02 Nisan 2020 23:59

Mardin’de çiftçiler elektrik parasını ödeyemeyince destekleme paralarına el konuldu

Mardin’de çiftçiler tarlalarını sulama yapmak için kullandıkları elektrik borcunu ödeyemedi. Dicle Elektrik Dağıtım tarafından ise bankalar üzerinden çiftçiye verilen destekleme parasına el konuldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Mardin’de çiftçiler tarlalarını sulama yapmak için kullandıkları elektrik borcunu ödeyemiyor. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) tarafından ise bankalar üzerinden çiftçiye verilen mazot, gübre ve buğday desteği paralarına el konuldu. 5 binin üzerinde çiftçi zor günler geçiriyor. Yaşanan duruma dair Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, Evrensel’e konuştu. Çiftçinin kazanamadığı için faturalarını ödeyemediğini belirten Erbeyi, geri adım atılmazsa mısır ve pamuk ekmeyeceklerini söyledi. 

Erbeyi, çiftçiye her yıl yapılan buğday desteğinin DEDAŞ tarafından direkt bloke edildiğini belirterek, “Mazot ve gübre desteği her yıl bazen veriliyor bazen verilmiyordu. Koronavirüs döneminde her yere destek giderken maalesef mazot, gübre, buğday desteği DEDAŞ tarafından bloke edildi. Bu mesele bugün değil yıllardır var kangrene dönüşmüş” dedi. 

100 DÖNÜME 150 BİN TL FATURA 

Duruma dair yetkililerle geçmişten bu güne görüşmeler yapıldığını fakat sonuç alınmadığını ifade eden Erbey, “Bir zamanlar ödenmiyordu, ama bu gün ödeniyor. Ama şimdi her çiftçiye 100-150 bin TL fatura gönderiyorlar. Hesaplarına el koyuyor ve bunu borçların ödenmediğine dair gerekçelerle yapıyor. 100 dönüme 150 bin TL’lik fatura geliyor biz nasıl ödeyeceğiz?  Şişiriyorlar, hem elektrik hem kendileri şişiriyorlar. Yıllardır var olan bir sorun, çiftçiler çoğu çiftçiliği bırakmak zorunda” diye konuştu. 

4 BİN ÇİFTÇİ İCRALIK

Bu sene karar aldıklarını geri adım atılmazsa mısır ve pamuk ekmeyeceklerini söyleyen Erbeyi, “Bakanlık bünyesinde yaptığımız görüşmelerde 3 aylık taksitlendirme yapalım dediler. 3 ayda bu para nasıl ödenecek? Kızıltepe’de 900 bin dönüm mısır ekiliyor, Mardin’de 300 bin dönüm pamuk ekiliyor. Çiftçi buralardan çekilecek çünkü kurtarmıyor. Girdi maliyetleri zaten pahalıdır. Gübre Edirne’de de Konya Ovası’nda da pahalı ama elektrik burada bizi mahvetti. Artık ödeyemiyoruz, 4 bin çiftçim şu an icralık” dedi.  

KOLAYLIK SAĞLANSIN

Çiftçinin gelirinin giderlerini karşılamadığını belirten Erbeyi, sorunun devam etmesi durumunda çiftçilerin üretimi bırakmak zorunda kalacaklarını söyledi. Erbeyi, “Bize kolaylık sağlansın istiyoruz. Çiftçinin giderini hesaplayın mazotundan gübresine eğer DEDAŞ’a olan borcumuzu ödemeye yetecekse biz bu faturaları ödeyelim ama yok. Biz üretim yapıyoruz, kazanmak için yapıyoruz. Ama kazanamıyoruz böyle giderse bırakırız. Karşılamıyor. Çiftçi fazla fatura geldiği için ödeyemiyor, kazanamadığı için ödeyemiyor. Ödemediği için icralık oluyor. Banka kredi vermiyor, yolda traktörü çevriliyor. Çiftçi nereye gidiyorsa önü kapanıyor. Düşünün telefon hattı bile verilmiyor borcundan kaynaklı. Ödeyemediğin için hırsızsın diyorlar. Elektrik sayacını 12 metre yükseğe koyuyorsun. Çiftçi ne kullandığını bilmiyor. Bu zor günlerde bir sürü teşvik paketi açıklandı, çiftçiye bir şey yoktu pakette. En azından bize gelen bu destekleme blokesi kaldırılsın, çiftçinin üretim yapabilmesi için” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İBB'de bir işçi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kovid-19'a karşı küresel dayanışma kararı BM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa