Pazarlar kapandı, hayvanlar elde kaldı
Ağrı Patnos’un Kızkapan köyünde sonbaharda borçla alınan ve satmak için kış boyunca beslenen hayvanlar, koronavirüs nedeniyle elde kaldı. Pazarların kapalı olması nedeniyle alışveriş yapılamıyor.
Fotoğraf: MA
Dindar KARATAŞ
Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Kızkapan (Qizqapan) köyünde hayvancılık yapan yurttaşlar, koronavirüs tehdidi sonucu hayvan pazarlarının kapanması nedeniyle zor günler geçiriyor. Sonbaharda borçla alınan ve satmak için kış boyunca beslenen hayvanlar, pazarların kapalı olması nedeniyle satılamadı. Kurban Bayramı için besledikleri hayvanların ellerinde kaldığını dile getiren yurttaşlar, “Böyle giderse insanlar açlıktan ölecek” dedi.
FIRSATÇILAR İŞ BAŞINDA
İnşaat Mühendisi olan; ancak iş olmadığı için köyde hayvancılık yapan 27 yaşındaki Enis Karataş, sonbaharda aldıkları ve satmak için kış boyu besledikleri hayvanların ellerinde kaldığını söyledi. Her yıl bu mevsimde hayvanları satarak ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiren Karataş, borçla aldıkları hayvanları mecbur kaldıkları için ucuza sattıklarını belirterek, “Salgın nedeniyle hayvan pazarları kapanınca bu sefer de köylerde canbazlar özel arabalarıyla köyleri dolaşmaya başladı. Köylünün elinde para yok. Eskiden her köyde dışarıya inşaatlara çalışmaya giden köylüler vardı; ama şimdi herkes köyde ve dışarıdan gelecek bir para da yok. Böyle olunca köylü aç kalmamak için ineğini, koyununu satacak. Bu mecburiyeti bilen bazı fırsatçı canbazlar virüs öncesi 5 bin TL’ye giden bir hayvanı şimdi 3 bin TL verip satın alıyor. Böyle olunca köylü de mağdur oluyor. Köylüye zaten bir destek, bir garanti de yok. Her şeyin fiyatı 2 kat artarken hayvanınki düşüyor. Şu an köyde ekonomi dönmüyor” diye konuştu.
KÖYLÜDEN PARA ALINIYOR
Bakanlığa bağlı veterinerlerin köyleri dolaşarak, hayvanlara küpe takarak, iğne yaptığını dile getiren Karataş, bir küpe fiyatının 15 TL, iğne fiyatının ise 5 TL olduğunu söyledi. Karataş, “Bu tür işlemlerin ücretsiz olması gerekiyor. Böylesi bir süreçte üretimin asıl temsilcileri olan köylülere destek olunması gerekiyor. Yılda 3 kez gelip iğne vurmakla bu iş yürümez. İğne parasını da alıyorlar. Yapılan iğneyi o kadar hızlı vuruyorlar ki bazen hayvan postu üzerine olduğunu görüyoruz. Biz parayı verene kadar buzağının kaydını dahi yapmıyorlar. 2 yıl önce kaydı yapılan buzağının desteklemesi de daha yeni veriliyor” dedi.
İNSANLAR AÇLIKTAN ÖLECEK
Hayvancılık yapan Süleyman Uçar ise şu anda hayvan satamadıkları için hiçbir iş yapamadıklarını söyledi. Yaklaşan Kurban Bayramı’na işaret eden Uçar, “Bu yıl en büyük korkumuz kurbana hayvanların gitmemesidir. Şayet öyle bir durum olursa köylülerin hepsi batar. Bu memleketin insanı açlıktan ölecek bu sefer. Devletin verdiği destekleme de zaten yetmiyor. Ben 150 koyun besliyorum. Devlet bana toplamda 3 bin TL destekleme parası veriyor. Bir yem torbasının fiyatı 100 TL. Bu destekleme 150 koyuna yetmiyor ki zaten. Her gün köylüleri ekin yapmaya davet ediyorlar peki köylü ekini hangi parayla yapacak? Mazotu hangi parayla alacak? Kimse bu sorunun cevabını vermiyor. Yaptığımız ekin de masrafını çıkarmıyor zaten. Gübre torbasının fiyatı 200 TL olmuş. Gübresiz olmaz; ama alacak paramız da olmadığı için mecburen gübresiz kalacak. Çalışıp çabalıyoruz, ancak karnımızı doyuruyoruz” dedi. (Ağrı/MA)