15 Nisan 2020 15:34

Üretici ve işçi çay hasadı için 30 Nisan’dan sonra Rize'ye gidemeyecek

Çay tarımı için başka illerden Rize’ye gelecek olan üretici ve işçinin, Rize’ye 30 Nisan’a kadar giriş yapması şartı getirildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Mayıs ayında başlayacak çay hasadı öncesinde Rize İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi üreticileri yakından ilgilendiren kararlar aldı. Buna göre çay tarımı için başka illerden Rize’ye gelecek olanların, Rize’ye 30 Nisan’a kadar giriş yapması şartı getirildi. Rize’ye çay hasadı için gelenlerin 14 gün karantina altında bulunması da zorunlu tutuldu.

En geç 30 Nisan 2020 (30 Nisan dahil) tarihine kadar çay tarımı için Rize’ye geleceklerin bulundukları illerden durumlarını belgelendirerek seyahat izin belgesi ile Rize’ye giriş yapması ve varış yerlerindeki köy ve mahalle muhtarları tarafından bu kişilerin isim listelerinin il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilmeleri gerekiyor.

İZOLASYON GEÇİRMEYEN SOKAĞA ÇIKAMAYACAK

Rize İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından alınan kararlar özetle şöyle:

  • 30 Nisan 2020 tarihine kadar Rize’ye gelenler eğer misafir oldukları ev halkı varsa onlarla da beraber 14 gün mutlak izolasyon altına alınacak.
  • İzolasyon sürecini geçirmeyen hiçbir vatandaş kesinlikle çay tarımı dahil sokağa çıkamayacak. İzolasyon süreci zarfında izole ailelerin temel gıda vb. ihtiyaçları ilgili muhtarlar/Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından karşılanacak. 
  • İzolasyon sürecinin sağlıklı yürütülmesi mahalle ve köylerimizde başlıca muhtarlarımızın sorumluluğunda olup bu anlamda görevini suistimal ettiği öğrenilen muhtarlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde adli, idari ve cezai işlem başlatılacak.
  • 30 Nisan 2020 tarihinde sonra çay tarımı için gelenler olursa bu kişilerle ilgili ve bu kişileri bildirmeyen ilgililer hakkında 3 bin 180 TL idari para cezası verilecek. Bu kişiler tespit edildikleri andan itibaren ayrıca 14 gün süresince izolasyona tabi tutulacak.
  • ‘Yarıcısı’ olanların herhangi bir tarih söz konusu olmaksızın Rize’ye girişleri ise yasaklandı. İl dışından gelecek yarıcılık yapanların ise 30 Nisan 2020 tarihine kadar ilimize giriş yapmaları esas. 14 günlük izolasyona tabi oldu. 

MEVSİMLİK İŞÇİLERE İLİŞKİN KARARLAR

Çay tarımında çalışan mevsimlik işçilerin durumuna ilişkin alınan ‘koronavirüs’ kararları ise şöyle açıklandı:

“1- Covid-19 ile mücadele sürecinde ilimizde oluşan istihdam fazlalığının dikkate alınarak çay toplamada öncelikle il içi iş gücü değerlendirilecektir. İlimizde dışarıdan çay tarımı işçisi getirmek ile İl/İlçe Ziraat Odaları müstahsil adına yetkilidir. Diğer her türlü gayri resmi işçi getirme organizasyonları yasaktır.

2- Ziraat odaları getirecekleri işçileri toplu taşıma araçları ile genelgelerde belirtilen hususlara dikkat edilerek ilimize varışlarını temin edeceklerdir. Bu işçiler getirildikleri yerlerde sağlık muayenesinden geçirilerek, virüs belirtisi görülen işçiler araca alınmayacaktır.

İŞÇİLERE 14 GÜN KARANTİNA ŞARTI

3- Konaklama yapan bu insanların tüm ihtiyaçları işveren aile tarafından temin edilip sosyal izolasyon kurallarına uygun bir şekilde teslim edilecektir. Hiçbir şekilde bu kişiler 14 gün boyunca kalacakları yer ve çay tarımı yapacakları arazi dışında farklı bir yerde ve mekânda bulunmayacaklardır. Buna çay alım yerleri ve çay fabrikaları da dâhildir. 

4- İzolasyon süresi olan 14 gün boyunca bu kimselere tarım arazisi dışında çay taşıttırılmayacak, kamyon, kamyonet vb. taşıtlarda da çalışmalarına müsaade edilmeyecektir.

5- İlk 14 gün boyunca mesai sonrası da olsa diğer komşu ailelerde çalışan işçilerle de bir araya gelmelerine izin verilmeyecektir.

6- Konulan bu kuralları ihlal eden işçiler ve işçilere göz yuman aracıları, muhtar, üretici/çiftçi örgüt temsilcileri ve işverenlere ilgili mevzuatlar çerçevesinde müteselsilen cezai müeyyide uygulanarak pandemi süresince tekrar çalışma ve işçi çalıştırmalarına müsaade edilmeyecektir. İşçinin çalıştığı süre boyunca herhangi bir gribal belirti (ateş, öksürük, nefes darlığı vb.) oluşması halinde ise çalışan işçi ve/veya işveren durumu derhal 112 ihbar hattı üzerinden bildirimini yapacaktır. Hastalık açısından belirti göstermeyenlerle ilgili olarak ilk 14 günden sonra bu kısıtlamalar ortadan kalkacak. 

7- 14 günlük sürecin başlangıcından itibaren sağlık takibinin yapılabilmesi için gelen işçilerin isimleri, çalıştıracak işverenin bilgileri adres ve telefon bilgileri İl Sağlık Müdürlüğü ve Kaymakamlıklar tarafından önceden kurulmuş olan arama ekiplerine sürecin başında bildirilecek ve bu ekiplerce her gün işverenin düzenli olarak aranarak süreç takibi yapılacak. Kolluk kuvvetleri de bu süreçte çay tarımı yapılan mahalle ve köylerde sıklıkla devriye görevi ifa ederek işleyişi kontrol edecek.

30 NİSAN ŞARTI

8- Müstahsil adına ilk 14 günlük süreçte çay alım yerlerinde çay sattırılacak işçilerin 30 Nisan 2020 tarihinden önce getirilmeleri şart. Bu işçiler genel kurala tabidir. Özetle izolasyondan geçmemiş hiç kimse çay alım yerlerine gidemeyecek.

9- Çay alımı yapan kamu/özel tüm alım yerlerinde ilgililer tarafından yeterli sayıda el dezenfektanı bulundurulacak. Çay alım yerlerindeki muhtemel kalabalık ortam dikkate alınarak alım yapan kurum tarafından maske dağıtılması, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak alım yapmaları gerekiyor.

10- Bu süreç içerisinde öncelikle il içi istihdam gözetilerek ihtiyaç duyulması halinde dışarıdan işçi (çayın nakliyesi ve yüklemesi esnasında kullanılacak olan işçiler dahil) getirecek olan çay fabrikaları, kooperatif ve özel sektör temsilcilerinin mutlaka 30 Nisan 2020 tarihinden önce işçilerini getirmiş olmaları gerekiyor. Bu işçiler için 14 günlük mutlak izolasyon süresi, uygun nakil ve uygun barınma şartları organizasyonu yapan kurumlar tarafından sağlanacak.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı Koca: Kovid-19'dan yaşamını yitirenlerin sayısı 1518'e yükseldi

SONRAKİ HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal: Derhal çay tarım kurulu oluşturulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa