15 Nisan 2020 11:52

Almanya’da 725 bin işletme kısa çalışma parası için başvurdu

Almanya’da koronavirüs nedeniyle 725 bin işletme kısa çalışma başvurusu yaptı. Yaklaşık 2,1 milyon işçi ve emekçinin kısa çalışma parası alacağı tahmin ediliyor.

Fotoğraf: Lenny Kuhne/Unsplash

Paylaş

Almanya’da koronavirüs nedeniyle 725 bin işletme kısa çalışma başvurusunda buldu. Yaklaşık 2,1 milyon işçi ve emekçinin koronavirüs nedeniyle evde kalarak kısa çalışma parası alacağı tahmin ediliyor. Federal Çalışma Dairesi tarafından verilen bilgiye göre 13. Nisan itibariyle kısa çalışma başvurusunda bulunan işletme sayısı bir hafta öncesine göre yüzde 12 arttı. Daha önce kısa çalışma başvurusunda bulunan işletme sayısı 650 bin olarak açıklanmıştı.

Kısa çalışma parası alacak işçi sayısı bu sefer 2009’da ekonomik krizi döneminde başlatılan benzer uygulamadan çok üzerinde. O dönem toplam 1,4 milyon işçi kısa çalışma parası almıştı. Açıklamayı yapan Federal Çalışma Ajansı da 8 bin çalışanını kısa çalışmaya gönderdi.

Almanya’da korona krizi dolayısıyla kısa çalışmaya gönderilen işçiler maaşlarının yüzde 60 (çocuksuz olanlar) ve yüzde 67’sini (çocuklu olanlar) alıyor. Ancak bu miktar özellikle düşük ücretli işlerde çalışanlar açısından büyük bir sorun oluşturuyor. Daha önce zaten kıt kanat geçinen emekçiler bu sefer yüzde 33-40 daha düşük maaş alacaklar.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) kısa çalışma parasının en az yüzde 80 olmasını istiyor. Benzer bir uygulamayı başlatan Fransa’da ise kısa çalışma parası yüzde 70. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Bakanlık salgınla mücadelede geç kaldı, filyasyon ekipleri şubatta kurulmalıydı

SONRAKİ HABER

RTÜK, FOX TV Ana Haber bültenine 3 kez yayın durdurma cezası verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa