3 konfederasyondan eş zamanlı açıklama: İşten atmalar yasaklansın
Türk-İş, DİSK ve Hak-İş koronavirüse karşı tedbirler için eş zamanlı açıklama yaptı: İşten atmalar yasaklansın, işçilerin hakları korunsun.
Fotoğraf: Evrensel
Türk-İş, DİSK ve Hak-İş eş zamanlı olarak açıkladıkları metinde koronavirüs salgını boyunca işten atmaların yasaklanmasını istedi.
Türk-İş, DİSK Başkanları kendi imzalarıyla yayımladıkları metinde şu ifadeler yer aldı:
Ülkemizi ve bütün dünyayı tehdit eden Kovid-19 salgınına karşı etkin bir mücadele için alınan önlemlere ek olarak çalışma hayatına ilişkin aşağıdaki tedbirlerin de hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Çalışma hayatında alınacak bu tedbirler hem salgının yayılmasını engellemek hem de işçilerin ve tüm çalışanların sağlığını ve işini korumak açısından gereklidir. Salgını önleme konusunda siyasi karar alıcıların gerek sosyal yaşam için gerekse işyerlerindeki üretim süreçlerini kapsayan iş sağlığı ve güvenliği için aldığı ve alacağı tedbirleri hayati önemde görüyoruz.
Ülkemizin en kısa sürede ve el birliği ile bu ağır felaketin üstesinden gelmesi dileğiyle aşağıdaki tedbirlerin alınmasını üç konfederasyonun ortak görüşü olarak kamuoyuna ve yetkililere sunuyoruz.
- Kovid-19 salgını süresince işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Kovid-19 salgınının yeni bir işsizlik dalgasına yol açmaması, işin ve işçinin gelir sürekliliğinin sağlanması için Kovid-19 ile mücadele döneminde işverenin iş sözleşmesini fesih imkanı askıya alınmalıdır.
- Kovid-19’a karşı mücadele kapsamında zorunlu ve acil mal ve hizmet üretimi hariç olmak üzere, en az 15 gün süreyle, bütün işlerin durdurulması, işçilerin korunması ve salgının yayılma hızının önlenmesi için önem arz etmektedir.
- İşten çıkarılmaların ve işlerin durdurulmasının yol açacağı gelir kaybına karşı İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları hızla devreye sokulmalı, işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için işçi açısından gerekli olan koşullar kaldırılmalıdır. Küresel salgın nedeniyle iş ve gelir kaybına uğrayan bütün işçilere işveren, İşsizlik Sigortası Fonu ve devlet tarafından gelir desteği sağlanmalıdır. İşten çıkarılmaların izlenmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdinde Üçlü Danışma Kurulu bileşimine uygun bir izleme ve denetim mekanizması kurulmalıdır.
Hak-İş'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise aynı maddeler sıralanırken "zorunlu olan alanlar dışında tüm işletmelerde üretimin 15 gün durdurulması" talebi direkt yer almadı, "İşlerin durdurulmasının yol açacağı gelir kaybı..." şeklinde dolaylı olarak yer aldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)