yurtdışı seyahat öyküsü olanlara bir önlem alınmaması da bildirilen sorunlar arasındadır.
  • 112 hattının aynı zamanda son bir haftadır evde olan 65 yaş üstü vatandaşlara vefa hattı olarak kullanılması, bu hattın aşırı yoğunlaşmasına, hastaların hastanelere olan transferinde gecikmelere neden olmaktadır.
  • Özel hastanelerin bazıları hekim ve sağlık çalışanlarını ücretsiz izine çıkarmaktadır.
  • Özel sağlık kuruluşlarında çalışanlar ayrıca işten çıkarılma, ücretsiz izine gönderilme ve ücret alamama gibi kaygılar taşımaktadır.
  • Kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinin çoğunda pandemi planı uygulanmaya başlamış, pandemi poliklinik ve klinikleri ayrılmıştır.
  • MHRS randevularında azaltmaya gidilse de bazı hastanelerde ertelenebilecek kontrol muayeneleri ve elektif ameliyatlar devam edebilmektedir.
  • PCR testi yeterli sayıda yapılmamakta, özellikle temas şüphesi olabilecek hekimlere rutin olarak uygulanmamaktadır.
  • Test sonuçlarının çok geç gelmesi bir diğer sorun olarak ifade edilmektedir.
  • Testi pozitif ancak kliniği hafif hastaların ev dışında izolasyonu için mekanlar yaratılması istenmektedir.
  • Pandemi klinik ve polikliniklerinde bazı hekimler 24 saatlik nöbetlerden ve bu süredeki eksik ekipmanla çalışmaktan şikâyet etmektedir.
  • Bazı hastanelerde verilen yemeklerin nitelik ve niceliğinde sorunlar olduğu bildirilmektedir.
  • Pandemi polikliniklerinde görev dağılımı yapılan, vardiya ile çalışılan bazı hastanelerde alan dışı hekimlere yeterli eğitim verilmediği belirtilmektedir.
  • Pandemi klinik ve polikliniklerinde görevli sağlık çalışanlarının ailelerine hastalık taşımaktan çekindiklerinden mesai saati sonrası dinlenebilecekleri, kalabilecekleri hastane dışında ücretsiz yerler ayarlanmasını istemektedir. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KKTC genelinde 5 Nisan'a kadar sokağa çıkma yasağı kararı alındı

SONRAKİ HABER

3 konfederasyondan eş zamanlı açıklama: İşten atmalar yasaklansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa