Mersin’de "EBA’yı en çok biz kullanıyoruz" yarışmasına "Bilimsel ölçütü yok" tepkisi
Eğitim Sen, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği “EBA’yı en çok biz kullanıyoruz” proje yarışmasına, hiçbir bilimsel yönü olmadığını belirterek tepki gösterdi.
Fotoğraf: DHA
Turan DAL
Mersin
Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün il genelinde yürüttüğü “EBA’yı en çok biz kullanıyoruz” proje yarışması tepki topladı. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, bu tür bir yarışmanın hiçbir bilimsel yönünün olmadığını belirtti.
Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında okulların tatil edilmesi eğitimi oldukça olumsuz etkiledi. Ülke genelinde yürütülen uzaktan eğitim modeli ile eğitimde yaşanan aksaklık giderilmeye çalışılıyor. EBA, Zoom, WhatsApp gibi platformlar üzerinden verilen ders ve etütlerle eğitime devam edilmeye çalışılıyor.
Durum böyleyken Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün başlattığı ve dönem sonuna kadar yürüteceği “EBA’yı en çok biz kullanıyoruz” proje yarışması tepkilere neden oldu. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Yarışma düzenlemeyi hangi bilimsel ölçütle açıklayabiliriz? Niteliksizliği özendiren, nicelik ölçütlerini öne çıkaran bu dayatmacı anlayışı reddediyoruz” dedi.
“EBA KULLANIM SÜRELERİ YARIŞA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”
Uzaktan eğitimin her ders için aynı olanağı sunamayabileceğini aktaran Sümbül, “Bazı derslerin ancak yüz yüze yapılabileceği gerçeğini unutmamak gerekirken, EBA kullanım süreleri ölçülerek eğitim emekçilerinin ‘EBA’yı kullan, kullanım süren yüksek olsun ama nasıl olursa olsun’ diyerek istismar edilmesi mobbingdir" dedi.
Sümbül bazı kurum yöneticilerinin EBA kullanım sürelerini yarışa dönüştürdüklerinin de bir olduğunu söyledi. Bu yarışmanın sistemde amaca uygun olmayan gereksiz yoğunluğa neden olduğunu belirten Sümbüli "Etkinlik yapmak isteyen öğretmenler, etkinliğe katılmak isteyen öğrencilerimiz sisteme girememektedir" ifadelerini kullandı.
Sendika olarak uzaktan eğitime karşı olmadıklarını hatırlatan Sümbül, "Üzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerine, yüz yüze eğitimin eşitiymişçesine yaklaşımın karşısındayız. Pandemi ve benzeri nedenlerle farklı eğitim yöntemleri ‘geçici’ olarak kullanılabilir. Bu yöntem gönüllülük, kişisel isteklilik, tercihen kullanılırsa, öğrencilerimizin ve eğitim emekçisi öğretmenlerimizin ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanırsa uygulanmasında bir sakınca görmemekteyiz. Aksine evden çıkamayan çocuklarımızın zamanlarını verimli ve planlı kullanımları da sağlanmış olacaktır” dedi.