Koronavirüs bahanesiyle fabrikaları kapanan işçiler: Virüs değil işsizlik öldürecek
Koronavirüs gerekçesiyle işten çıkarılan Gündüz Nakış Tekstil işçileri, yaşadıkları baskıları Evrensel'e anlattı.
Gündüz Nakış Tekstil işçileri | Fotoğraf: Evrensel
Zelal Sahidenur SARİ
Van
Van’daki Tekstil Kent’te de faaliyet yürüten Gündüz Nakış Tekstil, bir ay önce işlerinin azalmasını gerekçe göstererek üretimine ara verdi. İşveren, koronavirüs salgınıyla hükümet tarafından patronlara destek paketi sunulması sonrası kentteki işyerini kesin olarak kapatma kararı aldı. “Kısa çalışma fonundan faydalanabilirdik” diyen işçiler, Van’da 6 ay boyunca iş aramak için uğraşacaklarını dile getirerek, “Virüs değil işsizlik öldürecek” dedi.
İstanbul’da faaliyet gösteren Gündüz Nakış Tekstil, 2015 yılında Van’da Tekstil Kent kurulmasıyla burada da işletme kuruyor. 2019 yılında Deriteks işletmede örgütlenmeye başlıyor. 103 işçinin çalıştığı iş yerinde patron, sendika üyesi olan 10 işçiyi 19 Kasım 2019 tarihinde işten çıkarıyor. Tepkiler sonucu 9 işçi, 1 Aralık 2019 tarihinde işe geri alınıyor. Ancak işçiler mobbinge maruz kalıyor. Bunun üzerine işyerinde sendikalı olan işçi sayısı artıyor. Patron ise Deriteks sendikasını kabul ederek, görüşmeye başlıyor.
SALGIN BAHANESİ
Bu sefer ise işveren, görüşmeden 3 gün sonra yaşadıkları ekonomik krizi gerekçe göstererek, Van’daki işyerlerini şubat ayında kapatma kararı alıyor. 1 aydır tam olarak çalışmayan işyeri, ara ara bazı işçileri çalışmaya çağırıyor. 1 aylık süre zarfında işçilerin hepsi ücretli izinli sayılıyor. İşveren 30 Mart 2020 tarihinde ise kesin olarak bu işyerini kapatıyor. Geçtiğimiz günlerde işveren tarafından çağrılan işçilere, sözleşme akdini fesheden bir kağıt imzalatılmak istendi. Söz konusu kağıtta koranavirüs salgını sonrası işletmenin zarar ettiği belirterek, Van’daki işyerini kapatma kararı aldıkları bildirildi. İsteyen işçilerin İstanbul’daki işyerinde çalışabileceği belirtilerek, bu süre zarfında çalışmaya devam etmek istemeyen işçilerin tazminat ve diğer alacaklarının ödeneceği söylendi.
Yaşananlara dair işçiler Evrensel’e konuştu.
"İSTANBUL'DA KORONAVİRÜS YOK MU?"
Bir yıldan fazladır fabrikada çalışan Halis Teymur, sendikalı olduktan sonra işten atılmıştı. Sonra işe geri alınan Teymur, işyerinde işe alındıktan sonra sayısız yer ve makine değiştirme cezasına maruz kaldıklarını söyleyerek, mobbing sonucu sendikalı işçi sayısı azaltılmaya çalışıldığını ifade etti. Koranavirüs sonrası işyerinin kapatılması kararıyla ilgili konuşan Teymur, “Bize İstanbul’daki tekstilde çalışabileceğimizi, şartların sağlık koşullarına uygun olduğunu, koronavirüsün Van’da olduğunu orada herhangi bir şey olmadığını söylüyorlar. Ne yani orada koronavirüs yok mu?” diye sordu.
"6 AY İŞ ARAMAK ZORUNDA KALACAĞIZ"
Van’da işsiz kalındığında 6 ay iş arama zorunda kalındığını söyleyen Teymur, “Bir de şu an virüs var ve benim 5 kişilik bir ailem var. Tek çalışan da benim bir de babamın emekli maaşı vardı. Bunun dışında bir gelir kaynağımız yok. İşsiz kalan arkadaşlarımın da durumu aynı evli olanlar, hastası olanlar var. Daha önce çektiğim bir kredi vardı. İşsizken ödeyememiştim hacizlik durumdaydım şimdi yine işsiz kaldım ve bunun getireceği ağır koşullarla karşı karşıyayım. Nasıl üstesinden geleceğimi bilmiyorum. Arkadaşlarımın koşulları da hemen hemen böyle. Bizi virüs öldürmezse işsizlik öldürecek” dedi.
"KISA ÇALIŞMA FONUNDAN FAYDALANABİLİRDİK"
Fikri Şeker ise, “İşten çıkarıldığımız için bu süreç bizim için çok sıkıntılı geçecek. Ben kirada oturuyorum kredi borcum ve yatalak hastam da var mağdur olduk. Bu virüs koşullarında yeni bir işi nerden bulacağız ki. Bu süreç bizin için çok zor. Kısa çalışma fonundan faydalanabilirdik bu süreçte işveren bunu görmezden geldi. Onlarda İŞKUR üzerinden işçi aldığı için teşvik alıyorlardı bize cebinden ödeyeceği herhangi bir şey yoktu. İşveren Denizli ve İstanbul’daki firmaları kapatmıyor. Kriz ve virüs koşulları oralar için geçerli değil mi. Bize İstanbul’daki tekstilde çalışabileceğimizi söylüyorlar. Korona vakaları orada daha fazlayken bizim iş yerimiz kapatılıyor” dedi.
SENDİKALI KADIN İŞÇİLERİN MARUZ BIRAKILDIĞI BASKI
İsminin yazılmasını istemeyen bir kadın işçi, işyerinde maruz kaldığı mobbingden dolayı psikolojisinin bozulduğunu ve psikologa gitmeyi düşündüğünü söyleyerek, “Bizi belirsiz bir süreçte neden işten çıkardıklarını bilmiyorum. Koşulların düzelmeyeceği ne malum. Ama ben haklarımı savunmaktan asla vazgeçmeyeceğim” dedi.