Murat Akbaş: Erdoğan, rejimin zedelenmemesi için Cahit Turhan’ı görevden aldı
Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonundan Murat Akbaş, Ankara'daki tren katliamında görevinden alınmayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın görevden alınmasını değerlendirdi.
Yeni Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu (solda) ve eski Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan (sağda) | Fotoğraf: DHA
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Çorlu tren katliamının acıları daha tazeyken Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasında görevinden alınmayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın, koronovirüs salgınına rağmen Kanal İstanbul güzergahındaki iki tarihi köprünün ihalesinin yapılmasından dolayı görevinden alındığı konuşuluyor. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonundan Murat Akbaş, “Erdoğan sistemini zedeleyecek tavrın önünü kesmek için Ulaştırma Bakanını görevden aldı” dedi.
Bakanlığı döneminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu ile polemikleriyle gündeme gelen Mehmet Cahit Turhan’ın görevden alınması, 9 Temmuz 2018’de resmileşen ve tek adam rejimi olarak tarif edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde bir ilk oldu. Turhan’ın görevden alınmasının görünür nedeni koronovirüs salgınına rağmen yapılan Kanal İstanbul güzergahındaki tarihi köprülerin taşınması ihalesi olarak gösteriliyor.
Önceki dönem CHP İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan, şu an ise Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonundan Murat Akbaş, “Turhan’ın görevden alınmasının esas nedeni toplumsal muhalefettir” dedi. Koronavirüs ile ilgili çok ciddi bir sürecin yaşandığını hatırlatan Akbaş, hükümetin salgınla mücadele için 100 milyar liralık bütçe ayırdığını hatırlatarak şunları söyledi: “Diğer yandan Kanal İstanbul’a 110 milyar lira harcanıyor. Salgın döneminde halkın ihtiyaçlarını karşılamayan, halk sağlığını hiçe sayan bir iktidarın yapacağı şeydir bu. Halka geldiği zaman para yok diyen ama müteahhite para akıtan bir düzendir bu. Salgınla ilgili burjuva demokrasisinin olduğu ülkelerde bile halkın ihtiyaçları devlet tarafından karşılanırken bizim ülkemizde bırakalım halkımızın ihtiyaçlarının karşılanmasını halkı soymanın aracı haline getirilerek halktan para toplanıyor. Hükümetinden belediyelerine varana kadar herkes halkı soymanın peşinde.”
Odabaşı ve Dursun Köyü tarihi köprülerin taşınması ihalesinin tepkileri daha da artırdığını düşünen Akbaş, “Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonunun çalışması tüm kesimlerin öfkesini bir araya toplamış ve iktidara yönlendirmiştir. Milletvekillerimizden sanatçılarımıza, sanatçılarımızdan tüm kesimlere yayılan öfke ve protesto iktidara geri adım attırmıştır” dedi.
HALKIN TEPKİSİ GÖREVDEN ALMAYI GETİRDİ
AKP’nin yaptığı ihalelerin adrese teslim olduğunu iddia eden Akbaş, “Az teklif verenle çok teklif veren arasında bir fark yoktur. Birçok neden bulur ve istediklerine verirler. Ama toplumun göstermiş olduğu örgütlü tavır Bakan Turhan’ı görevden almıştır. Bu ihalenin bugünlerde yapılması toplumda oluşturacak tepkiyi tahmin edemediler, kestiremediler. İnsanlar virüsle ilgilenirken buna zaman ayıramayacaklarını düşündüler. Ama öyle olmadı. Erdoğan da bunu kestiremedi. Direkt sistemini zedeleyecek tavrın önünü kesmek için Ulaştırma ve Altyapı Bakanını görevden aldı” ifadelerini kullandı. AKP tarihinde 17-25 Aralık 2013’te görevden alınan bakanların dışında, tepkiler üzerinden görevden alınan ilk bakanın Turhan olduğunu belirten Akbaş, Turhan’ın yerine Adil Karaismailoğlu’nun atanmasını ise, “Süregelen biat kültürünün de ödüllendirilmesi olarak bakmak lazım. Bir farklılık yok aynı politika devam edecektir” şeklinde değerlendirdi. Akbaş, örgütlü mücadelenin önemine işaret ederek, zorlu sürecin de dayanışma ağlarıyla atlatılacağını belirtti.
Karaismailoğlu, Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanı seçilmesinin ardından İBB Genel Sekreter Yardımcılığından istifasını açıklamış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılığına atanmıştı.
"YEĞENİM ÜSKÜDAR'DA YARIM SAAT BEKLİYOR"
Ekrem İmamoğlu'nun “Millet can derdinde, birileri Kanal İstanbul derdinde" sözleriyle eleştirdiği projenin ilk ihalesinin yapılmasını sağlayan, sonrasında görevden alınan Turhan, İmamoğlu ile yaptığı polemiklerle de gündeme gelmişti. “Yeğen polemiği” ise akılda kalmıştı. Turhan'ın Kanal İstanbul projesine, boğazdaki yoğun trafik nedeniyle ihtiyaç duyulduğunu savunarak, “Üsküdar'dan Beşiktaş'a geçen yeğenim söyledi. Geçen yıl 15 dakikada geçiyorduk, bu sene yarım saati buluyor karşıdan karşıya geçmek. Çok yoğun deniz trafiği var” ifadelerini kullanmıştı.
TREN KAZASINDA 9 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ
Bakanlığa atanan Turhan'ın göreve başlamasının üzerinden 6 ay geçtikten sonra 13 Aralık 2018’de Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Yenimahalle ilçesinde kaza yapmıştı. Kazada üç makinistle birlikte 9 kişi yaşamını yitirirken, 92 kişi de yaralanmıştı.