İskender Bayhan: Kaynaklar halk sağlığına kullanılacağına halkın cebine el atılıyor
Gündem Özel'de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarını, illere göre dağılan koronavirüs vaka sayılarını ve bağış kampanyasını değerlendirdik.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından tüm illerde koronavirüs vakasının yayıldığını ve illere göre dağılımını açıkladı.
Artan vaka sayılarını, bakanlık tarafından yapılan açıklamaları ve fabrikalardaki son durumu Gazeteci İskender Bayhan, Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de değerlendirdi.
İskender Bayhan'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:
"İlk günlerde hükümet Bilim Kurulunun açıklamalarını ya da Bilim Kurulunun tavsiyelerini gerekçe göstererek illerdeki vaka sayısını, yaşamını yitiren yurttaşların sayısını ve virüs salgınının yaygınlık durumunun ne olduğuna dair verileri açıklamanın doğru olmadığını, bunun panik yaratacağını söylüyordu. Ancak şimdi söylemek zorunda kaldı. Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada, yaygın test yapmanın önemini kendisi itiraf etmiş oldu.
BİLİM KURULU SORUMLU AMA YETKİSİZ
Bilim Kurulunun sorumlu ama yetkisiz bir pozisyonda çalıştığını gösterir bir tablo netleşti. Bilim Kurulu tavsiyenin ötesine geçebilecek durumda değil. Nelerin tavsiye edildiğini ve nelerin konuşulduğunu ise hâlâ duyabilir durumda değiliz. Bu sürecin ardından Bilim Kurulu bu işlerin sorumlusu olarak daha zor durumlara bile düşebilir. Bu yüzden kurulun bağımsız çalışabilmesinin önündeki engellerin kalkması lazım.
Türk Tabipleri Birliği gerek Bilim Kurulu açısından gerek Sağlık Bakanlığı açısından hükümetin en yakın ve birlikte çalışması gereken birinci derece önemdeki kurul Türkiye’de.
601 sağlık emekçisinin virüse yakalanmış olması ve ilk vakaya müdahale eden profesörün yaşamını yitirmiş olması, bütün süre boyunca ve hâlâ sağlık çalışanlarının şikayetlerini, ekipman yetersizliklerini dile getiren açıklamalarının ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇAĞRILARINA KULAK VERİLMELİ
Hükümet sağlık çalışanlarının çağrılarına kulak vermeli. Gerekli adımları atmalı. En azından memleket için iyi bir şey yapmış olur. Sağlık çalışanlarının ve toplumun beklentisi bu yönde.
Sağlık Bakanının açıkladığı, koronavirüsün en fazla görüldüğü illere bakınca buraları sanayi yoğun bölgeler olduğunu görüyoruz. Bir an önce ücretli izin uygulamasına geçilip, bir an önce zorunlu olan iş kolları dışındaki fabrikalar ve işyerlerinde işkollarında üretime ara verilmesinin aciliyetine işaret ediyor. Çünkü sanayi kentlerinde neredeyse 12 – 13 milyona yakın işçi hâlâ çalışıyor ve izolasyon ya da tedbir açısından ciddi sorunlarla yüz yüzeler.
FABRİKA FABRİKA İZOLASYONA İHTİYAÇ VAR
Tehlikeli bölgelerde fabrika fabrika, halk sağlığını merkeze alan bir karantina, izolasyon ve toplumsal yaşamın hareketliliğinin yeniden düzenlenmesi ve yönlendirilmesine ihtiyaç var.
Hükümet bütün ülke kaynaklarını halk sağlığı için kullanacağı yerde elini halkın cebine atıyor. Hükümetin kutuplaştırma politikasına karşı işçi emekçilerin öfkesi artacak. Bunları bir köşeye yazıyor işçi emekçiler."