Koronavirüs nedeniyle 649 can kaybının yaşandığı Türkiye'den gelişmeler (6 Nisan)
Türkiye'den yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin öne çıkan olaylar, açıklamalar ve analizler...
![Koronavirüs nedeniyle 649 can kaybının yaşandığı Türkiye'den gelişmeler (6 Nisan)](https://www.evrensel.net/upload/dosya/159462.jpg)
Fotoğraf: Erçin Top/AA
ÖZET
• Bağcılar'da 4 bina karantinaya alındı.
• İkinci bilim kurulunda yer alacak isimler açıklandı.
• SGK ile TEB arasındaki ilaç temini protokolünün süresi uzatıldı. Protokolün süresi 31 Mart'ta sona ermişti.
• 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağından işçilerin muaf tutulmasına tepkiler sürüyor.
• Karantinaya alınan yerleşim yerlerine her gün yenileri ekleniyor.
• İnfaz düzenlemesindeki ayrımcı tutum sert şekilde eleştiriliyor. Gazetecilerin ve siyasi tutukluların ölüme terk edilmemesi uyarıları yapılıyor.
• Çalışmak zorunda bırakılan işçiler, fatura ve borçlarının ertelenmesi ile ücretli izin talep ediyor.
• Yurttaşlar, "Ekonomi bu durumdayken evde kalırsak nasıl geçineğiz" diye soruyor.
.
.
RİZE'DE İLÇELER VE KÖYLER ARASINDA TOPLU TAŞIMA SEFERLERİ DURDURULDU
Rize'de ilçeler ve köyler arasında toplu taşıma, koronavirüs salgını nedeniyle 15 gün süreyle durduruldu. Rize ile Artvin arasında da toplu taşımacılık ikinci bir açıklamaya kadar yapılmayacak.
.
MHP MİLLETVEKİLİ FETİ YILDIZ HASTANEYE KALDIRILDI
MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, koronavirüs tespit edildiği için hastaneye kaldırıldı.
.
İZMİR'DE 111 SAĞLIK ÇALIŞANINDA KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ
İzmir Tabip Odası (İTO) yayımladığı görselle, İzmir’de koronavirüs (Kovid-19) tespit edilen sağlık çalışanlarının verilerini paylaştı.
Verilere göre 69 hekim, 27 hemşire/ebe, 10 temizlik personeli, 2 sekreter, 3 memur olmak üzere 111 sağlık çalışanının koronavirüs testinin pozitif çıktığı duyuruldu.
.
TÜRKİYE'DE CAN KAYBI 649'A YÜKSELDİ
Türkiye'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 649’a yükseldi. Toplam vaka sayısı 30 bin 217'ye ulaştı.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 6 Nisan 2020 tarihindeki koronavirüs vaka sayısı 3148, vefat sayısı 75 oldu. Toplam vaka sayısı 30217'ye, toplam vefat sayısı ise 649'a yükseldi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Günlük test sayımız yakında 30.000’i bulacak. İyileşen hasta sayımızdaki artış hızı devam ediyor. Artan test sayısına göre vaka sayısındaki artış düşük seyrediyor. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım." açıklamasında bulundu.
.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İSTANBUL'A 2 YENİ SALGIN HASTANESİ YAPILACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Parayla maske satışının yasak olduğunu açıklayan Erdoğan, "Kesinlikle parayla maske satışı yasaktır. Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir" dedi. İstanbul'a iki yeni pandemi hastanesi kurulacağını da belirten Erdoğan, "Atatürk Havalimanı alanını ve Sancaktepe'deki havaalanı kısmını da bin odalı hastane yapıyoruz" dedi.
"Biz Bize Yeteriz Kampanyası" kapsamında toplanan bağış miktarı hakkında da bilgi veren Erdoğan, "1 milyar 500 milyon lirayı buldu, 43 milyon lira da sms olarak toplandı, AKP Meclis Grubunda da 5 milyon lira toplandı ve buraya aktarılacak" dedi.
.
SAĞLIK KURULUŞLARINDA MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
Sağlık Bakanlığı, tüm sağlık kuruluşlarına girişlerde vatandaşların tıbbi (cerrahi) maske takma zorunluluğu getirildiğini bildirdi. Açıklamada, "Tüm sağlık kuruluşlarına girişlerde vatandaşlarımızın tıbbi maske (cerrahi maske) takmaları zorunlu olup, sağlık kuruluşu içerisinde maskesiz dolaşıma izin verilmemesi, tedbirlerin kamu, üniversite ve özel sektöre ait tüm sağlık kuruluşlarında uygulanması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi sağlanacak" denildi.
.
BAĞCILAR'DA 4 BİNA KARANTİNAYA ALINDI
İstanbul Bağcılar'da koronavirüs nedeniyle 4 bina karantina altına alındı.
Bağcılar Kaymakamlığından yapılan açıklamada, "4 Nisan'da toplanan İlçe Hıfzıssıhha Kurulumuz tarafından yapılan değerlendirmelerde; ilçemiz Merkez, Çınar, Kirazlı ve Kazım Karabekir mahallelerindeki 4 binada ikamet eden vatandaşlarımızda yapılan Kovid-19 testlerinin pozitif çıkması nedeniyle, bu binalarda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümleri uyarınca karantina tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir" denildi.
.
SALGIN GIDA FİYATLARINI ETKİLEDİ: ASGARİ ÜCRETLİNİN SOFRASI KÜÇÜLÜYOR
Koronavirüs salgını dolayısıyla gıda fiyatlarında fahiş fiyat artışı yaşandı. TÜİK verilerine göre, dana etinin kilogram fiyatı şubat ayında 48 TL iken mart ayında 54.3 TL’ye çıktı. Şubat ayından bugüne asgari ücretlinin sofrasından 541 paket makarna ve 5.9 kilo (kg) et eksildi.
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil yaptığı basın açıklamasıyla, "2 yıldır ekonomik krizin yükü altında ezilen asgari ücretliler, virüs krizinin etkisi ile iyiden iyiye açlığa ve yoksulluğa sürüklenmektedir" dedi.
YEREL BASINA DESTEK ÇAĞRISI: SESSİZ KALMAYIN, HABERSİZ KALMAYIN
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, koronavirüs salgını sürecinde yerel basına gerekli desteğin sağlanamadığını belirterek, "Yerel basın ile ilgili iktidar hiçbir önlem almadı. 2019’da resmi ilan alan 100’den fazla günlük gazete kapanmıştı. Bu süreçte iktidar yerel basına yönelik önemli bir adım atmazsa, yerel yönetimler sahip çıkmazsa kapanmalar artarak devam edecektir. Anadolu basınının sorun ve taleplerine sessiz kalmayın, habersiz kalmayın" dedi.
.
"DEVLET, FİRMALARA ÖDEYECEĞİ 6 MİLYAR LİRAYI GENÇLERE VERSİN"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek "Firmalara ödenecek 6 milyar lira, 20 yaş ve altında çalışmak zorunda olduğu için sokağa çıkan gençlere ödensin, onlar da evinde tutulsun" dedi.
"TÜM İŞÇİLER İŞSİZLİK FONUNDAN YARARLANMALI"
Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizm işçilerinin kayıt dışı ve sigortasız çalıştırıldıklarını belirterek, koronavirüs sürecinde tüm işçilerin işsizlik fonundan yararlanabilmesini istedi.
GÖREVE BAŞLAYAMAYAN ÖĞRETMENLERİN MAĞDURİYETLERİNİN GİDERDİLMESİ ÇAĞRISI
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 18 Mart'ta ataması yapılan ancak '15 gün içinde göreve başlama' koşuluna rağmen henüz iş başı yapamayan 20 bin öğretmenin mağduriyetinin derhal giderilmesini istedi.
Barut, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdığı SORUNA Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un çözüm üretmesini talep etti.
DERİNCE'DE BELEDİYE İŞÇİSİ KORONAVİRÜS NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRDİ
Kocaeli'nin Derince ilçesinin Çenedağ Mahallesinde ikamet eden 43 yaşındaki belediye işçisi Özgür Eryıldırım, koronavirüs sebebi ile hayatını kaybetti.
ANTEP'TE AVUKATLAR İŞÇİ KOMİSYONU KURDU
Antep Barosu İnsan Hakları Merkezinde yer alan avukatlar, fabrikalarda ve atölyelerde alınan koronavirüs önlemlerin yeterli olup olmadığını takip etmek üzere "işçi komisyonu" kurdu.
