01 Nisan 2020 12:22

İSDEMİR’de izni olmayan işçiler borçlandırılıyor

İSDEMİR’de koronavirüs nedeniyle izne gönderilen işçilerden birikmiş izni olmayanlara gelecek yılın izinleri kullandırılıyor.

Fotoğraf: Özcan Yaman

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

İSDEMİR’de koronavirüs önlemi gerekçesiyle idari bölümde ve üretimde çalışanlar izne gönderiliyor. Birikmiş izni olanlar bunu kullanıyor, olmayanlar bu yılın iznini kullanıyor. Hiç izni olmayanlara ise gelecek yılın izinleri kullandırılıyor. Ne kadar önlem alınırsa alınsın İSDEMİR gibi büyük bir işletmede salgının engellenemeyeceğini söyleyen işçiler “Ücretli izin verilmeli. İSDEMİR bir ay izin verse zarar etmez. Birazcık kârından gider sadece” diyor.

İSDEMİR’de özellikle daha önceki yıllarda işçilerin kullanmadığı birikmiş izinlerinin kullanması zorunlu tutuluyor. Bu izinler de sıraya konulmuş durumda. Böylece üretimin aksaması engelleniyor. Daha çok idari kadroda çalışanlar, A personeli izne gönderiliyor. Evde kalanların bir kısmı yıllık izinlerini kullanıyor, bir kısmı ise evden çalışıyor. İzinleri olamayanların ise diğer yılda hak edeceği izinlerinden düşülüyor. Evrensel'e konuşan A personelinden bir çalışan, gelecek haftadan itibaren zorunlu yıllık izne çıkarılacaklarını belirterek “Bir grup kişiyi zorunlu yıllık izne çıkardılar. İznin yoksa biz sana borç yıllık izin veririz diyorlar. Sırayla her hafta bir grubu yıllık izne gönderecekler. Daha çok A personeli izne gönderiliyor” dedi.

MASKEYİ BİR HAFTA KULLANIN DİYORLAR

Üretimde çalışan bir işçi, salgına karşı diğer fabrikalara göre daha iyi olduklarını ancak yine de alınan önlemlerin yeterli olmayacağını söyledi. Fabrika girişinde yapılan ateş ölçümünün, yemekhane düzenlemelerinin iyi olduğunu ifade eden işçi, “Asıl çözüm işçilerin kimseyle temas etmemesi için evde kalmaları, bu da ücretli izinle olabilir. Yıllık izin hakkımızın elimizden alınması doğru değil. İSDEMİR bir ay işçiye ücret verse ne olacak? Zarar mı edecek? Birazcık kârından gider sadece” diye konuştu.

Bir başka işçi de fabrikada minimum çalışma düzenine geçildiğini söyledi. İşçilere geçmişten gelen bakiye izinlerinin kullandırıldığını dile getiren işçi, kronik rahatsızlığı olup izni olanları izne, izni olmayanların da sonraki yıllardaki izinlerine karşılık eve gönderildiğini aktardı. Önlemlerin alınmaya çalışıldığına dikkat çeken işçi “Lakin böyle büyük bir fabrikada ne önlem alınırsa alınsın salgını engellemek kolay değil” dedi.

Haberimizle ilgili İskenderun Demir ve Çelik AŞ’den yapılan açıklamada, 30 bini aşkın çalışanı bünyesinde barındıran OYAK Grup şirketlerinin tamamında olduğu gibi İSDEMİR’de de önlemlerin hızla hayata geçirildiği belirtildi. “Alınan bu tedbirler kapsamında, risk grubunda bulunan çalışanlarımızın (60 yaş üstü, kronik hastalığı olan, hamile, süt izninde olan) idari izinli olması yönünde gereken adımlar atılmıştır” denilen açıklamada, bu süreç boyunca tüm çalışanların maaşlarının düzenli olarak ödeneceğini ve hiçbir çalışanın hak mahrumiyeti yaşamayacağı savunuldu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cezaevlerinin durumuna dair rapor: Koğuşlar kalabalık, düzenli temizlik hâlâ yok

SONRAKİ HABER

Çineli madenciler: Bir yanda silikosiz var diğer yanda koronavirüs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa