Berlin eyaleti, Yunanistan adalarındaki mültecileri almaya hazır
Berlin eyalet hükümeti Yunan adalarındaki bin 500 mülteciyi kente yerleştirmeye hazır olduğunu açıkladı. Mission Lifeline örgütü mültecileri uçakla getirmek için fon topladı. Gözler merkezi hükümette.
Fotoğraf: Erim Furkan Akbelli/Evrensel
Alman aktivistler, Yunanistan adalarındaki mültecileri ve sığınmacıları Berlin’e uçakla getirmek için fon topluyor.
31 Mart günü EUobserver’e açıklama yapan Alman Sivil Toplum Örgütü Mission Lifeline’dan Axel Steier, “Hükümetlerin ‘evet’ demeleri durumunda hemen harekete geçebiliriz” dedi, uçuş organizasyonu meselesi yaklaşık iki gün sürebileceğini belirtti.
STK’nın eş kurucusu olan Axel Steir, Berlin yönetiminin Yunan adalarında şıkışıp kalmış 1500 mülteci veya daha fazlasını Almanya’nın başkentine yerleştirme planı kapsamında şu ana kadar 55 bin avro topladıklarını belirtti.
Steir, Diakonie ve Stadtmission gibi Alman kliselerine bağlı yardım organizasyonlarının da yeni gelecek olan mültecilerin yerleşimleri konusunda yardım etmeyi kabul ettiğini belirtti.
Şu ana dek toplanan para iki uçuşu karşılarken örgüt, para yardımı toplamaya devam ederek daha fazla mültecinin hayatını kurtarmayı hedefliyor.
Axel Steir; “Daha fazla para ve istekli yerel yönetimler olduğu sürece daha fazla kişiyi getirebiliriz” dedi.
Beş Yunan adasına dağılmış yaklaşık 42 bin mülteci v eve sığınmacı bulunuyor. Bunlardan 20 bini, 3 bin kişi için düzenlenmiş Midilli adasındaki Moria kampında sıkışmış kalmış durumda.
KIRMIZI/KIRMIZI/YEŞİL
Berlin Hükümeti Adalet Bakanı Dirk Behrendt, Alman medya kuruluşu Der Tagesspiegel’e yaptığı açıklamada fikrin eyalet düzeyindeki partiler tarafından onay aldığını ve Berlin’in insanları kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.
“Kırmızı/Kırmızı/Yeşil (Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Yeşiller’i kapsayan parti koalisyonu renklerine atıfla) eyalet hükümeti tamamen aynı görüşte. Ama merkezi hükümet düzeyinde bir şeyler çok hızlı gerçekleşmezse Berlin, sivil toplum örgütleriyle beraber insanları Midilli’den uçurmaya hazırdır” dedi.
Pandemi nedeniyle 170 bin tatilciyi birkaç gün içerisinde ülkelerine gönderen Almanya hükümetinin mülteciler konusundaki vaatlerinin yerine getirememesini ise Behrendt, Almanya’nın aşırı sağcı partisi AFD’den çekinmesine bağladı.
Sene başında Avrupa Birliği ise Türkiye’nin sınırlarını açmasının ardından Yunanistan’a geçen mültecilerin arasından 1600 refakatsiz (yalnız göç eden) çocuk mülteciyi kabul edeceğini söylerken Hırvatistan, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Lüksemburg ve Portekiz gibi ülkeler mülteci çocukları kabul eden ilk ülkeler arasında yer almıştı. Fakat Kovid-19’un ardından bu fikir askıya alındı.