15 Nisan 2020 15:10

Gazeteciler Çelik ve Keser’in tutukluluğuna "infaz yasası" kapsamında itiraz edildi

Gazeteci Ferhat Çelik ve Aydın Keser’in avukatları Meclis’te kabul edilen infaz düzenlemesi kapsamında müvekkillerinin tutukluluğuna itiraz etti.

Aydın Keser (solda), Ferhat Çelik (sağda) | Fotoğraf: MA

Paylaş

Tutuklu Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser’in avukatları Meclis’te kabul edilen infaz düzenlemesi kapsamında müvekkillerinin tutukluluğuna itiraz etti. İtirazın kabul edilmesi durumunda Çelik ve Keser’in tahliye edilmesi bekleniyor.

Libya'da askerlerin yaşamını yitirmesine dair yayımlanan haberlere gazetelerinde yer verdikleri için 6 Mart’ta ifadeye çağrılan Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, ifade işlemlerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, ardından yapılan itiraz üzerine tutuklanmıştı.

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA İTİRAZ

Çelik ve Keser’in avukatları Özcan Kılıç ve Sercan Korkmaz Meclisten geçen ve resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren infaz düzenlemesi kapsamında müvekkillerinin tutukluluğuna ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan itirazda, “15 Nisan 2020 tarihli ve 31100 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7242 Sayılı Kanunun 52. Maddesi ile 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Geçici 6. Maddesi değiştirilmiştir. 5275 sayılı yasanın değiştirilen 6. Madde kapsamında müvekkillerin suçlandığı MİT Kanunu’nun 27. Maddesi de dahil olmak üzere kimi suçlarda verilecek cezalarda infaz süresince uygulanacak Denetimli Serbestlik süresi 3 yıla çıkarılmıştır. Müvekkillerin tutukluluğuna dayanak gösterilen MİT Kanunu 27/2-3. Maddesinde suçun ceza miktarı ‘3 yıldan 9 yıla’ olarak belirlenmiştir. Müvekkiller hakkında ileride kovuşturmaya başlanılması ve mahkumiyet kararı ile birlikte verilecek ceza miktarında alt sınırdan uzaklaşılarak karar verilmesi halinde dahi, denetimli serbestlik süresinin 3 yıla çıkarıldığı göz önüne alındığında müvekkillerin kapalı ceza infaz kurumunda infaz olunacak bir ceza olmayacağı açıktır” denildi.

ÖLÇÜLÜLÜK VE GEREKLİLİK İLKESİ

Denetimli serbestlik süresinin 3 yıla çıkarılması ve müvekkilleri hakkındaki suçlamaya konu MİT Kanunu 27. Maddesi’nde belirtilen ceza miktarı göz önüne alındığında ceza miktarı yönünden müvekkillerinin tutuklu kalmalarını gerektirecek hallerin ortadan kalktığı belirtilen itiraz dilekçesinde, “İnfaz düzenlemesinde yapılan son yasa değişiklikleri sonrasında tutukluluğun ölçülülüğünden bahsetmek artık mümkün değildir. Müvekkillerin haklarında ileride ceza verilmesi halinde dahi kapalı ceza infaz kurumunda infaz olunmayacak bir ceza miktarı dolayısıyla halen tutuklu olmaları hukuki ve yasal açıdan dayanaksız, ölçüsüz ve gereklilik arz etmediğini belirtmek isteriz. Yukarıda açıkladığımız nedenlerle birlikte, Gazeteci olan Müvekkillerin suçlanmasına gerekçe gösterilen fiilin temel bir hakkın kullanımı kapsamında olduğu; Tutukluluğun ölçülülük ve gereklilik ilkelerine aykırı olması, kaçma şüphesinin ve delilleri karartma-değiştirme ihtimalinin bulunmaması, şahsi ve mesleki konumları göz önüne alınarak tutuklama kararının kaldırılarak serbest bırakılmasına karar verilmesini talep ederiz” ifadelerini yer verildi.

İTİRAZ KABUL EDİLİRSE TAHLİYE YOLU AÇILIYOR

Yapılan itirazın kabul edilmesi durumunda Çelik ve Keser’e tahliye yolu açılacak. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 günlerinde çırakların ücret kaybını telafi edici önlemler alınmalı

SONRAKİ HABER

Yeni ekonomi paketi TBMM'de kabul edildi, işçiye sefalet ücreti verilmesi yasalaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa