Anadolu Güçbirliği Konfederasyonu: Koronavirüsle mücadele şeffaf yürütülmelidir
Anadolu Güçbirliği Konfederasyonu (AnaGüç) koronavirüs salgınına ilişkin açıklama yaptı, “Koronavirüs ile mücadele açık ve şeffaf yürütülmelidir” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Ankara, Aydos (Erzurum), Çorum (Hitit), Kars, Kızılırmak ve Yozgat Demokratik Dernekler Federasyonunun oluşturduğu Anadolu Güçbirliği Konfederasyonu (AnaGüç), devlete alınması gereken önlemlere ilişkin çağrıda bulundu. Açıklamada, “İlk günden beri büyük bir özveri ile çalışan hekimler ve bütün olarak sağlık emekçileri hâlâ koruyucu malzeme eksikliğinden, yeterince test yapılmadığından, hijyen kurallarına uyulmadığından şikayetçi” ifadeleri kullanıldı.
“MESAFENİ KORU ÇAĞRILARI BURALARDA YERİNİ BULMUYOR”
Ülke genelinde 65 ve üzeri yaş grubuna sokağa çıkma yasağı ilan edildiği, diğerlerine ise “evde kal”, “mesafeni koru” çağrıları yapıldığı hatırlatılan açıklamada, “Ancak, kamu işyerlerinde nöbetleşe çalışmaya geçilse de özellikle büyük fabrikalarda, madenlerde, özel sektörde işçiler sıkış tepiş servislerle işe gidip, yine sağlıksız ve hijyen olmayan ortamlarda çalıştırılmaya devam ediyorlar, 'mesafeni koru' çağrıları buralarda yerini bulmuyor” denildi. Bir kısım vatandaşın ise salgının ciddiyetinin farkında olmadığı, hem kendilerini hem diğer insanları tehlikeye attıklarının altının çizildiği açıklamada, böyle giderse riskin daha da büyüyeceği uyarısı yapılıyor.
“ANADOLU GÜÇBİRLİĞİ KONFEDERASYONUNUN TALEPLERİ”
Konfederasyon COVİD-19 salgını sebebiyle acilen hayata geçirilmesi gereken önlem ve talep listesini şu şekilde kamuoyuna açıkladı:
- 65 ve üstü yaştaki bütün yaşlılarımızın talepleri devlet tarafından karşılıksız karşılanmalı, bu insanların banka, market, ekmek vs ihtiyaçları anında karşılanmalıdır.
- İşten çıkarmalar yasaklanmalı, kamu-özel bütün işçilerin maaşları tam olarak ödenmelidir.
- Mahalle bakkalından, esnafına sokağa çıkma yasağı süresince bozulma riski olan malzemeler devlet tarafından karşılığı ödenerek alınmalıdır.
- Sermayeye verilen destek küçük ve orta ölçekli esnafı ve üreticiyi de kapsayacak şekilde genişletilmelidir.
- Virüsle mücadele süresince vergi ve harçlar ötelenmeli, beyanname verme süreleri uzatılmalıdır.
- Emeklilerin aylıklarına en az 1000'er lira zam yapılmalı, ayrıca bayram ikramiyeleri erkene çekilmelidir.
- İşçi ve emeklilerin kredi kart borçlarının ödemesi faizsiz ötelenmelidir.
- “Evde kal” çağrılarının hayata geçirilmesi için, evinde kalanların ihtiyaçları devlet görevlileri tarafından giderilmelidir.
- Bu süre zarfında “kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve taciz” şikayetleri dikkate alınıp, bunu uygulayanlar derhal evlerinden uzaklaştırılmalıdır.
- Cezaevlerindeki kadın katili, tecavüzcü, istismarcı ve uyuşturucu satıcıları dışında; cezaevlerindeki gazeteciler, şiddete başvurmamış bütün mahkum ve tutuklular, düşüncelerinden dolayı içeride olanlar serbest bırakılmalıdır.
- Ülke virüsle mücadele konusunda teyakkuz halindeyden adeta yangından mal kaçırırcasına belediyelere kayyum atamaları ve kanal İstanbul ısrarından vazgeçilmelidir.
- Tehdidin başından beri görevlerinin başında olan sağlık emekçileri ve hekimlere her ay iki maaş ödeme yapılmalı, virüsten korunmaları için her türlü önlem alınmalıdır.
- Virüs testi yaygınlaştırılmalı, özel ve kamu hastanelerinin bu süreç boyunca hiçbir ücret alınmadan, herkese ücretsiz sağlık hizmeti vermesi sağlanmalıdır.
- Süreci başından beri sağduyu ile yöneten başta TTB olmak üzere bütün sağlık örgütleri ile işbirliği yapılmalı, diğer ülkelerde olduğu gibi virüs ile mücadele açık ve şeffaf yürütülmelidir. (Ankara/EVRENSEL)