Denizli’de mevsimlik tarım işçilerinin erzağı bitti, iş ve destek yok
Kekik çapası yapmak için Urfa'dan Denizli'ye giden mevsimlik tarım işçileri çalışma ve yaşam koşullarını Evrensel'e anlattı.
Mevsimlik tarım işçileri
Fotoğraf: DHA
Suat İNAL
Denizli
Urfa’dan Denizli’ye kekik çapası yapmak için gelen tarım işçileri hava şartları yüzünden işlerin yeni başladığını, bu nedenle erzaklarının bittiği söyledi. 45 gündür Uzunpınar Mahallesi’ndeki çadırlarda yaşam savaşı veren işçiler, yardım taleplerine yanıt verilmediğini, ziyarete gelenlerin de salgına karşı tavsiye verip gittiğini söyledi.
6 yıldır Denizli’ye çalışmaya geldiğini söyleyen tarım işçilerinden Mustafa Kuş, “Kekik çapası yapıyoruz. Bu sene işler olur diye erken geldik ancak kış uzun sürdü. Sonrasında yağışlar devam etti. Bu sürede çalışamadık. Erzaklarımız bitti. Çeşitli yerlere başvurduk ama elimiz boş döndük” diyerek zor durumda kaldıklarını söyledi. Yetkililerden yardım talep ettiklerini belirten Kuş, “Burada 11 aile ve 65 kişiyiz, çoluk çocuk perişan kaldık. Kimse bizi duymuyor” diye konuştu.
"VİRÜS İÇİN ZİYARETE GELDİLER, TAVSİYE VERDİLER"
Koronavirüs nedeniyle sağlıkçılar tarafından ziyaret edildiklerini ancak tavsiye vermekten başka bir şey yapılmadığını ifade eden Kuş, koruyucu sağlık hizmeti de alamadıklarını dile getirdi. Maske ve eldiven dağıtılmadığını ancak kendi imkanlarıyla virüse karşı önlem almaya çalıştıklarını söyleyen Kuş, “6 ay buradayız. Başka bir geçim kaynağımız yok. Erzak ihtiyacını karşılayabilirsek bu süreci atlatıp çalışarak toparlanırız” dedi.
"MEMLEKETTE DE İŞ YOK, BURADA DA PERİŞANIZ"
Tarım işçilerinden 18 yaşındaki Halil Bozdağ ise ilk defa tarım işçisi olarak Denizli’ye geldiğini söyleyerek, “Zaten Urfa’da da iş yok ne yapalım? 12 kişilik bir aileyiz, geçinmek için 4 kişi buralara geldik. Koronavirüsten korkuyoruz ama yapacak da bir şey yok, çalışmak zorundayız” diye konuştu. Bir buçuk aydır çadırda kaldıklarını anlatan Bozdağ, geldiklerinde henüz koronavirüs tedbirleri alınmadığı için kalabalık bir şekilde yolculuk yaptıklarını, geçen sürede henüz hastalanan olmadığını ifade etti. En büyük dertlerinin erzaklarının bitmiş olması olduğunu vurgulayan Bozdağ, “Alışık olamadığımız bir yerde, alışık olmadığımız şekilde yaşamak zorundayız” dedi. Haber yaptığımız sırada çok sayıda oyun oynayan çocuk olduğunu, bakımlarıyla nasıl ilgilenildiğini sorduğumuzda işçiler, “Onlar için aile büyüklerimizi getirdik. Bizler tarlaya gittiğimizde onlarla büyüklerimiz ilgileniyor” diye cevap verdi.