DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den koronavirüse karşı acil önlem talepli imza kampanyası
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, koronavirüs salgını ile etkin mücadelede halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için 7 önlem açıkladı.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB logosu | Görsel: kesk.org.tr
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, "Koronavirüs salgını ile etkin mücadelede halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için 7 önlem" metnini kişi ve kurumların imzasına açtı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı mücadele için 7 önlem talebinin bulunduğu imza metnini, kişi ve kurumların imzasına açıldı.
Emek, meslek örgütleri başlattıkları kampanyayı internet sitelerinden duyurdu. Yayımlanan açıklamada, "Biz aşağıda imzası bulunan konfederasyonlar, birlikler, sendikalar, odalar, barolar, dernekler, demokratik kitle örgütleri ve inisiyatifleri, siyasi partiler ve kişiler olarak Covid-19 salgını ile etkin mücadele için, halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için aşağıdaki 7 önlemin aciliyetini bir kez daha hatırlatıyor, iş işten geçmeden gereğinin yapılması için hükümeti uyarmayı tarihsel bir sorumluluk olarak görüyoruz" denildi.
İmzaya açılan metin ve talepler şu şekilde;
- "Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.
- Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, küçük esnaf desteklenmeli, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.
- Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca faiz işletilmeden ertelenmelidir.
- Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.
- Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Güven kriteri haline gelen Kovid-19 testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır.
- Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere, tüm zorunlu işlerde koruyucu ekipman başta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.
- Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.”