01 Nisan 2020 10:50

Diyarbakır Tabip Odası: Test taleplerinin reddedildiğine dair bilgi geliyor

Kovid-19 salgınına dair kentteki durumu raporlaştıran Diyarbakır Tabip Odası, test taleplerinin reddedildiğine dair bilgilerin geldiğini aktardı.

Fotoğraf: İnanç Yıldız/Evrensel

Paylaş

Diyarbakır Tabip Odası, yein tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair kentteki duruma ilişkin bir rapor açıkladı. Diyarbakır'daki pandemi hastanelerine sevkte ciddi güçlüklerin yaşandığı belirtilen raporda, test taleplerinin reddedildiğine dair bilgilerin geldiği ifade edildi.

Diyarbakır’da şüpheli vakaların görülmeye başlamasıyla birlikte "İl Pandemi Kurulu" kurulduğu ancak burada hiçbir sağlık örgütünün yer almadığı belirtilen raporda, bu durumun pandemiyle mücadelede ciddi aksaklıklara neden olacağı dile getirildi.

Resmi makamlarca yapılan açıklamaların, şüpheli ve olası vaka sayıları verilmediği için gerçek tabloyu göstermekte çok eksik kaldığı belirtilen raporda, “Sahadan edindiğimiz bilgilere göre Diyarbakır’da 30 Mart 2019 itibariyle 6’sı yoğun bakımda olmak üzere yaklaşık 150 hasta Kovid-19 teşhisiyle yatmakta olup, 5 yurttaşımız hayatını kaybetmiştir” ifadeleri kullanıldı.

SEVKTE GÜÇLÜK YAŞANIYOR

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kentte test imkanı sağlandığının bildirildiği, ancak buna rağmen test taleplerinin reddedildiğine dair bilgilerin geldiği ifada edilen raporda, pandemi hastanelerine sevklerde de ciddi güçlüklerin yaşandığı aktarıldı.

Pandemi klinik ve polikliniklerinde bazı hekimlerin yeterli koruyucu ekipman bulunmadan 24 saatlik nöbet usulü ile çalışmaya zorlandıkları belirtilen raporda, “Çalışma koşullarının uygun olmamasından kaynaklı olası enfeksiyonun kendilerine bulaşma riskinden ve zamanla aşırı viral yüke maruz kalmaktan kaygılandıklarını ifade etmektedir” denildi.

TAKİP EDİLEN HASTALARDA AKSAKLIKLAR VAR

Kentin iki kamu hastanesinin birincil pandemi hastanesi ilan edilmesinin hastanelerde takip edilmekte olan başta kanser, diyaliz ve kronik hastalıkları olan vatandaşların sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında aksaklıklara neden olduğu belirtilen raporda, “Salgının artışıyla birlikte bu aksaklıkların ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı ön görülmektedir” denildi.

SÜREÇ GİZLİLİK İÇİNDE YÜRÜTÜLMEMELİ

Salgın döneminde  belediye hizmetlerinin öneminin bir kez daha ortaya çıkmakta olduğu vurgulanan raporda, “Halk iradesini hiçe sayarak yapılan kayyum atamalarının halkımızın bu salgınla mücadelesini ciddi anlamda aksattığı gözlemlenmektedir. Hepimizi etkileyen bu sürecin anlam veremediğimiz bir gizlilik içerisinde yürütülmesinden vazgeçilmelidir. Tıp ve bilimin verileri doğrultusunda, hızla önlemler alınmalı, sağlık meslek örgütleri il pandemi kurulları ve bilim kuruluna katılmalı, başta sağlık emekçilerinin koruyucu ekipmanları olmak üzere tüm gereksinimleri karşılanmalı ve salgın ile mücadelede toplumun katılımı sağlanmalıdır” ifadeleri yer aldı.

RAPORDAKİ TALEP VE ÖNERİLER

  • İlimizde kurulan İl Pandemi Kuruluna odamızın ve ilimizdeki sağlık meslek örgütlerinin katılımı ivedilikle sağlanmalıdır.
  • Tüm hastalıklarda olduğu gibi Kovid-19 enfeksiyonu ile mücadelenin en iyi ve akılcı yolu hastalığın ortaya çıkmasına engel olmaktır. Hastalığı engellenmenin en iyi yolu kişisel hijyen kurallarına uyulması ve sosyal mesafenin korunmasıdır. İlimizde de Kovid-19 pozitif vakaların görülmesinden dolayı kişisel hijyen kurallarına uyulması ve sosyal mesafenin korunmasının pandemiyi önlemedeki rolünü bir kez daha önemle hatırlatıyoruz.
  • Kovid-19 pandemisi ile mücadele, evde kalmak zorunda olan, asgari yaşam ihtiyaçları için maddi olarak desteklenmesi gereken milyonlarca yurttaşımızın bu ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermelidir.
  • Kişisel koruyucu ekipman eksikliklerinin bir an önce giderilmesidir. Salgın ile en ön safta mücadele eden sağlık emekçilerinin başta N-95 maske olmak üzere kişisel koruyucu malzemelerde yaşanılan eksiklikler giderilmelidir.
  • Başta Kovid-19 şüpheli veya pozitif hastalarla temas edenler olmak üzere ildeki tüm sağlık çalışanlarının hızlı bir şekilde taramadan geçirilmesi gerekmektedir.
  • Kovid-19 testi pozitif gelen hastaların ve klinik+radyolojik olarak Kovid-19 olduğundan şüphelenilen olası vakaların temasta olduğu kişilere ulaşımın sağlanması, bilgilendirme yapılması ve bu kişilerin teste tabi tutulması sağlanmalıdır.
  • Özel sektörde çalışan sağlık emekçilerin koruyucu ekipman temini sağlanmalı, yıllık izinden kullandırma/ücretsiz izin kullandırma gibi uygulamalar biran önce durdurulmalı, sağlık emekçilerinin yaşadığı belirsizlikler bir an önce giderilmelidir.
  • Hastalıkla en ön safta mücadele eden sağlıkçılar en büyük risk grubunu oluşturmaktadır. Bu süreçte hastalığın bulaşı riski nedeniyle eve gitmek istemeyenlere otel, yurt ve misafirhanelerde kalabilme olanakları ihtiyaç arttıkça takip edilip sağlanmalıdır.

(Diyarbakır/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Mart ayında 29 kadın öldürüldü

SONRAKİ HABER

85 yaşındaki hasta tutuklunun tahliye talebi "Kaçma şüphesi var" diye reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa