15 Nisan 2020 10:49

Yeni ekonomi paketinde grev ve toplu sözleşme yasağında geri adım atıldı

"Ekonomik destek paketi" olarak gündeme gelen torba yasada, toplusözleşme ve grevlerin 3 ay yasaklanmasına ilişkin düzenleme geri çekildi.

Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç/AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba yasada, toplusözleşme ve grevlerin 3 ay yasaklanmasına ilişkin düzenleme geri çekildi. Ancak patronlara ücretli izine çıkarma ve işçilere bu süreçte işsizlik fonundan aylık sadece 1.177 TL verilmesine ilişkin düzenlemede geri adım atılmadı. Komisyonda buna tepki gösteren HDP ve CHP milletvekilleri bu ücretin en az açlık sınırının üzerine çıkarılmasını istedi.

"Ekonomik destek paketi" olarak gündeme gelen torba yasa, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Covid-19 salgınına karşı işten atmalarında yasaklanacağı iddia edilerek Meclis'e sunulan teklifte, patronlara 3 ay ücretsiz izine çıkartma hakkı tanınırken, bu süreçte kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçiler İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmak üzere günlük 39.24 TL yani ayda 1.177 TL ile geçinmeye mahkum edilecek. Torba yasada toplu sözleşme ve grev yasağı gibi bazı hakların 3 ay gasbedilmesi, varlık fonundaki şirketlerin desteklenmesi yer alıyor.

SOSYAL AĞ İLE İLGİLİ DÜZENLEME DE YER ALMADI 

Sosyal ağ sağlayıcılarına, yani YouTube, Twitter, Facebook gibi ağ sağlayıcılarına, Türkiye'de temsilci bulundurma, kişisel verileri Türkiye'de depolamanın da aralarında bulunduğu bir dizi yükümlülük getiren maddeler ise tepkiler üzerine kanun teklifinde yer almadı. 

Komisyon görüşmelerinde grev ve toplusözleşme yasaklarına ilişkin düzenleme geri çekildi. Evrensel'e konuşan HDP İstanbul Mİletvekili Garo Paylan, sosyal ağlarla ilgili düzenlemenin ardından, grev ve toplusözleşmedeki yasağın da itirazları sonucunda kaldırıldığını söyledi. Ancak sosyal ağlara ilişki düzenlemenin çıkarılmasını erteleme olarak değerlendiren Paylan, daha sonra yeniden gündeme getirilebileceğini ifade etti.

AÇLIK SINIRININ ÜZERİNDE OLMALI

Patronlara 3 ay ücretsiz izin verme hakkı ve işçilere aylık sadece 1.177 TL verilmesi ise en tepki çeken teklif oldu. HDP'li Paylan, ücretsiz izin uygulamasının kaldırılarak en azından kısa çalışma ödeneğinden herkesin şartsız faydalanabilmesini istediklerini belirterek, ücretsiz izin uygulaması kalacaksa da verilecek ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılması gerektiğini vurguladı. İşsizlik Sigortası Fonu konusunda işçilere çok cimri davranıldığını belirten Paylan, "Varlık fonuyla şirketlerin kurtarılması gündemde. Bu cimrilikte işsizlik fonu kaynaklarının Varlık Fonuna aktarılması olarak değerlendiriyorum" dedi. 

"İŞÇİYE ÖLÜMÜ GÖSTERİP, SITMAYA RAZI EDİYORLAR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da komisyonda söz alarak ücretsiz izin düzenlemesine tepki gösterdi. Torba yasada işten çıkarma yasağı getiriliyormuş gibi yapılıp ücretsiz izinin önünün açıldığını belirten Ağbaba, "Yine yasa maddelerinde ücretsiz izne çıkartılan, kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik fonundan yararlanamayan işçilere ayda 1177 TL ödeme yapılacağı ön görülüyor. Kısacası 1177 TL ile bu kapsamda yer alan işçilere bir nevi ölüm gösterilip sıtmaya razı olun deniliyor" dedi.

PATRONLAR FONDAN İŞÇİLERE GÖRE İKİ KAT FAZLA FAYDALANDI

Hangi kriterler göz önüne alınarak bu rakamın belirlendiğini soran Ağbaba,  4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 300 TL olduğunu hatırlattı. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izine çıkarılacak işçilere ödenecek 1.177 TL'nin karşılanacağı işsizlik fonuna dikkat çeken Ağbaba, "İşsizlik sigorta fonunda biriken toplam tutar 131 milyar 972 milyon 739 bin TL. Bu fonda; işsizlere 2018 yılından bugüne ödenen toplam miktar 14 milyar 903 milyon TL, işverenlere 2018 yılından bugüne ödenen toplam miktar 32 milyar 145 milyon TL.

Yani işverenler 2018’den bugüne işçilere göre ödenekten 2 kat daha fazla yararlanmıştır. Ayrıca son 2 yılda işverenlere istihdamı koruması amacıyla 47 milyar TL ödenirken, değil istihdamı korumak veya arttırmak istihdam 2018'den bugüne 1 milyon 400 bin kişi azalmıştır. Kısacası fon işverenlere destek adı altında peşkeş çekilmektedir tıpkı kamu bankalarına peşkeş çekildiği gibi. Oysaki fonun amacı işini kaybeden yurttaşlarımıza gelir desteği sunulmasıdır" dedi.

ÖNCEKİ HABER

ABD’de koronavirüs nedeniyle en az 95 fiili grev gerçekleşti

SONRAKİ HABER

Bütçe mart ayında 43,7 milyar TL açık verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa