İnşaat işçisi yazdı: Sağlık ve hijyen sıfır, yemekhaneleri görseniz iştahınız kapanır
"Biz işçilerin, emekçilerin hayatı bu kadar ucuz olmamalı. İşçiler olarak işten çıkarmalara karşıyız, ücretsiz izne karşıyız. Bizler insanca yaşanabilir bir hayat, sağlıklı bir hayat istiyoruz."
Fotoğraf: Pixabay
İnşaat işçisi
İstanbul
Merhaba değerli işçi, emekçi arkadaşlarım. Ben Esenyurt’taki bir şantiyede çalışan inşaat işçisiyim. Şimdi size inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları ve eksikleri aktarmaya çalışacağım.
Benim çalıştığım şantiyede ilk önce işçi sağlığı ve güvenliği sıfır, hiçbir önlem alınmıyor. İkincisi sağlık ve hijyen sıfır, yemek yediğimiz yemekhaneleri görseniz inanın iştahınız kapanır. Kaldığımız koğuşlar en az 10 kişilik, kocaman şantiyede sadece 1-2 banyo var. Onlar da bir çalışıyor, bir bozuluyor. İşçiler uzunca bir banyo sırasına giriyor bazılarımız ise 3-4 günde bir banyo yapma fırsatı buluyor. Ha bir de sözde şantiyede işçilerin güvenliğinden sorumlu bir iç güvenlik şefimiz var sağ olsun akşama kadar ofisinden dışarı çıkmıyor, hiçbir denetleme yok.
Mesela son 3 aydır ödemeler yapılmıyor sözde bu ay ödemeler yapılacaktı ama şantiye sahibi koronavirüs salgınını bahane ederek ödemeler ertelenecek dedi. Biz de bunun üzerine işi durdurma kararı aldık. Patron, taşeronlara ödeme yapmadığı için taşeronlar da yemek firmalarına ödeme yapmıyor onun için yemekçiler de çok düzensiz yemek getiriyor. Çoğu zaman yemekler yenecek durumda bile değil. Ne kadar uyarılarda bulunsak da fayda etmiyor.
Tabii bu sıkıntılar sadece bizim şantiyede yok. Birçok şantiyede bu tür sıkıntılar var biliyoruz arkadaşlarımızla haberleşiyoruz. Onlar da bu tür sıkıntılarla çok fazla karşılaşıyor. Bazı şantiyeler koronavirüsü bahane edip işten çıkarmalara başladı. İşçilere hiçbir hakları ödenmeden ücretsiz izinler de yayılmaya başladı.
Biz işçilerin, emekçilerin hayatı bu kadar ucuz olmamalı. İşçiler olarak işten çıkarmalara karşıyız, ücretsiz izne karşıyız. Bizler insanca yaşanabilir bir hayat, sağlıklı bir hayat istiyoruz. İşyerlerinde, şantiyelerde verilen izinler paralı olsun istiyoruz.
İktidar bizlere evde kalın diyor peki ama nasıl kalalım? Elektrik, su, kira, doğal gaz ve telefon faturalarımızı kim ödeyecek? Eve kim gıda getirecek bunları hiç düşünmüyorlar. İktidar hep patronları düşünüyor.
Eğer evde kalacaksak devletin biz işçilere yardım etmesi lazım. Bizim bütün temel ihtiyaçlarımızın karşılanması lazım. Biz bunu istiyoruz ve bunlar en doğal hakkımız.