02 Nisan 2020 17:45
Son Güncellenme Tarihi: 03 Nisan 2020 12:17

EYT'liler isyanda: Bizden daha ne kadar fedakarlık bekliyorlar?

EYT’liler, yılların getirdiği hastalıklarla beraber çalışmakla aç kalmak arasında bırakıldıklarını belirterek "Zaten çoğumuz kronik hastayız, bizden daha ne fedakarlığı bekliyorlar" diyor.

Fotoğraf: Dinçer Akbir/DHA

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

İş aradıklarında yaşları nedeniyle işe alınmayan, her kriz sürecinde işten çıkarılma korkusu yaşayan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), salgın günlerinde de tedirgin. Adana Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Sekreteri Cengiz Yıldız, EYT’lilerin yılların getirdiği hastalıklarla beraber çalışmakla aç kalmak arasında bırakıldığını belirtti. Yıldız, hükümetten patronlar için değil emekçiler lehine düzenlemeler yapmasını istedi.  

Evrensel'e konuşan Cengiz Yıldız, emeklilikte yaşa takılan bir emekçinin 20-25 yıldan fazla süredir 8-10 bin prim doldurmuş olduğunu belirterek, “Zaten birçoğu kronik hasta durumda olan EYT’lilerden daha ne kadar fedakarlık bekliyorlar?​” diye sordu.

İşçiler lehine düzenleme istediklerini ifade eden Yıldız, “Sonuç olarak iktidarın bir an önce çalışanlar ve evde kalmak zorunda olan emekçiler için acil önlem paketini hayata geçirmesini bekliyoruz” dedi.

Açıklanan paketlerin hep patronlara menfaat sağladığını dile getiren Yıldız, “Artık emekçilerden daha fazla fedakarlık yapmalarını beklemeyin. Sadece 'evde kal' demekle olmuyor. Bu zaman diliminde binlerce emekçi işlerinden olup zaten mecburen evde kalmış durumda. Salgın sadece emekçileri mağdur etmiştir” dedi.

CHP'Lİ BARUT: SALGINLA YİNE MAĞDUR OLDULAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, yasanın geriye doğru işletilmesiyle emeklilik hakları elinden alınan EYT'lilerin virüs salgını nedeniyle ayrıca mağdur olduğunu; iş, aş ve ekmek bulmakta zorlanan yüz binlerce insanın sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

Koronavirüs salgınının Türkiye'de de sağlığı ve ekonomik-sosyal yaşamı tehdit ettiğini belirten Ayhan Barut, "Emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılan yüz binlerce insanımız da büyük sorun yaşıyor. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu olarak çalışma hayatına başlayan EYT mağdurlarının sorunları aslında, 4447 Sayılı Kanunun geriye işletilmesinden kaynaklanıyor. Erkeklerde 25 yıl 5000 gün, kadınlarda ise 20 yıl 5000 gün çalışma şartlarına göre emekli olabilecek yurttaşlarımız, 'kademeli emeklilik' uygulamasıyla mağdur edildi" dedi.

"ÇARE ÜRETİLMELİ"

AKP ile iktidar ortağı MHP'nin defalarca söz vermesine rağmen EYT mağduriyetini bitirmediğini vurgulayan Barut, "Emeklilik şartı için gerekli olan prim ve gün sayısını fazlasıyla yerine getirmiş vatandaşlarımızın mağduriyeti hala sürüyor. Bu insanlarımızı devlet 'gençsin' diyerek emekli etmiyor, özel sektör ise 'yaşlısın' diyerek işe almıyor. Salgın nedeniyle zaten krizin ekonomik-sosyal boyutu çok ağırlaştı. Bu insanlarımız için çare üretmelidir, emeklilikleri sağlanmalı ve bu sorun ortadan kalkmalıdır" diye konuştu.

"İŞ VE AŞ İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORLAR"

EYT mağdurlarının emekli olamadığı için iş ve aş bulmak amacıyla çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

“Herkesi tehdit eden koronavirüs salgını dolayısıyla salgının yayılımını önlemek için herkes evde kalınmasını istiyor ama EYT mağdurları, emekli olamayıp hâlâ çalışmak zorunda olduğu için büyük bir risk altında hayatını sürdürmeye çalışıyor. Emeklilik hakkı adeta gasbedildiği için zaten mağdur olan bu yurttaşlarımızın salgınla ayrıca mağdur oldu. Bu mağduriyetin giderilmesi, can yakan sorunlarının bitmesi için herkesin sorumluluk duygusuyla harekete geçmesi gerekiyor. Yıllarını çalışıp çabalayarak, primlerini ödeyip hizmet ederek geçiren bu insanlarımızın çığlığını herkesin duymasını istiyoruz."

FUAT OKTAY'A YÖNELTİLEN SORULAR

Barut'un, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğu önergede şu sorular yer aldı:

  • "Neden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen yurttaşların feryadına duyarsız kalınıyor?
  • Defalarca söz verildiği halde EYT mağdurlarının sorunu niye çözümsüz bırakılıyor?
  • Salgınla mücadelede milyonlarca EYT'linin sorununu görmezden gelmeye devam mı edeceksiniz?
  • Hakları ellerinden alınan EYT mağdurlarının sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yeniden bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?"

(EKONOMİ SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

ABD'de işsizlik başvuruları Kovid-19'un etkisiyle yeni bir rekora ulaştı

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçisi anlatıyor: Eve döndüğümde bana korkuyla bakan yüzler görüyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa