02 Nisan 2020 11:33

Fişek Ensitüsü: TÜİK'in sunduğu "çocuklarda iş kazası" verileri gerçekçi değil

Fişek Ensitüsü, TÜİK’in hazırladığı 2019 Çalışan Çocuk İşgücü Anketindeki çarpıcı ve çelişkili ifadelere dikkat çekti.

Urfa'da acı biber yapımında çalışan çocuk işçiler

Fotoğraf: Ali Leylak - Ömer Şulul / DHA

Paylaş

Fişek Ensitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı, TÜİK’in hazırladığı 2019 Çalışan Çocuk İşgücü Anketindeki çarpıcı ve çelişkili ifadelere dikkat çekti. Ankette yüzde 1,3 olarak gösterilen iş kazası oranının SGK verileriyle bile çeliştiğini belirten Fişek Enstitüsü, ücretli işçiliğin çocuk emeğinin başat biçimi haline geldiğini kaydetti: "2012’de çalışan çocukların yüzde 52’si ücretli iken 2019’da bu oran 10 puanlık bir artışla yüzde 63’e çıkmış durumda. 1999’da bu oran sadece yüzde 29’du.”

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan 2019 Çalışan Çocuk İşgücü Anketini değerlendirdi. Anketin, çocuk işçiliğinin zaten en düşük olduğu ekim, kasım ve aralık aylarını baz alarak hazırlandığı ve 2011 iç savaşından sonra Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış Suriyeli ailelerdeki çocuk işçileri kapsayıp kapsamadığının belirtilmediği ifade edilen açıklamada, çocuk işçiliğinin bir kolu olan çıraklığın da verilere dahil edilmediği kaydedildi. Raporda, ilkokul çağını tamamlamış ancak 14 yaşını doldurmadan iş gücü piyasasına giren çocukların da ankette yer almadığı açıklandı.

İŞ KAZASI ORANI SGK VERİLERİYLE BİLE ÇELİŞİYOR

Fişek Ensitüsünün hazırladığı raporda, anketin gerçek durumla en örtüşmeyen bulgusunun TÜİK raporunda çalışan çocukların sadece yüzde 1,3’ünün yaralanma veya sakatlanma yaşadığının belirtilmesi olduğuna dikkat çekildi. Çünkü SGK İstatistiklerine göre, 48 bin kayıtlı çocuk çalışanın bulunduğu 2018’de çocuk işçiler 7 bin 94 kaza yaşadığı belirtilen raporda, TÜİK verilerinde ise bu durumun yüzde 1,3 oranında verilmesinin gerçekçi gözükmediği vurgulandı. Raporda, anketin bir diğer çarpıcı bulgusunun çocuk emeğindeki işçileşme eğilimi olduğuna dikkat çekilerek “Anket gösteriyor ki, ücretli işçilik gittikçe çocuk emeğinin başat biçimi haline geliyor. 2012’de çalışan çocukların yüzde 52’si ücretli iken 2019’da bu oran 10 puanlık bir artışla yüzde 63’e çıkmış durumda. 1999’da bu oran sadece yüzde 29’du. Bu veri bize, çalışan çocuk sorunun ciddi bir biçim değişikliği yaşadığını gösteriyor. Kendi hesabına çalışma neredeyse ortadan kalkmış durumda” denildi.  

"EĞİTİM YERİNE İSTİHDAMA YÖNELİŞ"

İş öğrenmek ve meslek sahibi olmak amacıyla çalıştıkları ifade edilen çocuk oranının yüzde 15,20’den yüzde 34,4’e çıkmasının da oldukça çarpıcı olduğu ifade edilen raporda, “Bu durum eğitime erişimde eşitsizliğin giderek derinleşmesinin, eğitimin piyasalaşmasının ve yoğun işsizliğin sonucunda  eğitime yapılan yatırımın istihdama katılım olanağı sağlayacağına ilişkin inancın azalmasıyla ilişkili olabilir. Bu durum çocukların eğitim ve istihdam arasındaki seçimlerini istihdamdan yana kullanmalarına neden oluyor” denilerek piyasalaşmış eğitimin ve işsizlik sorununun altı çizildi.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 çıkan TRT'de çalışanlardan "sabır" ve "fedakarlık" bekleniyor!

SONRAKİ HABER

Hatay'da freni boşalan tır uygulama noktasındaki araçlara çarptı: 5 ölü, 21 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa