İNFAZ DÜZENLEMESİNİN İLK 10 MADDESİ KABUL EDİLDİ
"Ayrımcı" infaz düzenlemesinin TBMM'de süren görüşmelerinde teklifin ilk 10 maddesi kabul edildi. Görüşmelerde muhalefetin teklifte değişiklik yapılmasına dair verdiği tüm önergeler ise reddedildi.
ÖZET
• "Ayrımcı" infaz indirimi teklifinin ilk 10 maddesi TBMM'de kabul edildi.
• İstanbul'da ücretsiz maskeleri eczaneler dağıtacak.
• MEB, öğretmenlere hizmet içi uzaktan eğitim başlattı.
• Karantinaya alınan yerleşim birimlerine her gün yenileri ekleniyor.
"Ayrımcı" infaz düzenlemesinin TBMM'de süren görüşmelerinde teklifin ilk 10 maddesi kabul edildi. Görüşmelerde muhalefetin teklifte değişiklik yapılmasına dair verdiği tüm önergeler ise reddedildi.
Van'ın Saray ilçesinde, umreden dönen ve Isparta'da alındığı karantinada koronavirüs testi pozitif çıkan bir yurttaşın Çaybağı Mahallesi'ne gelmesi ve burada yaşamını yitirmesi üzerine mahalle karantinaya alındı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, video konferansla katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Koronavirüs önlemleriyle ilgili konuşan Bakan Soylu, "Büyükşehirlerde hayat hafta içi yüzde 85-90 oranında tam anlamıyla kendisini evine çekmiş durumda. 26 bin kişiye adli ve idari ceza kesildi. Şu anda 180 ayrı yerleşim yerinde 122 bin 500 vatandaşımız karantinada, yurtlardakilerle 138 bin karantinada olan var" dedi.
Esenler Hıfzıssıhha Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ilçede belli sürelerde taşıt trafiğine kapalı olan alanların yaya trafiğine de kapatılmasına karar verdi.
Esenler'in en işlek meydanı Dörtyol Meydanı ile Davutpaşa Caddesi, 15 gün süreyle yaya giriş ve çıkışına kapatıldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs nedeniyle bugün 96 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece can kaybı 908'e yükseldi.
Bilim Kurulunun görev ve yetkileri ile "işten çıkarmalar yasaklanacak" diye açıklanan yeni torba yasa teklifini Gündem Özel'de değerlendiren Gazeteci İskender Bayhan, "Bilim Kurulu sorumluluğu fazla ama yetkisi olmayan bir kurum" dedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerindeki doluluğu da azaltmayı amaçlayan, “İnfaz sistemini iyileştirme” iddiasıyla sunulan yasa teklifini değerlendiren Dersim Barosu Başkanı Avukat Kenan Çetin, yasada, siyasi mahpuslara, düşünceleri nedeniyle hapishanelerde olan gazetecilere ve yazarlara ayrımcılığın göze çarptığını aktararak, kör ve sağır tutumda ısrar edildiğini söyledi.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası, avlanma ve yaban hayvanı ticaretinin yasaklanmasını istedi. Koronavirüs salgınının çıkış nedeninin hatırlatıldığı açıklamada “Yeni salgın riskleriyle karşılaşma ihtimalini artırdığı için avcılığın yasaklanması giderek zorunlu hale gelmektedir” denildi.
Beylikdüzü’de bir tekstil firmasında çalışan ve sabah işe gitmek için aynı ilçedeki evinden çıkan bir kadın işçiye Sağlık Bakanlığından "İzolasyon bölgenizin dışına çıktığınız tespit edildi. Herkesin iyiliği için lütfen evinizde kalmaya devam edin" mesajı geldi.
Esenyurt Aile Sağlığı Merkezi "bilgimiz yok" derken, 155'i arayan kadın işçiye "Sağlık Bakanlığı deneme yapıyordur" yanıtı verildi.
Salgın nedeniyle işten çıkarmaları 3 ay yasakladığı öne sürülerek sunulan düzenlemenin yetersiz olduğuna dikkat çeken DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “İzne gönderilen işçilere en az asgari ücret ödenmeli” dedi.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, işten çıkarmaların 3 ay yasaklanacağı şeklinde sunulan yasa tasarısına ilişkin yaptığı açıklamada, “Yapılmak istenen işten çıkarmayı erteleme adı altında ücretsiz izin, açlık ve sefalet dayatmasıdır” dedi.
Birleşik Metal-İş tasarının işçilerin lehine değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Gazetecilerin tutuklu meslektaşlarıyla dayanışmayı büyütmek için oluşturduğu Haberin Var Mı İnisiyatifi, sosyal medyada “Gazetecilere Tahliye” talebiyle kampanya düzenledi.
İnisiyatif, TBMM’de görüşülmeye devam edilen ceza infaz yasasının gazetecileri kapsamamasına tepki gösterdi.
Hükümetin “işten atmalara yasak” diye sunduğu taslağa tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Ücretsiz izni meşrulaştırmaya yönelik bu düzenleme asla kabul edilemez" dedi.
Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir, “İşten atmalar 3 ay yasaklanıyor” iddiasıyla paylaşılan taslağı değerlendirdi. Akdemir, koronavirüs salgını nedeniyle kapanan fabrikalar olduğunu ve özellikle sendikasız işyerlerindeki işçilerin bu durumdan daha fazla etkilendiğini söyledi.
Akdemir, "Hükümet İşsizlik Sigortası Fonu’nun ciddi etkileneceğini düşünerek, fonun daha az kullanmasını sağlayacak bir taslak hazırladı" dedi.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz, işten atmaların 3 ay ertelenmesini öngören taslağa tepki göstererek “Taslak olarak sunulan metinde işten anmaların yasaklanmadığı, 3 ay ertelendiğini görmekteyiz. Ve aslında işverenlere ücretsiz izin uygulamasını kolaylaştırıyor. İşçilere 1170 lira ödenmesini öngören bu taslakta işverenlere bir yükümlülük yok. Anlaşıldığı üzere 1170 lira da işsizlik fonundan verilecek. Yani patronlara işçilerinizi ücretsiz izne çıkarabilirsiniz denmiş ve kolaylıklar sağlanmış” dedi. Ceviz, ücretli izin uygulanmasını istedi.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "işten atma yasağı" adıyla gündeme getirilen düzenlemede ciddi eksikler olduğunu söyledi. Atalay, "Biz hangi gerekçeyle olursa olsun işçi atılmamasını istiyoruz. Taslakta 25/2’den işçi atılabiliyor. Böyle atılan bir işçi bu süreçte dava açamayacağı gibi, işsizlik sigortasından da yararlanamayacak. Musibeti kâra çevirmek isteyen insanlara fırsat vermemek lazım” dedi.
Atalay ayrıca “Taslakta yer alan ödeme miktarı aylık 1177 liraya denk geliyor. Ödemeler SSK’ya verilen son üç aylık brüt kazanç ortalamasının yüzde 40’ından az olmamalı. Söylem güzel ama altını doldurmak lazım. Pirince giderken bulgurdan olmamak lazım” ifadelerini kullandı.
Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner, yoğun bakım ünitelerinin ve burada çalışan sağlık emekçilerinin durumunu anlattı.
Kovid-19 hastalarının bulunduğu yoğun bakım ünitelerinde çalışan bir hemşirenin en fazla 1 hastaya bakması, günde 12 saat, haftada ise 48 saati geçmeyecek şekilde çalışması gerektiğini söyleyen Kıraner, “Bizde ise bir hemşire en az 2 hastaya bakıyor ve çalışma saatleri bazen ne yazık ki çok daha uzun oluyor ve çok hızlı bir şekilde tükeniyor yoğun bakım hemşireleri. Gerçekten sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz” dedi.
Uzaktan eğitim ile ilgili yazılı açıklama yapan Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube, öğrencilerin tamamının uzaktan eğitimden yararlanacak imkanlara sahip olmadığı için eşit eğitim hakkından yararlanamadıklarına dikkat çekti. Açıklamada ayrıca, öğretmenlerin "uzaktan eğitim" sırasında, ders aracı olarak belirlenmemiş kimi video-konferansları uygulamaya zorlamasına ise tepki gösterildi.
Antep’te astım hastası bir işçi iki kere koronavirüs testi yaptırdı, ikisinde de negatif çıktı. Raporu bitmek üzere olan işçi işten atılma korkusu yaşıyor.
Ekonomist Alp Altınörs, koronavirüs etkisiyle daha derin ekonomik krize sürüklenen Türkiye’nin yeni bir finansman kriziyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, “işten atmaların yasaklanması” adı altında gündeme getiriken düzenlemeye dair "Adı işçiye, tadı sermayeye" değerlendirmesinde bulundu.
Düzenlemenin bir aldatmacadan ibaret olduğunu söyleyen Doğan, tasarının işçi ve emekçilerin talebini karşılamadığına dikkat çekti.
Düzenleme ile yine sermayenin çıkarlarının gözetildiğini ifade eden Doğan, “Sermayenin değil, milyonlarca işçi ve emekçinin, işsizin, yoksulun sağlığının korunması, ihtiyaçlarının karşılanması iktidarın sorumluluğundadır” dedi.
Çağdaş Gazeticiler Derneği Rize Şube Başkanı ve rizenabiz.com haber sitesi imtiyaz sahibi Gençağa Karafazlı, muhabiri Doğan Can İlek ve Flaş53.com'un imtiyaz sahibi Hasan Fehmi Demir, koronavirüs haberleri nedeniyle ifadeye çağrıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan İSPARK'ta 4 işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı.
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, koronavirüsün tutuklulara karşı oluşturduğu ciddi tehdit nedeniyle Türkiye cezaevlerindeki tüm insan hakları savunucuları ve siyasi nedenlerle tutuklananların serbest bırakılması için kampanya başlattı.
İstanbul Eczacı Odası, Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliğinin yaptığı görüşme sonucu maske dağıtımının en hızlı ve güvenli şekilde eczaneler üzerinden yapılmasına karar verildi.
İstanbul Eczacı Odasından yapılan yazılı açıklamada "20-65 yaş arasındaki vatandaşlarımıza '10 gün için kişi başına 5 adet maske' verilecektir. Vatandaşlarımız, Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gönderilecek mesajdaki kodu eczanelerimize bildirerek maske alabilecektir" denildi.
Ankara'da İl Pandemi Kurulu kararıyla orta ve yüksek riskli sağlık emekçileri arasında başlayan düzenli Kovid-19 testleri, acil sağlık ekiplerinde 1 günde 9 kişide pozitif sonuç çıkmasının ardından durduruldu.
SES Ankara Şube Yöneticisi ve acil sağlık teknisyeni Canberk Akkuş, düzenli test taleplerininin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını ama henüz test yaptırmayan arkadaşları olmasına rağmen testlerin durdurulduğunu söyledi.
Cezayir'de çalışan ve koronavirüs nedeniyle Türkiye'ye getirilip bir yurtta karantinaya alınan işçi, Evrensel'e yazdığı mektupla yaşadıklarını aktardı: "Virüs taşımayan dahi geldiğimiz uçakta virüsü kapmıştır."
İnfaz düzenlemesinde yer alan Basın İlan Kurumundan ilan alamayan gazetelerin cezaevine alınmaması hükmüne tepki gösteren avukatlar "Gazeteciler tutuklanırken muhalif basın da yasaklanıyor" dedi.
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, “işten atmaların yasaklanması” adı altında gündeme getirilen düzenlemeye için "Adı işçiye, tadı sermayeye" değerlendirmesinde bulundu.
Düzenlemenin bir aldatmacadan ibaret olduğunu söyleyen Doğan, tasarının işçi ve emekçilerin talebini karşılamadığına dikkat çekti. Düzenleme ile yine sermayenin çıkarlarının gözetildiğini ifade eden Doğan, “Sermayenin değil, milyonlarca işçi ve emekçinin, işsizin, yoksulun sağlığının korunması, ihtiyaçlarının karşılanması iktidarın sorumluluğundadır” dedi.
Koronavirüs salgını sürerken İzmir’deki gıda fabrikalarının durumuna dair Evrensel'e bilgi veren Gıda-İş MYK Üyesi Mazhar Uzbek, çalışma koşullarının ağırlaştığını söyledi. Uzbek, “Üretimi artırma politikasından vazgeçilerek insanı yaşatma politikası uygulanmalıdır” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, MEB'in öğretmenler için başlattığı uzaktan eğitim uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Hazırladığımız uzaktan hizmet içi eğitim programlarına 125 bin öğretmenimiz katılıyor" dedi.
Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan ise dönemin koşullarından kaynaklı yüz yüze eğitimin yapılamadığı bir dönemde uzaktan eğitimin bir seçenek olduğunu dile getirerek, “MEB, öğretmenlerin bu eğitimlere erişmesini sağlamalıdır” diye konuştu.
Manisa OSB’deki Vestel fabrikasında çalışan işçiler, önlem aldığını ancak ücretli izin verilmediği sürece tüm önlemlerin yetersiz kalacağını söylüyor. Tedirgin olduklarını belirten işçiler, "Üretim durmadığı sürece yetersiz tüm önlemler. Burası koskoca fabrika. Ücretli izin verse, bir süre üretim dursa sanki Zorlu’dan mı çıkacak bu para? Yüzde 60 işsizlik parası ödense ne olacak sanki" diyor.
Özel ve kamuda sağlık emekçilerinin işten çıkarılmasına tepki gösteren SES Merkez Yönetim Kurulu, "Sağlık emekçilerinin istifa etmesi yasak ama işten çıkarılmaları serbest" diyerek Bakanlığa "İşten çıkarmaları yasakla" çağrısı yaptı.
HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, Kovid-19 tehlikesi cezaevlerinde kol gezerken Mecliste görüşülen infaz düzenlemesine dair Mecliste basın açıklaması yaptı. “İnfazda eşitlik istiyoruz” talebinin dile getirildiği açıklamada "Bu bir yandaşa af teklifidir. Yani ‘Rahşan affı’ sözünden sonra Türkiye siyasi hayatına ‘Yandaş affı’ sözü de yazılmış ve kazılmış olacaktır" denildi.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, "Türk yem sanayicisi içinde bulunduğumuz bu zor günleri fırsata çevirip, yemde zam üstüne zam yapmaya başladı" dedi. Bu durumun hayvancılığın sürdürülebilirliğine ciddi anlamda zarar verdiğini belirten Keskin, zamların iptal edilmesini talep etti.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi stajyer avukat Yağız Timoçin, Twitter hesabından yaptığı “#ÖdemeYapmıyoruz” paylaşımı nedeniyle gözaltına alındı.
"Ekonomi İstikrar Kalkanı Paketi" kapsamında dağıtılan 1000 TL'LİK maddi yardımı Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Garo Paylan, “Bin TL yardım ‘bir defaya mahsus’ ise bu vatandaşlar mayıs ayında taş mı yiyecektir” diye sordu.
TKDF Başkanı Canan Güllü'nün paylaştığı salgın günlerinde federasyona gelen ihbar verilerine göre, fiziksel şiddet yüzde 80, psikolojik şiddet yüzde 93, sığınma evi talebi yüzde 78, ihbar bildirimi yüzde 100, hukuki destek verilmeyen şiddet vaklarında ise yüzde 96 artış oldu.
Cumartesi günü koronavirüs tespit edilen Fil Filtre'de üretim 2 günlük aranın ardından devam ediyor. 1 işçinin daha Kovid-19'a yakalandığı fabrikada işçiler kaygılı.
İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Nail Noğay, 'Evde kal' çağrılarını eleştiren kadının paylaşımını alıntılayarak "Geber" yazdı. Noğay tepkiler sonrası görevden alındı.
Çevrimiçi sipariş uygulaması Getir’in İstanbul Bulgurlu’daki deposunda çalışan bir kuryede koronavirüs tespit edildi.
İstanbul’da sahra hastanesinin yapımına açıklandığı gibi Atatürk Havalimanı’nda değil, havalimanının yanındaki 52 bin metrekarelik alanda başlandı. Saray’ı da inşa eden Rönenans Holdingin üstlendiği DHMİ’ye ait arazideki projenin 45 gün içerisinde bitirileceği açıklandı. Uzmanlar “Havalimanında mevcut alanlar var. Odaları havalimanına kursalardı" dedi.
Kocaeli'de yoksulların yaşadığı bölgelerde son 7 günde EBA kullanımının yüzde 12’ye kadar düştüğü görüldü. Bu durum sınıfsal farklılıkları ortaya koyan eleştirilerin haklı olduğunu gösterdi.
Zonguldaklılar, akciğer hastalıklarının ve hava kirliliğinin yüksek olması nedeniyle koronavirüs salgını riskinin çok yüksek olduğunu buna rağmen sağlık taramalarının yetersiz olduğunu söylüyor. Endişelerini dile getiren vatandaşarl yaygın sağlık taraması yapılmasını istiyor.
Yerine kayyum atanarak tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı, Evrensel'e yazdı:
"Günümüzde yaşanan bu felaket de elbetteki bir biçimde atlatılacaktır. Belki yakın zamanda çeşitli ilaç ve aşılar bulunacaktır, ancak asıl önemli olan hastalık üreten bu kapitalist yaşam tarzı değiştirilmezse bu kez 'Covid-19' yerine başka hastalıklar ve salgınlar gelecektir. Bunu bilmek için çeşitli komplo senaryolarına veya kehanetlere gerek yoktur. Aslında durum ortadadır, doğaya aykırı dengesiz ve ölçüsüz yaşam tarzı hastalık üretir, dengeli ve ölçülü doğal yaşam sağlıktır…"
1 milyona yakın ev işçisi, koronavirüs günlerinde ya çalışıp para kazanacak ya da 'koronavirüs'ten korunmak için işe gitmeyerek aç kalacak. Bu ikilemde bırakılan kadınlar ücretli izin istiyor.
Ankara’da bulunan fabrika ve işyerlerinde koronavirüs salgınına karşı neler yapıldığını konuştuğumuz Ankara Tabip Odası İşyeri Hekimleri Komisyonu Üyesi Dr. Ercan Yavuz, çoğu fabrika ve işyerinde işyeri hekimi bile olmadığını söyledi.
Denizlili esnaf, “Alacaklı borcunu istiyor, devlet borcu olana kredi vermiyor. Alsak bile dükkan kapalı nasıl geri ödeyeceğiz” diyor.
Akar Tekstil'de Kovid-19 tespit edilen işçi sayısı 12’ye yükseldi. İşyerinde 1 işçinin Kovid-19'a yakalanması üzerine çalışmaktan kaçınma hakkını kullanıp iş bırakan işçiler sopalı saldırıya uğramıştı.
Kayseri'de kısa süre önce işten atılan metal işçisi Evrensel'e yazdığı mektupta “Evden çıkılmasın' deniyor. Bir yanıyla da 'Stok yapılsın' sonucu çıkıyor. İşsiz ve parasız insanlar nasıl erzak alsın? 'Evde hayat var' deniliyor ama 'Evde dert var dert' diyorum" ifadelerini kullandı.
DÜN NE OLMUŞTU?
Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 812'ye yükseldi. Kovid-19 tespit edilen vakaların tanı ve tedavi hizmetleri, acil hal kapsamına alındı. Özel hastaneler koronavirüs tedavisinde katılım payı ve ilave ücret isteyemeyecek. İşçilerin ücretsiz izne çıkarılmasını teşvik eden, emekçileri açlık ücretine mahkum eden yasaa teklifi "İşten çıkarma 3 ay yasaklanıyor" denilerek patronların görüşüne sunuldu. İçişleri Bakanlığı, 156 yerleşim yerinde karantina uygulamasının devam ettiğini açıkladı.