15 Nisan 2020 10:21

TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz: Sağlıkta şiddet yasası TTB'nin zaferi

TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, sağlıkta şiddeti önlemeye dönük yasasının TBMM'de kabul edilmesini değerlendirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Sağlıkta şiddet yasasının oybirliğiyle TBMM'de kabul edilmesini değerlendiren TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, "Cezanın ertelenmemesine yönelik düzenleme iyi ama hükmün açıklanmasının geriye bırakılması hükmü duruyor" dedi. Yasada bazı eksiklerin bulunmasını karşın olumlu karşıladıklarını belirten Yılmaz, bunun 2012 yılından beri bu yasa için mücadele eden TTB'nin zaferi olduğunu vurguladı.

TBMM Genel Kurulunda, sağlıkta şiddetin önlenmesine tüm partilerin oybirliğiyle yasalaştı. Düzenlemeye göre, kamu ve özel sağlık kurum ile kuruluşlarında görev yapan sağlık personeliyle yardımcı sağlık personeline karşı, görevleri sebebiyle işlenen, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında, ilgili kanunlara göre tayin edilecek cezalar yarı oranında artırılacak. Bu suçlarda, hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.

Şiddetin yaşandığı sağlık kuruluşunda, faile veya yakınına mağdurun verdiği hizmeti verebilecek başka sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeli bulunması halinde, hizmet, ilgili diğer personel tarafından verilecek.

"2012 YILINDAN BERİ MÜCADELE EDİYORUZ"

Sağlıkta şiddet yasasına ilişikin Evrensel'e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen sağlıkta şiddet yasasının genel hatlarıyla olumlu olduğunu söyledi. Tüm partilerin bu konuda ortaklaşmasını önemli bulduklarını belirten Yılmaz, ancak TTB'nin yasanın görüşülmesi sürecine dahil edilmemesini de önemli bir eksiklik olarak not düştü. Bu konuda 2012 yılından beri mücadele ettiklerini ifade eden Yılmaz, yasanın TTB'nin zaferi olarak nitelendirdi.

"ÖZEL HASTANELERİ DE KAPSAMASI ÖNEMLİ"

Şiddete uğrayan sağlık çalışanının görevini başka bir sağlık çalışanı tarafından yapılabileceği durumda yerini almasının olumlu olduğunu belirten Yılmaz, acil sağlık hizmetlerinde zaten hekimlerin geri çekilmeyeceğini ama yaşamsal olmayan durumlarda başka bir sağlık çalışanına devredilebilmesinin önemli bir adım olduğunu söyledi. Yılmaz, özel sağlık kuruluşlarında çalışanların da kapsama alınmasının çok doğru olduğunu dile getirdi.

"SAĞLIK ALANINDA ÇALIŞAN HERKESİ KAPSAMALI"

Ancak yasada bazı taleplerinin yer almadığını belirten Yılmaz, "Cezanın ertelenmemesine yönelik düzenleme iyi ama hükmün açıklanmasının geriye bırakılması hükmü duruyor. Yine sağlık çalışanları ve yardımcı sağlık çalışanları deniliyor. Oysa bunun dışında yer alan taşerondan sürekliişçi kadrosuna geçirilen işçiler gibi sağlık alanında hizmet veren, hastanelerde çalışan tüm emekçiler kapsama alınması gerekir. Ayrıca sağlık emekçilerine şiddet iş kazası olarak da değerlendirilmeli" dedi.

"ŞİDDETE NEDEN OLAN KOŞULLARA KARŞI ÖNLEM ALINMALI"

Sağlıkta şiddetin sadece kaba fiziksel şiddet olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Yılmaz, şiddete sebep olan koşulların ele alınarak gerekli tedbirlerin alınması gereektiğini vurguladı. Bu anlamda birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, koryucu hekimliğin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, özellikle acil sağlık hizmeti alanlarında yoğun hasta girişimin engellenmesi gibi önemlerin alınmasının önemli olduğunu ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Hapishanelerden gelen koronavirüs kaynaklı şikayetler raporlaştırıldı

SONRAKİ HABER

"Aile hekimlerinin sürecin yönetilmesinde rol almaları sağlanmalıdır"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa