Koronavirüs salgınında patrona teşvik veriliyor işçiye termal kamera
Soma’da İmbat Madeninde çalışan işçiler, madende termal kamera dışında bir önlem olmadığını dile getirerek, madenlerin virüsün yayılması açısından büyük risk taşıdığına dikkat çekiyor.
Arşiv | Fotoğraf: DHA
Dilek OMAKLILAR
Manisa
Soma’da hükümetin patronlara sağladığı teşviklerden yararlanacak olan şirketlerden olan İmbat Madeninde çalışan işçiler, gerekli tedbirlerin alınmadığını söylüyor. Yaklaşık 4 bin 500 çalışanın olduğu madende termal kamera dışında bir önlem olmadığını dile getiren işçiler, madenlerin virüsün yayılması açısından büyük risk taşıdığına dikkat çekiyor. Günde 300 kişinin üç vardiya halinde dönüşümlü çalıştığı bir sisteme geçilmesini isteyen madenciler, üyesi oldukları T. Maden-İş Soma Şubesinin sessizliğine öfkeli.
Madende durumu riskli görülen işçilere yıllık izin kullandırılıyor. Hakkı olmayanlar ise ücretsiz izne gönderiliyor. Yıllık iznini kullanmak zorunda kalan bir işçi, çalışma koşullarına ilişkin şunları söyledi: “Termal kameradan geçtikten sonra ne olacak? Banda inerken birbirimizle olan mesafemiz ne olacak? Uzak durma şansımız yok.” Yer altındaki havalandırma sisteminin yetersiz olduğunu ifade eden işçi, “İmbat’ta havalandırma var. İniş yolumuzda yapılıyor ama bu tür olaylar için yetersiz. İçimizden bir kişi pozitif olsa anında 1500 kişiye bulaşabilir. Bu hastalığın zaten bu meslekte yayılma olasılığı çok fazla. İşçinin sağlığını düşünmek zorundalar” diye konuştu.
Önlem için çalışan madenci sayısının azaltılmasının önemli olacağını belirten işçi, şöyle devam etti: “İmbat Madeni böyle bir şey yapmadı. Dönüşümlü olarak yapılsa ve sayı azaltılsa 4 bin 500 işçi riske atılmamış olur. Yer altını bilmeyen anlayamaz. Muhakkak nöbetçinin olması gerek madenlerde. Suyu çektirmeniz gerek ki metan olasılığı olmasın, ayakları muhakkak kontrol etmeniz gerek. O yüzden 300 kişi 3 vardiyadan, yani muhakkak 100 kişinin burada olması gerek” dedi.
Bant sırasında yan yana olduklarını ifade eden işçi, “Bir güvenlik ya da sağlıkçı aşağıya her gün kontrole gelebilir. Ama bırakın bunlar bir maske bile vermiyorlar doğru düzgün. Sadece günlük bir maske var, o da o tozun içinde ne kadar koruyabilir bizi. Ayda 2 kez de eldiven veriyorlar. Bunlar günlük verilmeli. Aşağıya bir emniyetçi ya da bir uzman girebilir mesafeyi kontrol edebilir ama sadece lafta kalıyor” diye konuştu. Maden-İş Sendikasının da sessiz kaldığını söyleyen işçi, “Soma Şube bir mesaj dahi atmadı, bir açıklama bile bu zamana kadar yapmadı” dedi.