4 Nisan 2020 12:55
/
Güncelleme: 6 Nisan 2020 10:31

Fındıklı Çay Üreticileri İnisiyatifi: Üretici virüse karşı kaderine terk edilmesin

Fındıklı Çay Üreticileri İnisiyatifi, çay alımında üreticiye destek verilmemesi halinde yaşanacak sorunlara dikkat çekti.

Fındıklı Çay Üreticileri İnisiyatifi: Üretici virüse karşı kaderine terk edilmesin

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Mayıs ayında başlayacak hasat öncesi açıklama yapan Fındıklı Çay Üreticileri İnisiyatifi  koronavirüsün mağduriyet yaratmaması için çay üreticilerinin korunması gerektiğini dile getirdi.

Koronavirüs vakalarının en çok görüldüğü İstanbul başta olmak üzere batıdaki illerden çay hasat sezonu hazırlıkları için yoğun bir şekilde memleketlerine dönenlerin yarattığı tehlikeye yaptığı açıklama ile dikkat çeken İnisiyatif şu çağrıyı yaptı: “Çin’de başlayıp bütün dünyaya ve ülkemize yayılan korona covid 19 etkileri devam ediyor. Bilimsel veriler fiziksel temasın azalması ile etkisinin sınırlanacağını gösteriyor. Başta devlete ve sonrasında bizlere görev ve sorunluluklar düşüyor.”

KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİ

“Devlet bir an önce fiziksel teması azaltacak koşulları oluşturmalıdır” çağrısı yaptığı açıklamasında Çay Üreticileri İnisiyatifi fiziksel teması azaltmak için şu öneri getirerek şu tespiti yaptı: “Fiziksel temasın kesilmesinin ön koşulu; gübreleme, budama, temizleme vb. ön çalışmalar için bir araya gelmenin önüne geçilip, bu işlerin yapılamamsından dolayı yaşanacak olan kayıpların tüm kesimler (işçi, köylü, memur, esnaf vb.) için telafisini sağlanmaktır. Gelir kaybı yaşanmaması için tedbirler alınmalıdır. Bunlar yapılmadığı sürece çeşitli illerden üretici akışı olacağı, virüsün daha da yaygınlaşacaktır”.

Tarım Bakanı ve ona bağlı olan Çaykur’un bir an önce çay üreticilerinin problemlerini ve kayıplarını giderecek açıklamalar yapması gerektiğinin vurgulandığı İnisiyatif açıklamasında şu soruların cevaplarının verilmesini gerektiği belirtildi: ‘Çayın alımı nasıl organize edilecek?​’, ‘Rekolte kaybı nasıl karşılanacak’.

ÇAYIN GELECEĞİ İÇİN TUTUM ALINMALI

Bölgenin en önemli gelir kaynağının çay olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu çağrı yapıldı: “Çay alım kampanyasının başlamasıyla virüsün ağır etkileri ortaya çıkacaktır. Olumsuz yaşanmaması için tarımla ilgili bütün kurumların (Ziraat odaları, ziraat mühendisleri odası, kooperatifler, dernekler, platformlar, inisiyatifler, sendikalar v.b.) çayın geleceği ile ilgili tutum alması gerekir. Bizler Çay Üreticileri İnisiyatifi olarak bu konudaki çözüm önerilerimizi paylaşarak ortaklaşarak adım atmak istiyoruz.” (EKONOMİ SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et