16 Nisan 2020 00:22

İhtiyaç sahipleri yardımlara ulaşmakta güçlük çekiyor

İzmir Bayraklı'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu bin liralık yardım için çok sayıda vatandaş muhtarlıklara başvuruyor. Muhtarlar ise yön tabelası işlevinden öteye gidemediklerini söylüyor.

Kolaj: Evrensel

Reklam

Bekir KOÇAK
Bülent TAŞ
İzmir

Koronavirüsün ülkemizde varlığının açıklandığı 11 Mart’tan bu yana bir aydan fazla zaman geçti. Bu süreçte çok sayıda işyeri kapandı ve çok sayıda işçi ve emekçi işten atıldı. Gündelik işlere giden, aldıkları yevmiyelerle yaşamlarını idame ettirenler de bir aydır gelirden yoksun.

Cumhurbaşkanının açıkladığı "1000’er liralık yardımdan" yararlanmak için Bayraklı’da çok sayıda vatandaş muhtarlıklara başvuruyor.

Muhtarlar ise kendilerine gelen herhangi bir resmi yazı olmadığını belirterek yardımlardan yararlanmak için başvuranlara Kaymakamlık, ilçe ve Büyükşehir Belediyesinin ilgili telefonlarını veriyor. Ancak bu telefonları arayanlar da taleplerini ulaştırmakta sıkıntı çekiyor. Kaymakamlığa ise hiç ulaşamıyor. Yoğunluk nedeniyle telefonların kilitlenmiş olduğu belirtiliyor.

Vatandaşlar zor durumda olduklarını dile getirirken, muhtarlar da olağanüstü süreçlerden geçildiği bu dönemde bile kendilerine sürece dair resmi bir yazı gelmediğini, sürece dahil edilmediklerini ve yön tabelası işlevinden öteye gidemediklerini dile getiriyor.

MUHTARLARA ULAŞAN RESMİ BİR YAZI YOK

Nafiz Gürman Mahallesi Muhtarı Hüseyin Doğan, Cumhurbaşkanı’nın 2 milyon kişiye 1000 lira yardım açıkladığını ama bunun koşulları, kimlere verileceği ile ilgili kendilerine gelen resmi bir şeyin olmadığını dile getirdi.

Muhtarların mahallenin ‘kara kutusu’ olduğunu ve kimin gerçekten ihtiyaç sahibi olduğunu ancak kendilerinin bilebilir durumda olduğunu dile getiren Doğan, “Kayıt dışı yapılan işler dolayısıyla sistem kimin ihtiyacı olup olmadığını bilemiyor, sistem kör” dedi.

Başvuruların yoğun olduğunu vurgulayan Doğan, “Seçilmiş ve atanmışları bugünlerde muhtarlıklara davet ediyorum. Gelsinler şu koltuğa oturup insanların nabzını ölçsünler, dertlerini dinlesinler. Televizyonlarda şunları yapıyoruz, bunları vereceğiz diyorlar insanlar muhtarlara koşuyor. Maske dağıtılacak, aş verilecek, burs verilecek, nakdi yardım yapılacak vs. Ama ortada bize ulaşan resmi bir şey yok” dedi.

"BÜTÜN SORUNLARLA BİZ YÜZ YÜZEYİZ"

Onur Mahallesi Muhtarı Hasan Aydemir, maddi yardım olarak 300’er liranın zaten sosyal yardım listelerine kayıtlı kişilere ödendiğini dile getirerek, “İşlerini kaybetmiş, günübirlik yevmiyeli olanlar yararlanamadılar. Kaymakamlık boyutu bu. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın yardımların dağıtıldığını söyledi. Demek ki ellerinde verilecek kişilerin bilgileri var. Asıl alması gerekenler işçi kesimi, olağanüstü bir durum var. STK temsilcileri, muhtarlar olarak Kaymakamlık Mütevelli Heyetine, Belediyelerin sosyal politikalarla ilgili toplantılarına katılabilseydik acil yardım alması gerekenleri gösterirdik. Daha sağlıklı hale getirirdik. Ama bizi sürecin dışında bıraktılar. Halkın önüne atmış durumdalar. Halk bütün derdini, sıkıntısını, tepkisini bize yansıtıyor” dedi.

Bayraklı Kaymakamlığının telefonlarının çok yoğun olduğunu dile getiren Aydemir, “Ciddi anlamda yüklenme var. İnternet üzerinde başvuru yapmakta sorun yaşadıkları için herkes telefonla ulaşmaya çalışıyor. Daha ulaşacak, kayda girecek, başvurusu onaylanacak. Onlar bunu yapıncaya kadar yardımlar dağılmış olacak” diye konuştu.

Yamanlar Mahalle Muhtarı ve Bayraklı Muhtarlar Derneği Başkanı Kemal Aydın, her gün bu konu ile ilgili 100 dolayında telefon aldığını bir o kadar kişinin de muhtarlığa geldiğini ifade ederek, Kaymakamlığı aradığında, “Hükümetimiz şu anda bir çalışma yapıyor, ne olacağı belli değil. Çıkarsa destek vereceğiz” denildiğini aktardı.

