SES: Koronavirüs önlemleriyle esnek çalışma meşrulaştırılmak isteniyor
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Kovid-19 salgını sürecinde iktidarın esnek çalışma söyleminin emekçiler için engele dönüşebileceğini ifade etti.
Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde güvenceli iş talebinin bir kez daha net biçimde ortaya çıktığını ifade ederek, talep edilenin esnek çalışma olmadığını ve iktidarın esnek çalışma söyleminin emekçiler için engele dönüşebileceğini belirtti.
SES tarafından yapılan açıklamada, "Pandemiyi ve karantinayı adeta kendi sömürü düzeninin laboratuar ortamına dönüştüren emperyalist kapitalist sistemin, bu dönem gözünü diktiği şeylerden biri de emekçilerin güvenceli kurallı çalışması" denildi. Dünya Sağlık Örgütü rehberleri ve diğer bilimsel yayınlarda olduğu gibi salgın dönemi ihtiyaçları ve riskler bakımından sağlık emekçileri için mesai saatlerinin azaltılması, fazla mesainin kaldırılması, dinlenme olanaklarının artırılması, iş yüklerinin azaltılması, 24 saat çalışmanın yasaklanması ve bunlar için sağlık emekçi sayısının artırılması yönünde tedbirler alınması gerektiği ifade edilen açıklamada, salgın dönemi tedbirlerinin "esnek çalışma" adı altında sunulduğu ifade edildi.
"ESNEK ÇALIŞMA SÖYLEMİNİ MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Salgın önlemleriyle esnek çalışmanın meşrulaştırılmak istendiği ifade edilen açıklamada, "Biliyoruz ki esnek çalışma, uluslararası sermaye tarafından yıllardır yaygınlaştırılmaya çalışılan güvencesiz, düşük ücretli ve örgütsüz bir istihdam biçimidir. Emekçiye göre değil, işverenin ihtiyacına göre bir esneklik anlamına gelen esnek çalışma aslında kelime anlamından tamamen farklı bir şekilde emekçinin yaşamının tüm anlarını işveren ve patronların hizmetine sunulmasıdır" denildi.
"BU KRİZDEN ÖRGÜTLENEREK ÇIKABİLİRİZ"
Esnek çalışma değil, vardiyalı çalışma, dönüşümlü çalışma, yedekli çalışma sistemi vs. gibi kavramların kullanılmasının önemli olduğu belirtilen açıklamada, "Sağlık ve sosyal hizmet emekçileriyle bugün daha net görülen ve anlaşılan temel taleplerimiz olan herkese güvenceli iş, performans ve ek ödemeler değil temel ücret, sağlığımız ve güvenliğimiz için uygun çalışma koşulları taleplerimizi sürekli dillendirerek ve örgütlenerek bu krizden haklarımızı koruyarak ve geliştirerek, güçlü çıkmak için bir mücadele içerisinde olmalıyız" denildi. (Ankara/EVRENSEL)