İkitelli'den bir işçi: Kalabalık bir aile virüse karşı nasıl önlem alır?
"Yemeklerimizi dışarıya çıkan kısım ve evde kalan kısım olarak ayırdık. Oturup sohbet, muhabbet etmek artık imkansız hale geldi."
Fotoğraf: Pixabay
İkitelli’den bir işçi
İstanbul
İkitelli Mahallesi’nde oturan kalabalık bir ailede yaşamını sürdürmeye devam eden insanların, dünyayı kasıp kavuran koronavirüse karşı nasıl önlemler aldığını hep birlikte göreceğiz.
6 kişilik bir ailenin en küçük fertlerinden biriyim. Şu aralar düşündüğümüz tek şey virüs ile nasıl mücadele etmemiz gerektiği. Annem gözünün gördüğü her şeyi silmeye başladı, elleri tahriş olup boğazı yanmaya başladı. Yemeklerimizi dışarıya çıkan kısım ve evde kalan kısım olarak ayırdık. Oturup sohbet, muhabbet etmek artık imkansız hale geldi. İki alt sokağımız da olan teyzemle bile ancak telefon üzerinden görüşmeye başladık. Abim işe gittiği için 3 aylık olan çocuğuna yaklaşmamaya başladı. Evet genelde çocuklara bir şey olmadığı söylense de yine de her türlü önlemi almaya çalışıyoruz. Eve fazla bir yiyecek almadık çünkü bunun bir bencillik olacağını düşündük. Peki bu almış olduğumuz önlemler yeterli mi? Bir babanın çocuğuyla oynayamaması ama hâlâ kalabalık bir yerde çalışmaya devam etmesi gerçekten zorunlu mu?
Bugün bir patron kendisini trilyonluk villasına kapatırken biz hâlâ işe gitmek zorunda kalıyoruz. Babam kronik rahatsızlıkları olan 57 yaşında bir insan. Yaklaşık 11 saat gece vardiyasında çalışmaya devam ediyor. Çalışma koşullarında hiçbir değişiklik yok hiçbir önlem alınmadan zorla çalıştırılmaya devam ediyor. Bugün gitmediği işten yarın atılabilir.
İki seçim şansı sunuyor sistem ya evde işsiz kalacaksın, ya da çalışma alanında hasta olacaksın. Biri göz göre göre diğeri daha acımasızca. Devletin işçilere çalışma telafisi yapması yanlış. Fabrikalarda ve işyerlerinde çalışanlara ücretli izin verilmesi için yasa çıkartması, işten atılmaların yasaklanması gerekir. Devlet virüsü sanki biz çıkartmışız gibi bizim omuzumuza sorumluluğu yüklüyor.
Çalıştığım fabrikada koronavirüse yakalanmış insanlar çıktı. Kalabalık ve büyük bir yerde çalışmaya devam ediyordum. Bu virüsten sonra aldığımız haberlerin hepsini gazete ve sosyal medyada yaymaya başladık. Yapılacak tek önlemin bugün çalışan işçilere ücretli izin verilmesi olduğunu söyleyip durduk. Bunun sonucu olarak 11 günlük ücretli izin hakkımızı aldık.
Fakat durum evdeki diğer fertler için söz konusu değil, yeme içmemize kadar her şeyi ayırdık ev fertleri ile. Bu dönemde çalışmak hiç de iyi bir durum değil. Alabileceğimiz en iyi önlem üretimi ücretli olarak durdurmaktan geçer. Her gün çoğalan hasta sayısının çoğalmasına ancak gerçek önlemler alarak engel oluruz.