İnsanların zor durumda ve çaresiz olduğunu dile getiren Aydın, “Sana koli göndereyim mi diyorsun ben koli istemiyorum, para istiyorum diyor. Belediye örnek olmalı. Sadece gıda ile olmuyor. Vatandaş Kaymakamlığa ulaşıyor, kimlik numarasını giriyor. ‘Senin emekli maaşın var’ deniliyor. Kaç lira; 1500. Kirası 800 lira. Üç tane çocuğu var. Bu kişiye yardım etmiyor” diyerek yardıma ihtiyacı olan kişi sayısının çok daha fazla olduğunu dile getiriyor.

MUHTARLAR SADECE YÖN TABELASI  

Demokrasinin ilk basamağı denilen, her konuda vatandaşın ilk uğrak yeri olan muhtarlıkların çözüm merkezi olamadığını söyleyen Aydın, “Biz sadece yön tabelasıyız mevcut durumda. ‘Sen oraya git, sen buraya git’ diyoruz vatandaşa. Yönlendirdiğimiz yerler de kilit. Mahallemizde çok sayıda geçimini günlük işlerden kazanan vatandaş var ve sorunları çözümsüz. Belediyeler yine kısmi olarak gıda yardımları ile bir destek olmaya çalışıyor ama yeterli değil doğal olarak” dedi. Bayraklı’nın 24 mahallesinde de hemen hemen durumun aynı olduğunu sözlerine ekledi.

Aydın, asıl olarak yardımlara karşı olduklarını, halkın yardımlara ihtiyacı olmaması gerektiğini belirterek, “Bunlar kısmi çözümler ve çok cüzi olarak ihtiyacı kzarşılıyor. Asıl olarak sosyal devlet anlayışı hakim olmalı, işsizlik sorunu çözülmeli, ücretler insanca yaşanabilir seviyeye çekilmeli, kayıt dışılık engellenmeli, işsizler için, ihtiyaç sahipleri için yasal olarak kalıcı çözümler üretilmeli” dedi.

"SORUNLARIMIZ ÇOK BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ"

Zülfü Aydın (İşsiz): Günlük olarak klima bakım, onarım işlerine gidiyordum. Salgın nedeniyle işsiz kaldım. İnsanlar korkuyor eve de almıyor. Ustayım. Sigortam yok. 20 gün oldu. Zaten salgından önce kriz vardı. Düzelsin diye bakıyoruz ama bir türlü düzelmiyor. Bana verilen numarayı aradım, e-devlet’ten bakın diyorlar. Büyükşehir’i aradım, İZSU çıktı görüştüm. O da Cumhurbaşkanlığı sayfasına yönlendiriyor. Mail atacağım ama hiç umudum yok. İki gün önce kayıt aldılar o da erzak yardımı içinmiş.

Yamanlar’dan bir mahalleli: Evden eve nakliyat işi yapıyordum. 10 gün olmuştu başlayalı. Sigorta girişim yapıldı ama işimiz yok. Bu nedenle yardımlardan yararlanmak için geldim. Şimdiye kadar yardım talebim olmamıştı. Eşimi de ücretsiz izne çıkardılar. Karşıyaka’da dönercide çalışıyordu. Dört çocuğum var. Ücretsiz çıkarmamaları gerekir, esnafın da tedbirlerden yararlanacağını söyledi devlet.

Perihan Uludağ (Nafiz Gürman Mahallesi): Ben çalışmıyorum. Eşimin ayağında platin var, 6 aydır çalışmıyor. İlk defa geliyorum yardıma yazılacağım. Önceden çalışıyordum, eşim de çalışıyordu. Bayraklı ve Büyükşehir’i aradım. Bayraklı Belediyesi bir haftaya kadar ulaşacağız dedi. Büyükşehir nakit para için 10 güne kadar haber verecekmiş. Yardımların bir an önce yapılması lazım. İnsanlar çok zor durumda. Dışarıya çıkamıyoruz. 5 çocuğu olan var, nasıl yetişeceğim diyor. Dolabına bakıyorsun bomboş.

Emine (Nafiz Gürman Mahallesi): Kaymakamlık meşgul, Valilik meşgul, halk nereye başvuracak? ’92’den beri tek başına yaşıyorum. Babadan dul ve yetim maaşı olarak 400 lira alıyorum. 200’ünü kiraya veriyorum. 93 lira elektrik, suyu ekle. Hadi yaşamak için çözüm önerin ben de uygulayayım. Ben halksam görevlilere ulaşabilmem gerekli. Zora koşulmak, süründürülmek istemiyorum. Haklarımı kullanabilmeliyim. Yardım hak ediyorsam, alabilmeliyim.

Reklam