İBB'DE KORONAVİRÜS NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİ SAYISI 2'YE YÜKSELDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB'ye bağlı Ağaç A.Ş.'de çalışan Süleyman İleri'nin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Bu can kaybıyla birlikte salgında yaşamını yitiren İBB personeli sayısı 2'ye çıkmış oldu.
2 Nisan'da da İBB'ye bağlı İGDAŞ'ın çalışanlarından Bengül Demirel, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirmişti.
İmamoğlu, ayrıca Kovid-19 testi pozitif çıkan personel sayısının 161’e yükseldiği bilgisini verdi.
April 6, 2020
HAKAN KARAGÖZLÜ: ANCAK TOPYEKÜN BİR MÜCADELE İLE KAZANIRIZ
Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, Evrensel'e yazdığı değerlendirmede "Salgınla mücadelede TTB ve tabip odalarının sürece dahil edilmemiş olması büyük talihsizlik. Bu salgının siyasi ayrışmayla çözülemeyeceğini, pandemiyle mücadelenin topyekün mücadele ile kazanılacağını söylemek yanlış olmaz. Bu yanlıştan döneceklerini umuyorum. Tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların, meslek odalarının bu süreçte yer alması salgınla gerçek anlamda mücadele için şarttır" ifadelerini kullandı.
SGK İLE ECZACILAR BİRLİĞİ ARASINDAKİ İLAÇ TEMİNİ PROTOKOLÜNÜN SÜRESİ UZATILDI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türkiye Eczacılar Birliği arasındaki ilaç temini protokolünün süresinin uzatıldığını duyurdu.
İlaç temimine dair protokolün 31 Mart'ta sona erdiğini hatırlatan Selçuk, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında, yeni protokol görüşmeleri sürecinin ertelenmesi konusunda mutabakata vardık. Vatandaşımızın sağlık hizmetinden kesintisiz olarak yararlanabilmesi ve ilaç teminin aksamamasını sağlamak için mevcut protokolümüzün süresini uzattık. Bunun için de SGK ile TEB arasında ek bir protokol imzaladık” dedi.
Bakan Selçuk, mevcut protokol kapsamında eczacılarla yapılan sözleşmelerin yenilenmesine gerek kalmayacağını bildirdi.
"İNFAZ DÜZENLEMESİ ASIL ÇIKMASI GEREKENLERİ İÇERİDE BIRAKIYOR"
İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, infaz düzenlemesi için "Asıl içeriden çıkması gerekenlerin içeride bırakılması öngörülen antidemokratik bir yaklaşım” değerlendirmesinde bulundu.
İNFAZ DÜZENLEMESİ BEKLENTİLERİN UZAĞINDA
İnfaz düzenlemesi için “Beklentilerin çok uzağında” diyen Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Yönetim Kurulu üyesi Berivan Korkut, cezaevlerindeki isyan dalgasının yayılabileceği uyarısında bulunarak, genel af taleplerinin acil bir mecburiyet olduğunu vurguladı.
İKİNCİ BİLİM KURULUNDAKİ İSİMLER BELLİ OLDU
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği ikinci bilim kurulunda yer alacak isimler açıklandı. Duyurulan isimler şöyle:
- Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay
- Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş
- Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan
- Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan
- İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Özer
- Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztür
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sünter
.
"TÜM MADEN İŞLETMELERİNDE ÜRETİM DURDURULMALI"
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, koronavirüs salgınına karşı tüm maden işletmelerinde üretimin durdurulmasını istedi.
.
ÖZEL HASTANELER, KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDEN ÜCRET ALMAYA DEVAM EDECEK
Sağlık Bakanlığının salgın nedeniyle yeterli donanıma sahip özel hastaneleri pandemi hastanesi ilan etmesinin ardından başlayan ücret tartışması devam ediyor. SGK’nin özel sağlık kurumlarına ödeyeceği katkı payını iki katına çıkarması da sorunu çözmedi.
Özel hastanelerin ek ücret almaya devam edeceğini belirten Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, “Pandemi hastanesi ilan edilen özel hastaneler kamu eliyle hizmet vermelidir. Burada görev yapan hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının ücretleri kamu tarafından ödenmelidir” görüşünü dile getirdiler.
PTT'DEKİ YOĞUNLUK İŞÇİLERİN KOŞULLARINI DAHA DA AĞIRLAŞTIRDI
DİSK/İletişim-İş Sendikası, koronavirüs salgını sonrası PTT işçilerinin iş yükünün arttığına dikkat çekerek işçi sayısının artırılmasını ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.
"CENGİZ HOLDİNGİN SİLİNEN VERGİ BORCU, KAMPANYADA TOPLANAN PARADAN FAZLA"
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Cengiz Holdingin iktidarın başlattığı kampanyaya yaptığı 34 milyon liralık bağışı ve silinen vergi borçlarını karşılaştırdı. Karabat, “Kur değerleri de hesaba katıldığında Cengiz’in affedilen borcu, bugün tüm kampanyadan toplanan paradan kat ve kat fazla” dedi.
Cengiz Holding’in silinen vergi borcu, bugünkü kurla 2 milyar 41 milyon liraya denk geliyor.
SAĞLIK VE BELEDİYE ÇALIŞANLARI KORUYUCU EKİPMAN SORUNU YAŞIYOR
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) İstanbul Şube Başkanı Nedime Yıldırım, koruyucu ekipman sıkıntısı yaşayan çoğu sağlık çalışanın salgına yakalandığını hatırlattı. Sağlık çalışanları arasında virüsün yayılmaması için bir an önce önlem alınması çağrısı yaptı.
Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Genel İş) İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Erkan da belediye işçilerinin de salgın sürecinde sağlık çalışanları gibi yoğun çalıştıklarını belirtti. Koruyucu ekipman konusunda sorun yaşadıklarını aktaran Erkan, “Çalışan arkadaşlarımızın can güvenliği en üst düzeyde sağlansın" çağrısında bulundu.
ESKİŞEHİR'DEKİ BUZLU TEKSTİL'DE KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde kurulu Buzlu Tekstil’de birkaç işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı. 1 Nisan’da üterime ara verilen fabrikanın yönetimi, tüm işçilere gönderilen mesajda “Kendinizi izole edin, ailenizle aranıza mesafe koyun” demekle yetindi.
DİYARBAKIR'DA DAYANIŞMA AĞI KURULDU
Diyarbakır’da gönüllü bir grup, “Diyarbakır Kent Dayanışma Ağı” kurarak salgın sürecinde çalışamayan, işsiz kalan ve ekonomik gücü olmayanlar için yardım kampanyası başlattı.
ÇEVRE DERNEKLERİ, SALGINA RAĞMEN SÜREN DOĞA TAHRİBATINA TEPKİLİ
Maden ve enerji şirketlerinin koronavirüs salgınına rağmen yaşam alanlarına zarar vermeye devam ettiğini belirten Ordu Çevre Derneği ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, hükümetin de maden sahaları için ihale yapmasına tepki gösterdi. İhalelerin iptal edilmesi talebiyle imza kampanyası başlatıldı.
"ÇOK SAYIDA ESNAF İLAÇ ALAMAMA TEHLİKESİ YAŞIYOR, DÜZENLEME YAPILMALI"
Sigorta prim borcunu iki aydan fazla geciktiren esnafın ilaçlarının SGK tarafından karşılanmadığını belirten CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, koronavirürs salgını nedeniyle pek çok işyerinin kapatıldığını hatırlattı. Esnafın ilaç alamama tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Bulut, bu konuda acil düzenleme yapılmasını talep etti.
EMEK GENÇLİĞİ: GENÇ İŞÇİLER SALGIN BİTENE KADAR ÜCRETLİ İZİNLİ SAYILSIN
Emek Gençliği, 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağından işçileri muaf tutan İçişleri Bakanlığı genelgesine tepki gösterdi, "Genç işçiler, yasak bitene kadar ücretli izinli sayılsın" çağrısı yaptı.
AKADEMİSYEN VAHAP COŞKUN'DEN İNFAZ DÜZENLEMESİNE EŞİTSİZLİK ELEŞTİRİSİ
İnfaz kanunundaki değişiklik teklifini Evrensel'e değerlendiren Akademisyen Vahap Coşkun, bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.
Coşkun, “Koronavirüs ile mücadele için bir değişiklik yapılıyorsa ondan etkilenmesi muhtemel olan herkesin yararlanması gerekir. Çünkü, koronavirüs herhangi bir ayrım yapmıyor. Bu amaca uygun bir yasal düzenleme yaparken eğer insanların suçları arasında bir ayrıma giderseniz bu eşitlik ilkesinin ihlali olur. Çünkü eşitlik ilkesi, gerek Anayasa Mahkemesinin kararlarında gerek AİHM’nin kararlarında aynı durumda olanlara aynı kuralların uygulanması anlamına gelir” dedi.
PROF. DR. NİLAY ETİLER: 5-T STRATEJİSİ UYGULANSIN
Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu Başkanı Prof. Dr. Nilay Etiler, Evrensel'e verdiği demeçte, salgının kontrol stratejisinde test, temaslı takibi, tecrit, tedavi ve temel gelir talebinin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALAN DERİ İŞÇİSİ: BU 2-3 AY SÜRERSE BİZ GÖÇERİZ
Evrensel'e konuşan Tekirdağlı deri işçisi, kısa çalışma ödeneği ile ücretinin yüzde 60'ını aldığını belirterek "Eğer bu 2-3 ay sürerse biz göçeriz. Bir de geri döndüğümüzde iş duracak mı? Salgın bitse bile deri piyasası hemen açılmaz. Patronların serveti yedi sülalesine ömür boyu yeter ama biz bir ay çalışmasak aç kalırız. Koronavirüs patronu başka işçiyi başka etkiliyor” dedi.
İŞÇİLERİN ANLATIMLARI FATMA ŞAHİN'İ YALANLIYOR
Antep'te Evrensel'e konuşan işçiler, denetimlerin Belediye Başkanı Fatma Şahin'in anlattığı gibi olmadığını söylüyor.
"Servisimizi şimdiye kadar sadece bir kez durdurdular, anlattıkları gibi sürekli denetim yapılmıyor" diyen işçiler, organize sanayi bölgesi girişinde kuyruk oluşmaması için kontrol gelişigüzel yapıldığını ve işçi servislerinde ateş ölçümü olmadığını aktardı.
DEPO İŞÇİLERİ ÜCRETLİ İZİN İLE BORÇLARININ VE FATURALARININ ERTELENMESİNİ İSTİYOR
İstanbul'da çalışan depo işçileri, Evrensel'e gönderdikleri mektupta "Bize iki dakika nefes aldırmayanlar, hırstan azı dişleri görünenler, bizim hayatımızı hiçe sayıyor. Hepimiz için ücretli izin talep ediyoruz. Hiçbirimiz işten çıkarılmak istemiyoruz. Borçlarımız ertelensin, faturalarımız ertelensin. Biz de insanız" diyor.
İSTANBUL İKİTELLİ'DEKİ YURTTAŞLAR "NASIL GEÇİNECEĞİZ" DİYE SORUYOR
İstanbul'da işçi nüfusun yoğunlukta olduğu İkitelli'de vatandaşı hayatı eve sığamıyor. Geçim derdi neredeyse işçiler için koronavirüs riskinden önce geliyor. Emekçiler soruyor: “Evde kalırsak nasıl geçineceğiz?”
PAZARDA ÇALIŞAN GENÇLER: EVE KİM EKMEK GÖTÜRECEK?
Diyarbakır’da 18 yaşının altına olup, pazarda çalışan gençler soruyor: “Ben çalışmasam eve kim ekmek götürecek?”
19 YAŞINDAKİ ÖĞRENCİ: ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM
Ankara'dan bir üniversite öğrencisi, Evrensel'e gönderdiği mektupta ekonomik güçlükler nedeniyle çalışmak zorunda olduğunu belirterek "Bizim giderlerimiz ne olacak? Çalışmak zorunda iken kayıplarımız nasıl karşılanacak? Bu sorular yanıt bekliyor" diyor.
DÜN NE OLMUŞTU?
Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 574’e yükseldi. İçişleri Bakanlığı 31 şehre giriş-çıkış yasağına ve 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin ek genelgeler yayımlayarak işçileri muaf tuttu. "Evde kal" çağrıları sürerken ücretli izin verilmeyen milyonlarca işçi, kalabalık fabrikalara, atölyelere ve tersanelere gitmeye devam etti.
Evrensel'i Takip Et