31 Mart 2020 12:20

Bilimsel bir "uzaktan" eğitimi sağlamak da bizim elimizde!

Meslek liseli öğrenciler işiniz düştüğünde çalacağınız bir kapı olmamalıdır. Özellikle ortaklıkta dolanan tehlikeli bir virüs varsa.

Fotoğraf:pixabay

Paylaş

Ömer Faruk ADIGÜZEL

ŞAİR ABAY KONANBAY ANADOLU LİSESİ

Korona virüs (covid-19) ilk kez 2019'un Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktı. Çıkmasının ardından hızla yayılmaya başladı. İtalya, İran derken yarım milyon insana bulaştı. Türkiye’de de görülmesi üzerine eğitime bir hafta ara verildi ve sonrasında uzaktan eğitime geçileceği açıklandı. Amaç Korona virüsün (covid-19) yayılmasını önlemekti. Artık öğrenciler uzaktan eğitim görmeye başlayacaktı. Uzaktan eğitim için TRT ve EBA işbirliği ile 3 tane kanal açıldı. (TRT EBA LİSE, TRT EBA ORTAOKUL, TRT EBA İLKOKUL) Öğrenciler artık bu kanallardan eğitim görmeye başlayacaktı. Bunun yanında bir de EBA’nın mobil uygulaması var. Öğrenciler buradan testler çözecek, öğretmenler bu uygulamadan ödev vb. şeyler verecekler. Bir haftalık tatilin ardından uzaktan eğitim başladı. Daha ilk günden çokça tartışılan olaylar yaşandı. Eski başbakan Adnan Menderes'in asılma görüntüsü bir animasyon şeklinde ortaokul öğrencilerine izletildi. Ders aralarında ilahiler çalıyordu. İktidar öğrencilerin eğitim görmesi için açtığı kanallarda kendi propagandasını yapıyordu. Bu olaylar üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Bu görüntüleri çocuklara uygun görmediğini, görüntüleri denetlemeye bile gerek duymayacak kadar güvendiği bir ekibin hazırladığını söyledi. 

VERİM ALAMIYORUZ

Öğrenci arkadaşlarıma eğitim için açılan kanalların ve EBA uygulaması "Sizi tatmin etti mi?​” sorusunu sorduğum da genel olarak olumsuz cevaplar aldım. Başlıca şikayetler şunlardı; Öğretmenlerin anlatımları kötü, çok hızlı anlatıyorlar, EBA TV’den bir şey anlamadığımız için internet üzerinden farkı kaynaklardan ders dinlediklerini söylediler. EBA uygulaması içinse; doğru dürüst giriş yapamadıklarını, fazla giriş olduğunda sistemin çöktüğünü, öğretmenlerin uygulamayı ciddiye alıp ödev vb. şeyler vermediklerini söylediler. Mesela şu yoruma dikkat çekmek istiyorum: “TV’den anlamadığımız için internet üzerinden farklı kaynaklardan ders dinliyoruz.” evinde internet olmayan öğrenci arkadaşlarımız TV’den ders dinlemeye mecbur kalacaklar. TV’den anlamazlarsa anlamak için farklı bir kaynakları olmayacak. Öğrencilerin bu tip giderilmesi gereken birçok sıkıntıları var. Çevremdeki öğrenci arkadaşlarım arasında uzaktan eğitimi tatil gibi geçirenler var. Durumun ciddiyetine varmamış, uzaktan eğitimi tatil sanan birçok öğrenci. Bu tür öğrencilerin de bilinçlendirilmesi lazım. Bunun yanı sıra TRT EBA TV bir kere izleyip bırakan arkadaşlarım var. Bunun nedenini sorduğumda genelde aynı cevapları alıyorum. “Hocalar kötü, beğenmedim, sıkıcı” vb. şeyler. MEB’in acilen öğrencilerin sıkıntı ve ihtiyaçlarını belirleyip buna yönelik hamleler yapmalı. Yoksa uzaktan eğitim sağlıklı bir şekilde yürümeyecek gibi görünüyor. 

BİLİMSEL BİR "UZAKTAN" EĞİTİMİ SAĞLAMAK DA BİZİM ELİMİZDE

Bu da yetmezmiş gibi meslek liseli öğrenci ve öğretmenlerin yetersiz olan tıbbi maske gibi ürünleri üretmek için okullara çağrıldı. Alınan tedbirlerin her öğrenci ve öğretmen için uygulanmadığı görüyoruz. Üretim için dönüştürülen atölyeler virüsün yayılmasına olanak sağlayabilir. Çağrılan öğretmen ve öğrencilerin sağlık sorunları yaşamaması için ne gibi önlemler alındığını bilmiyoruz. Meslek liseli öğrenciler işiniz düştüğünde çalacağınız bir kapı olmamalıdır. Özellikle ortaklıkta dolanan tehlikeli bir virüs varsa. Biliyorsunuz ki sürekli insanlara evde kal uyarıları yapılıyor. Ama maalesef denize nazır bir yalımız olmadığından ötürü anne ve babalarımız çalışmak zorunda kalıyorlar. İnsanlar ücretli izine çıkarılmıyor. Ekonomik destek sağlanmıyor ama utanmadan evde kalın uyarısı yapılıyor. Bundan ötürü insanlar canının tehlikede olduğunu bile bile çalışmak zorunda kalıyorlar. İnsanların bu sıkıntılarını gidermek yerine iktidar hala "Kanal İstanbul" diyor. Yeni ihaleler yapılıyor. Para müteahhitlere akıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk önceliklerinin öğrencilerin fiziksel ve psikolojik sağlıkları olduğunu söylemişti. Maalesef denize nazır bir yalıda oturmayan öğrenciler bu halde iken ne fiziksel ne de psikolojik sağlıklarını koruya bilirler. Sağlığımızı düşünmek bir yana, gelecek kaygımızla birlikte eğitimden geri kalmamayı da düşünüyoruz. Ama yine de liseli arkadaşlarımıza "sakin olun cahmps." diyorum. Çünkü herkesin ulaşabileceği, bilimsel bir "uzaktan" eğitimi sağlamak da bizim elimizde...

ÖNCEKİ HABER

Uzaktan eğitim başarılı mı?

SONRAKİ HABER

Karantina günlerinden kısa bir kitap tanıtımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa