15 Nisan 2020 08:36
Son Güncellenme Tarihi: 15 Nisan 2020 11:32

Kocaeli Valiliği idari izni kaldırdı, yakın temaslı olsan da "maskeyle çalış" dedi

Kocaeli Valiliğine bağlı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 60 yaş üstü olanlar, hamileler, kronik rahatsızlığı bulunanlar ve karantinada kalması gerekenlere tanıdığı idari izin hakkını iptal etti.

Fotoğraf: Community Archives/Flickr

Paylaş

Hükümetin işçilere zorunlu ücretsiz izin uygulaması getiren yasa tasarısına itirazlar sürerken, Kocaeli Valiliğine bağlı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 60 yaş üstü olanlar, hamileler, kronik rahatsızlığı bulunanlar ve karantinada kalması gerekenlere tanıdığı idari izin hakkını iptal etti. Kurul maske takan işçilerin, pozitif vakalarla yakın temaslı bile olsa üretime devam etmesinin önünü açtı.

Valilik tarafından yapılan duyuruda İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun dün olağanüstü toplantı yaptığı bildirildi. Olağanüstü toplantıda, kurulun daha önce yaptığı 2020/23 sayılı toplantısı kararlarının 7. Maddesinde yer alan “50 ve üstü sayıda personel çalıştıran fabrikalarda Covid-19 pandemisi süresince sınırlı olmak üzere, 60 yaş üstü çalışanların, gebelerin ve raporla belgelenmiş kronik hastalığı bulunan çalışanların idari izinli sayılmasına” ibaresi iptal edildi.

2020/23 sayılı toplantı kararlarının 8. Maddesinde yer alan “idari izinli sayılmalarına” ibaresini de çıkartan Kurul, maddeyi “Kovid-19 hastalığı olan ve/veya Kovid 19 hastalığı olan bir kişi ile korunmasız (sosyal mesafe, kişisel koruyucu ekipman vs olmadan ) yakın teması olan özel sektör çalışanlarına en az 14 gün izolasyon tedbiri uygulanmasının sağlanmasına, Kovid-19 pozitif olduğu öğrenilen çalışanların vardiya, birim, ulaşım servisi, kullanılan ortak alan vb kriterlere göre yakın temaslılarının belirlenerek ivedilikle İlçe Sağlık Müdürlüklerine bildirilmesine” olarak değiştirdi.

MASKE TAKMIŞSA ÜRETİME DEVAM

Aynı maddede "Maske vb kişisel koruyucu tedbirleri harfiyen uygulamış ve pozitif çıkan kişi ile çok yakın temasta bulunmamış olanların, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan Kapalı İşyeri/Ofislerde Kovid-19 İçin Alınacak Önlemler isimli rehberi kapsamında sadece temaslı olarak değerlendirilerek maske ile çalışmaya devam etmesine” kararı da alınarak, pozitif vakayla temas eden işçilerin üretime devam etmesinin önü açıldı.

TABİP ODASINDAN TEPKİ VE 'PANDEMİ KANUNU' ÖNERİSİ

Kocaeli Tabip Odası Genel Sekreteri ve İşyeri Hekimi Dr. Aykut Çelik, kararın insanların sağlık hakkını korumaya yönelik değil, işçileri üretimden koparmayaya, çalışmayı sürdürmeye dönük olduğunu söyledi. “Bunu kimlerin istediği bellidir... 60 yaş üzerini, hamileleri, kronik hastalığı olanları bu durumda çalışmak zorunda bırakılıyor. Sosyal devlette böyle olmamalı, kurul kararlarıyla, genelgeyle, yönergeyle olmamalı bunun için bu dönem özgü bir Pandemi Kanunu çıkarılmalıdır" diyen Çelik şöyle devam etti: "Bu durum özel sektörün işine geliyor, kanun çıkartılır bu konuda hem çalışanların hakları garanti altına alınır hem de sağlıkları korunur. Bu durumda, çalışanlar bir bürokrasinin içine düşecek. Yakın temaslı olanları önce İşyeri Hekimi tespit edip idari izin kullanılmadan Aile Hekimliklerine gönderecek. Aile Hekimleri kanalıyla bu durumda olanlara 14 gün rapor verilmesi istenecek. Aile Hekimliklerinin de durumu ortada, tempoları yoğun olduğundan hastaneye sevk edebilir, ki işçiler böyle bir ortamda sağlık merkezleri arasında gidip gelmek zorunda kalacak ve Kovid-19 hastalığının yoğun olduğu sağlık merkezlerine gidip riske girecek. Doğru, sağlıklı ve etkili filyasyon yapılsa aktif hasta vaka sayılarımızın ve artış oranın yükselmemesi gerekirdi. Vaka sayısı düşüyor deniliyor ama elimizde bu konuda karşılaştırma yapabileceğimiz doğru bir bilimsel veri yok ve veriler bilim insanlarına açık değil. O nedenle vaka sayımız ve vaka artış oranımız elimizde veriler olmadığı ve bilim insanlarının araştırma yapmalarına açık olmadığı için bunu söylememiz çok güç ve sadece iyi niyetli yorumda bulunmaktan öteye geçmiyor."

EMEP: 'NE OLURSA OLSUN, ÜRETİM SÜRSÜN' DİYORLAR!

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, "Virüs fabrikalarda yayılırken, Kocaeli Valiliğine bağlı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı kararlar 'Ne olursa olsun üretim sürsün' anlamına gelmektedir" dedi.

“Evde kalın” çağrılarına rağmen mal ve hizmet üretimi sürerken virüsün yayılımı artıyor. Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, 8 Nisan tarihinde yaptığı açıklama ile en az 17 fabrikada en az 67 işçide Kovid-19'un pozitif olduğunu duyurmuş, başta sağlık bakanlığı olmak üzere Kocaeli Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü'nü önlem almaya çağırmıştı. Çalışması zorunlu işyerleri dışında tüm işyerlerinde üretime ara verilip, işçilerin ücretli izne çıkarılması gerektiğine dikkat çeken EMEP yaptığı son açıklamada, "Maalesef uyarılarımız dikkate alınmadığı gibi Kocaeli Valiliği'ne bağlı İl Umumi  Hıfzıssıhha Kurulu akıl almaz kararlara imza attı. Sırf fabrikalar çalışsın, patronlar kar etmeye devam etsin diye alınan bu kararlar akıllara sürü bağışıklığı işçiler ve aileleri üzerinden mi uygulanıyor sorusunu getirmektedir" dedi.

"PATRONLARIN KARI İŞÇİLERİN CANINDAN DAHA MI KIYMETLİ?"

EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan'ın imzalı yapılan yazılı açıklamada, "Kocaeli Valiliği'ne bağlı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı kararlara göre; 60 yaş üstü olanlar, hamileler, kronik rahatsızlığı bulunanlar ve karantinada bulunması gerekenlere tanınan idari izin hakkı iptal edilmiştir. Bu karar; sadece bu durumda olan işçilerin sağlığı ile oynamak anlamına gelmiyor, aynı zamanda bu kişilerin ücretsiz izne gönderilmesinin önünü de açıyor. Bu karar, virüs karşısında en fazla risk altında olanların bu grupta bulunan kişiler olduğu bilinmesine rağmen bu kişileri riskin kucağına atmak anlamına geliyor. Bu karar hangi akla ve vicdana sığmaktadır? Üstelik de kurul bu kararları olağanüstü bir toplantı yaparak almıştır. Anlaşılan odur ki, bu kararın alınmasında patronların talepleri etkili olmuştur. Peki sorarız; patronların karı işçiler ve ailelerinin canından daha mı kıymetlidir" denildi.

Kurulun, "Bu kadarına da pes" dedirtecek kararlarından birinin de; Kovid-19 tespit edilen bir kişinin bulunduğu fabrikada veya işyerinde bu kişi ile “Çok yakın teması olmayanların” temaslı olarak değerlendirilerek o işyeri veya fabrikada maske ile çalışılmaya devam edilmesi olduğuna dikkat çeken Erkan, "Kurul tarafından alınan bu kararların tek bir anlamı vardır o da 'Ne olursa olsun üretim sürsün'dür. İşte bu mantık ilimizde virüs görülen fabrikaların sayısının gün geçtikçe artması anlamına gelmektedir. Partimizin 8 Nisan'da yaptığı açıklamadan bugüne test sonucu pozitif olan işçilerin sayısı artmış, vaka görülen fabrikalara yenileri eklenmiştir. Kamuoyu ile yaptığımız açıklama sonrası; vaka sayısı artan işyerleri ile virüsün görüldüğü yeni işyerlerini paylaşmayı bir sorumluluk olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kocaeli için bugün gelinen noktada; en az 26 fabrika ve en az 4 kamu kuruluşunda, yine en az 133 kişinin test sonucu pozitif olduğunu belirten Erkan, test sonucu pozitif çıkan 2 kamu emekçisinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Verileri açıklayan Erkan, son olarak "Görüyoruz ki 'Her ne şart altında olursa olsun üretim devam edecek' mantığı fabrika ve işyerlerinde her geçen gün virüsün yayılmasına neden olmaktadır. Bu durum işçiler, kamu emekçileri ve ailelerini risk altına atmak demektir. Gerek Hükümetin tutumu, gerekse de İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı kararlar; ilimizdeki riski büyütmekte, emekçilerin ve ailelerinin sağlığı patronların kar etmesi uğruna hiçe sayılmaktadır. Bir an evvel bu yanlış kararlardan geri dönülmelidir. Yukarıdaki tablo ilimizdeki fabrikaların adeta alarm verdiği anlamına gelmektedir. Hiç vakit kaybetmeden emekçilerin ihtiyaçlarının karşılanması açısından zorunlu işyerleri dışında tüm işyerlerinde üretime ara verilmeli ve işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır. İşçilerin sağlığı patronların insafına bırakılamaz" ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soma'da maden işçilerini çalışma kampına aldılar

SONRAKİ HABER

Özgür Müftüoğlu: İşçi sınıfı çelişkilerin net göründüğü bu dönemi iyi değerlendirmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa