14 Nisan 2020 21:01
/
Güncelleme: 22 Nisan 2020 18:24

Erdal BİNGÖL

Malatya

Geçtiğimiz günlerde Covid-19 salgınından kaynaklı, 65 yaş üstü yurttaşlardan sonra 20 yaş altı gençlere de sokağa çıkma yasağı getirildi. Hemen ardından İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınladı. Genelgeye göre 18-20 yaş arası genç işçiler bu yasağa dahil değil! Genç işçilerin sağlık hakkı ihlal edilerek çalışmak zorunda bırakılıyor. Üretimin devam etmesi gençlerin yaşamından daha üstün tutuluyor. Biz de salgından kaynaklı bir araya gelemesek de WhatsApp üzerinden Malatya’daki liseli arkadaşlarla bu durumu konuştuk.

İlk olarak konuştuğumuz arkadaş Umut Can Erden, “Bu yasağın getirilmesi bir taraftan iyi oldu diyebilirim. Ancak imkânı olmayan gençlerin çalışmadan temel ihtiyaçlarını, kiralarını ödemesi bu durumda çok zor ve şu anda tüm ülke bir tehdit altında diyebiliriz. Bu tehditler bizi hem bedenen hem de psikolojik açıdan çok düşürdü.” dedi.

“BABAM VE BEN ÇALIŞMADAN NASIL GEÇİNECEĞİZ?​”

Hem çalışan hem de okuyan Ezgi Kılıç, “Boş zamanlarımda aileme yük olmamak adına çalışıyorum. Bu çıkan yasak beni ve birçok genci zor duruma sokuyor.” dedi.

Kılıç, “Babam tekstil işçisi ve salgından sonra çalıştığı fabrika kapatıldı, bu yüzden çalışamıyor. Şu an maaşının ancak yarısını veriyorlar. Babam çalışmadan, ben çalışmadan nasıl geçineceğiz? Çalışsam sağlığım tehlikeye girecek, babam için de bu geçerli. Bu durumda hiçbir şey düşünemiyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“YA VİRÜSTEN ÖLECEKLER YA AÇLIKTAN”

 Son olarak da Emre Akdere, “Bize ilk önce önlemlerin gereğinden fazla alındığını söyleyen AKP iktidarı, sonra korona virüsün Türkiye’de görülmesi üzerine ‘korkacak bir şey yok’ dediler. Gençleri korumak adına 20 yaş altı gençlere sokağa çıkma yasağı koydular ancak çalışan gençler hariç. Çalışsalar olmuyor, çalışmasalar da olmaz. Ya virüsten ölecekler ya açlıktan. Gençlere sesleniyorum; bu durumun bize etkisi belki çok olur belki az olur ama geleceğimiz tehdit altındadır. Bu düzeni kabul etmemeli ve ‘böyle gitmez’ demeliyiz.” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Şireci Tekstil 2023’te vergi öncesi kârı 1.6 milyar TL ama 2023’te hiç vergi ödemedi. İşçilere teklifi yüzde 30 zam.

Karafiber 2023’te 6.6 milyar TL değerinde net satış geliri elde etti. Bu satışlardan “kâr etmediğini” öne sürerek vergi ödemedi.

Yalçın Kardeşler Halı 2023’te kendi beyanıyla 44.4 milyon TL vergiye esas kâr elde etti. İşçilere yüzde 34 zam dayatıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et