31 Mart 2020 15:51

ABD’li General Electric işçileri solunum cihazı üretmek talebiyle protestoya başladı

ABD'nin 2 kentinde eylem yapan Amerika İletişim İşçileri Sendikası (CWA) üyesi işçiler, jet motoru fabrikalarının ülkenin solunum cihazı açığını kapatmak için üretime geçmesini istedi.

General Electric logo

Paylaş

ABD’de jet motoru üretiminde çalışan General Electric (GE) işçileri, ülke solunum cihazı (ventilatör) eksikliği yaşarken fabrikaların atıl bırakılmasından şikayetçi.

Vice.com’un haberine göre, General Electric bünyesinde çalışan işçiler üretime ara vermiş olan jet motoru fabrikalarının solunum cihazı üretimine geçmesi talebiyle iki ayrı protesto başlattı. GE'nin Massachusetts'e bağlı Lynn şehrindeki fabrikasında ikişer metre aralıklarla toplanan işçiler sessiz bir protesto düzenledi. Şirketin Boston'daki merkezinde fiziksel mesafe kuralını gözeterek bir protesto yürüyüşü düzenleyen Amerika İletişim İşçileri Sendikası (CWA) üyesi işçiler, şirket yönetimine jet motoru fabrikalarının ülkenin solunum cihazı açığını kapatmak için üretime geçmesi çağrısında bulundu.

General Electric, Kongre'nin havacılık endüstrisini de kapsayan "ulusal güvenlik için yüksek önem arz eden" sektörlere sunduğu kurtarma paketinden fon almayı planlamadığını açıklamıştı. GE, bunun yerine "şirketi kurtarmak için" havacılık üretimi kolundaki toplam işgücünün yüzde 10'una tekabül eden 2 bin 600 işçiyi işten çıkarmayı, bakım ve tamir işçilerinin ise yarısını ücretsiz izne çıkarmayı tercih etmişti.

Sendikalı işçiler basın açıklamasında GE'nin izlediği politikanın solunum cihazı üretimini arttırma çabalarını zayıflattığına vurgu yaptı. Açıklamada, deneyimli işçiler olmaksızın boş ve atıl durumdaki fabrikalarda böylesi bir üretime başlayacak olmanın potansiyel üretim kapasitesini düşüreceğine dikkat çekildi.

Sendikanın Arkansas temsilcisi Jake Aguanaga, şehrindeki fabrikada iş arkadaşlarının yüzde 52'sinin ücretsiz izne gönderildiğini söyledi. Aguanaga işgücü oranındaki bu düşüşün üretim kapasitesi açısından birkaç futbol sahası genişliğinde üretim alanının atıl duruma geçmesi anlamına geldiğine dikkat çekti.

"ÜLKEMİZİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUMU DEĞİŞTİREBİLECEK OLANLAR KALİFİYE İŞÇİLER"

GE'nin yan kuruluşlarından GE Healtcare (sağlık) halihazırda ülkenin en büyük solunum cihazı üreticilerinden. Dolayısıyla sendika üyeleri diğer fabrikaların da hızlı bir biçimde hayat kurtarıcı bu cihazları üretebilecek şekle sokulmasını talep ediyorlar. Ülkenin dört bir yanındaki hastaneler solunum cihazı açığının kritik seviyede olduğunu bildirirken uzmanlar ABD Başkanı Trump'tan Savunma Üretim Yasası'nı devreye sokup şirketlerden bu ürünleri üretmesini istemeye davet ediyorlar.

Şirket ise yaptığı açıklamada Wisconsin'deki fabrikasında solunum cihazı üretimini arttırdığını ancak Amerikan Ordusu başta olmak üzere diğer müşterilerinin farklı ürünlere olan ihtiyaçlarını da dikkate almak zorunda olduklarını savundu.

Şirket yaptığı yazılı açıklamada "GE ihtiyaç duyulan tıbbi ekipman üretimini arttırmak için durmaksızın çalışmaktadır. GE Healtcare solunum cihazı üretim kapasitesini halihazırda iki katına çıkarmış bulunuyor. Ford ile yapılan anlaşma ile beraber haziran ayından itibaren üretim kapasitesi bir kat daha artacaktır. Kovid-19 ile mücadele ederken müşterilerimiz için kritik öneme sahip diğer işlerimize de devam etmeyi sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.

GE’de örgütlü CWA sendikası başkanı Chris Shelton durumu şu sözlerle açıklıyor: "New York, California, Washington ve Florida'daki hastaneler çaresiz bir biçimde solunum cihazlarını bekliyorlar. Çok yakında Doğu Yakası'ndan Batı Yakası'na, Porto Riko'dan Hawaii'ye, Alaska'dan Illinois ve Teksas'a kadar tıbbi cihaz ikmali sıkıntısı yaşanması bekleniyor. Amerikalıların büyük çoğunluğu en iyi solunum cihazlarının General Electric tarafından üretilmekte olduğunun farkında değiller. Ülkemizin içinde bulunduğu durumu değiştirebilecek olanlar işte tam da bu kalifiye işçiler. İnsanlar, eşsiz becerileriyle daha fazla hayatın kurtarılmasına yardımcı olabilecek işçilerin niçin işten çıkarıldığını merak ediyor." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 214'e yükseldi

SONRAKİ HABER

TGS: Reytingi değil sağlığı koruyun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa