31 Mart 2020 10:18

Öğrencileri Korona değil KYK vurdu

Ankara'da yaptılar, öğrencileri perişan ettiler, bunun olduğunu görüp dikkat etmeleri gerekiyordu. Planı bizlerin yaşayacaklarını göz önüne alarak yapmaları gerekiyordu.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu olarak KYK yurt yönetimlerinin ve yetkililerin korona virüsü salgını için sözde tedbir amaçlı uygulamalarının biz öğrencileri nasıl mağdur ettiğini göstermek için bir süredir sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.

NE BİLGİLENDİRME NE TEDBİR

Ülkemize yayılan korona virüs salgını nedeniyle üniversiteler eğitime 3 haftalık ara verildiğini duyurmuştu. Bu nedenle de birçok öğrenci tam olarak eşyalarını toparlayamadan yurttan izne ayrılmak durumunda kalmıştı. Bu süreçte hiçbirimize yurt yönetimi tarafından bilgilendirme yapılmamıştı. Daha sonrasında YÖK'ün yaptığı açıklama ile birlikte üniversitelerde bahar dönemi boyunca yüz yüze eğitim yapılmayacağı kesinleşti. KYK tarafından yurdun kapanışına, yurt ücretlerinin ödenmesine ve eşyalarımızın durumuna dair hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Bu durumlarla ilgili ortalıkta bir sürü söylenti dolaşmaya ve biz öğrencileri gittikçe tedirgin etmeye başlamasının ardından KYK yurtlarında kalan topluluğumuzdan bir öğrenci arkadaşımız eşyaları hakkında bilgi almak için yurdu aradığında olumsuz tepkiyle karşılaştı. Karşılaştığı tepkiyi “Bizim tepkimiz iki parça eşyaya değil. Bir iş yapılıyorsa ciddiyetle yapılsın. Yetkili bir muhatap bulmakta sorun yaşıyoruz, bulduğumuzda da olumsuz tavırla karşılaşıyoruz. Kaldı ki kriz yönetimi uygulamalarında hata yapılıyor. Bütün kurum ve kuruluşlarda her zaman karşılaştığımız olağan sorunlar bunlar. İlk defa yaptıkları hatalar değil. Ankara'da yaptılar, öğrencileri perişan ettiler, bunun olduğunu görüp dikkat etmeleri gerekiyordu. Planı bizlerin yaşayacaklarını göz önüne alarak yapmaları gerekiyordu. Eskişehir'de aynı şekilde yaptılar, Kayseri'de aynı şekil keza Adana Mahmut Sami...Bunu gerçekten her seferinde bu şekilde yapmak zorunda değiller, ders de almıyorlar. Haliyle biz de bunca hata karşısında sinirlenmeden duramıyoruz” sözleriyle değerlendirdi.

KRİZLERDE ÇÖZÜM YOLU ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR ETMEK

Öğrencilerin yaşadığı sorunlara kayıtsız kalmayarak topluluk olarak yurtlarda yaşananlara dair bulunduğumuz açıklamalarda salgın için alınan tedbirlerin öğrencilerin hakkını gözetmediğine dikkat çekmek istedik ve istiyoruz.

Fevzi Çakmak Kız Yurdu’nda öğrencilere “yurtları boşaltın” açıklaması yapılmasının ardından Mahmut Sami Ramazanoğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda 16 Mart Pazartesi günü yapılan duyuruyla öğrenciler yurttan çıkarılmış ve evlerine dönerken müdür ve memurlar eşyalarını bırakabileceklerini ve kilitli olması koşuluyla hiçbir eşyaya zarar gelmeyeceğini söylemişlerdi. Umreden dönenlerin yurda yerleştirilmesi için alınan bu ani karardan sonra 20 Mart Cuma günü yurtta hiçbir bilgilendirilme yapılmadan öğrencilerin dolap ve yataklarının kilitleri kırılıp, dolaplarda yer alan eşyalar habersiz bir şekilde toplanıp depoya konuldu.  Eşyaların toplanmasıyla ilgili öğrencilere daha önce herhangi bir şey söylenmedi. Bu “ani” karardan sonra öğrenciler mağduriyetlerini topluluğumuz aracılığıyla da duyurmuştu. Topluluk üzerinden duyurulan tepki sonrası KYK’nin cevabı otomatik mesaj oldu. Bu süreçte mağduriyetin giderilmesine ilişkin bir şey denmedi.

 

KÖTÜ YÖNETİLEN SÜREÇ

Topluluk üyeleri olarak; “Olası bir krizde sorun sürekli öğrenciler mağdur edilerek çözülmeye çalışılıyor, daha öncesinde de ekonomik krizlerde biz lisedeyken sınıfların birleştirilmesi uygulaması yapılmıştı, zorunlu tasarruf uygulamaları getirilerek öğrenci üzerinden çözüme ulaşılmaya çalışılmıştı. Şimdi de salgının önlenmesi için okullar kapatılmışken, sokağa çıkmayın çağrılarında bulunurken biz öğrencilere gelin eşyalarınızı alın denilebiliyor. Eşyaların alınması için çağrı yapılan öğrenciler olarak şehirlerarası ulaşım yapmak zorunda bırakılarak salgın tehdidine maruz bırakılıyoruz. Ülkenin salgın krizi yaşadığı bu dönemde öğrenciler olarak nasıl gelelim? Karantina uygulaması yapılacak öğrenci yurtlarından başka yer yok mu? Neden ilk akla gelen öğrenci yurtları oluyor? Kriz yönetimleri öğrencileri mağdur ederek gerçekleştirilemez. Bizi mağdur edenler aslında büyük resmi görmemizi de sağlıyor ve bu sürecin kötü yönetildiği gerçeğini ortaya seriyor. 

ÖNCEKİ HABER

Ankara Tabip Odası: Ankara'da 30 sağlık emekçisine Kovid-19 tanısı konuldu

SONRAKİ HABER

Gıda-İş, koronavirüs salgınında çay üreticileri ve işçilerin sağlığı konusunda uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa