15 Nisan 2020 19:23

Seyhan Belediyesinde yemek dağıtımında görevli 5 şoförün Kovid-19 testi pozitif çıktı

Adana Seyhan Belediyesinde yemek dağıtımı yapan Makine İkmal Bakım Ve Onarım Müdürlüğü bünyesinde çalışan 5 şoförün Kovid-19 testi pozitif çıktı. İşçiler tedbir alınmasını istiyor.

Adana

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Seyhan Belediyesinde 65 yaş üstü vatandaşlara yemek dağıtımı yapan Makine İkmal Bakım Ve Onarım Müdürlüğü bünyesinde çalışan bir şoförün testi pozitif çıktı, onunla aynı vardiyada olan 13 şoföre test yapıldı. İşçilerden aldığımız bilgiye göre sonraki 2 günde 4 şoförün testi de pozitif çıktı.

BELEDİYE YETKİLİLERİ, “DÜZENLİ TEST YAPTIRIYORUZ”

Ulaştığımız Seyhan Belediyesi yetkilileri pozitif vaka sayısının 3 olduğunu test yapılan 11 şoförün testinin negatif çıktığını söyledi.  Vakaların çalışmanın zorunlu olduğu alanda Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon içerisinde yaptıkları düzenli testler sonucu çıktığı iddiasında bulunan yetkililer faaliyetin aynı kontrollerle devam edeceğini söylediler.

“İRTİBAT İÇERİSİNDEKİ TÜM İŞÇİLERE, AİLELERİNE VE YEMEK GÖTÜRÜLEN VATANDAŞLARA TEST YAPILSIN”

Evrensel’e ulaşan Seyhan Belediyesi İmar A.Ş. işçileri ise servislerde tek oturma kuralının dahi uygulanmadığını ve işçilerin, tamamı dolu servislerde işe gittiklerini belirterek zorunlu işler dışındaki işlerin durdurulmasını ve pozitif çıkan şoförlerle irtibat içerisinde olan tüm işçilere, ailelerine ve yemek götürülen kişilere test yapılmasını istiyor. Belediye yönetiminin yayınladıkları genelge ile kronik hastalara idari izin vereceğini ve dönüşümlü çalışmaya geçileceğini söylediğini hatırlatan işçiler, bu genelgenin tam uygulanmasını da istiyor.

İŞÇİLER, “GENELGE KOVİD-19 İLE İLGİLİ İŞLERDE UYGULANMADI”

Makine İkmal Bakım Ve Onarım Müdürlüğü işçilerin sevkiyatı, diyaliz hastalarını taşınması gibi işler yaparken belediyenin daha önce aşevi hizmeti yokken Kovid-19 salgını ile birlikte 65 yaş üstü vatandaşlara yemek ulaştırma görevini de üstlendi. İşçilerden aldığımız bilgilere göre bu yeni iş için işe alım yapmak yerine Park Bahçeler, Yol İşleri ve Güvenlik birimlerinde çalıştırılan işçiler yemek hazırlama ve dağıtımına dahil edildi.  Ancak bu işçilere Belediye’nin yayınladığı genelgede belirtilen dönüşümlü çalışma uygulanmadı. Güvenlik olarak çalışan işçiler yemek paketleme işine verildi. Kadın güvenlikçiler yemek yapma, yemekhanenin temizliği, çalışanların ütüsü gibi işler verildi.  İtiraz edenlere mobbing uygulandı.

“İŞE GELİNCE KAMU İŞÇİSİYİZ, HAKLARA GELİNCE ŞİRKET İŞÇİSİ”

Yapılan işlerin Valilik ile koordinasyon içerisinde yapılan kamu işi olduğunun, zorunlu çalışma alanı olduğunun söylendiğini ifade eden bir işçi “Tehlike altında çalışmaya gelince bize kamu işi diyorlar.  Yemek işi bizde, dezenfekte etme işi bizde. Ama 4-D kadrosu verilmiyor. Şimdi de Haziran’dan sonra başlayacak olan TİS hakkımız ekonomik önlem paketi denilerek gasp edilmek isteniyor. Biz şirket işçisi olduğumuz için mobbing görüyoruz. İtiraz etme hakkımız yok” dedi.

SENDİKA HAREKETE GEÇSİN

İlk etapta 3 kişide virüs görülmesi üzerine onlarla aynı vardiyada çalışan şoförlerin test yapıldıktan sonra izne gönderildiğini ifade eden işçi, “Bu insanlar yemek taşıyor, işçileri taşıyor. Sadece 14 kişiye test yapıldı. Temas ettikleri tüm işçilere yapılması lazım. Yoksa belediye zorunlu işleri de yapamayacak. Sendikanın harekete geçmesi lazım” dedi.

SEYHAN BELEDİYESİNDE NELER OLDU?

Seyhan Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü 30.03.2020 tarihinde Kovid-19 önlemleri kapsamında yayınladığı bir genelge ile  Cumhurbaşkanlığı’nın genelgesine göre idari izinli sayılan kronik hasta, engelli, çocuk bekleyen ve 12 yaşından küçük çocuğu olan kadınların yıllık izinlerini kullanmalarını ve memurların tüm izinlerini re’sen kullanacağını ve dönüşümlü çalışmanın kaldırılacağını söylemişti. Genelge’de şu maddeler yer aldı;

  1. “Belediyemizde 4857 Sayılı İş Kanununa tabi olarak görev yapan kadrolu işçi personelin birikmiş tüm izinleri 30 Mart 2020 tarihinden itibaren re’sen kullandırılacak,
  2. Covid-19 salgını kapsamında çıkarılan genelgeler uyarınca idari izinli sayılan(kronik hasta, hamile, engelli, süt izninde veya 12 yaş altı çocuğu bulunan anneler) tüm personelden, hangi statüde (Memur, İşçi, Sözleşmeli Personel, Şirket Personeli) olursa olsun, 30 Mart 2020 Pazartesi itibari ile yıllık izinlerini ve mazeret izinlerini kullanmaları sonrasında idari izinli sayılacak,
  3. İkinci bir emre kadar dönüşümlü veya uzaktan çalışma şekli kaldırılacak ve aktif tüm  personel işbaşı yapacak olup…” 

Bu genelde hiç uygulanmadan geri çekildi. Daha sonra Belediye Başkanı Akif Kemal Akay imzalı bir genelge yayınlanarak Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne göre idari izinli sayılanların idari izinlerinin, uzaktan ve dönüşümlü çalışmanın devam edeceği, zaruri durumlar dışında çalışma olmayacağı belirtildi. Ancak işçiler ikinci genelgenin yayınlanıp Covid 19 ile ilgili yemek ve dezenfekte işlerinde bu genelgenin uygulanmadığını bu alanlara verilen şirket işçilerinin sürekli çalıştığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Yeni ekonomik pakette sendikal örgütlenme hakkı kısıtlandı

SONRAKİ HABER

Bastırılan geri döner

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa